Back to top

Anyagmozgatás-gépesítés felsőfokon

Szeptember közepén anyagmozgatási, logisztikai és kiszolgálói gépbemutatót tartott a JCB. Előbb kilenc ország képviselői ismerhették meg a cég legújabb fejlesztéseit, köztük egy elektromos erőgépet, az utolsó napon pedig a magyar agrársajtó képviselőinek tartottak bemutatót.

Az eseményt a KITE Zrt.-vel közösen szervezte a JCB, a rendezvény házigazdája a mezőkövesdi Matyó Agrártermelő Zrt. volt. Utóbbiról érdemes tudni, hogy 5120 hektáron gazdálkodik, amit általában nagy gépekkel művel, és még mindig a régi nagyüzemi birtokszerkezettel rendelkezik.

A JCB Agri Extra
A JCB Agri Extra

Amikor gépesítésről beszélnek, általában nagyobb figyelmet kapnak a szántóföldi talajművelők és a betakarítók, az anyagmozgató és logisztikai kiszolgáló eszközeit csak mellékesen kezelik. Holott, ha az anyagmozgatást nem gépesítenénk, az összes többinek sem volna sok értelme. Viszont ha a többi gép munkáját nem szolgálják ki kellően, ha nem megfelelő az anyagmozgatás vagy a logisztika, akkor már nem nagyon vonják kétségbe a JCB eszközök fontosságát – igaz, a „sztár” jelzőt ilyenkor sem kapják meg a gépek.

JCB műtrágyaszóróval
JCB műtrágyaszóróval

A JCB és a KITE Zrt. kapcsolata 15 évre tekint vissza. Elmondták, hogyha voltak is benne nehézségek, mindig példaértékű volt az együttműködés.

Az utóbbi 2–3 évben előbb jött a pandémia, most meg a háború, ennek ellenére a két cég kapcsolata jelesre vizsgázott. Ha volt is gond a szállítással vagy a kiszolgálással, az alkatrészellátással, igyekeztek úgy megoldani, hogy a termelők ne érzékeljék őket. Sasvári Gábor, a Matyó Agrártermelő Zrt. vezérigazgatója érdekes véleményt fogalmazott meg: „Szép dolog a márkaszeretet, nálunk is létezik ilyen, de egy gyártónál még fontosabb, hogy az eladás után milyen a szervizszolgáltatás.”

2019-ben a JCB Agri Super volt az év gépe
2019-ben a JCB Agri Super volt az év gépe
Nigel Talbot-Smith, a JCB mezőgazdasági üzletfejlesztési igazgatója 18 éve dolgozik a cégnél. Úgy került Magyarországra, hogy ide nősült, azután pedig ő kezdte meg a KITE-vel az együttműködésre vonatkozó tárgyalásokat. Azóta sokfelé járt a világban, közben felépítette az USA-ban a JCB-t, nemrég pedig visszatért Európába. Magyarország közel áll a szívéhez, hangsúlyozta külön is bemutatkozásában. A KITE Zrt.-vel kialakult 15 éves partnerséget azzal jellemezte, hogy ezalatt a magyar partner piaci részesedése folyamatosan növekvő tendenciát mutat.

A tájékoztató és bemutató célja a jövőbe tekintés volt. Valamennyi gépkategóriájukban vannak olyan újdonságok, amelyek job­bá teszik az adott JCB-t.

A JCB Loadall AgriPro széria erősített mellső és hátsó hidakat kapott, melyek nagyobb terhelhetőséget, 50 km/h végsebességet és stabilabb kormányzást biztosítanak. A JCB portfóliójában megtalálhatók a hagyományos felépítésű és törzscsuklós rakodók is. Emellett igazi újdonság az elektromos meghajtású gépek voltak. Összesen 22 különböző típusú gépet hoztak, amikből tizenkettő szerepelt a bemutatóban. Közülük tíz rakodásra használható eszköz volt.

A JCB AgriSuper 536 és 532 rakodók
A JCB AgriSuper 536 és 532 rakodók
A JCB-t 1945-ben alapították. Előbb a mezőgazdaságnak, majd az építőiparnak, végül hulladékgazdálkodóknak kezdtek el eszközöket gyártani. Úgy tartják, hogy az anyagmozgatásban, illetve annak gépesítésében ők az elsők. Ezt nemcsak kijelentik, hanem igyekeznek megtartani a vezető pozíciót. Erről árulkodnak a fejlesztéseik is. Egyre produktívabbak, innovatívabbak, egyre üzemanyag-takarékosabbak a vállalat gyártmányai.

A gépbemutatón sorrendben szerepeltek az egyes géptípusok, külön kiemelve azokat az előnyöket, amelyek miatt ma a világ élvonalába tartozónak ismerik el őket.

Elsőként az elektromos JCB 525-60E-t láthattuk, amelynek a kivitele megegyezik a dízelüzeműével, de teljesen elektromos a meghajtása. Alacsony építésű, kompakt teleszkópos rakodó, akkumulátora újratölthető, nincs CO2-kibocsátása és nagyon csendesen, szinte zajtalanul működik. Általában az állattartásban, üvegházakban, zárt raktárakban vagy olyan helyeken, ahol a zaj vagy a károsanyag-kibocsátás problémát okozhat.

A JCB 435 S anyagmozgató
A JCB 435 S anyagmozgató

Az Agripro 542-70, az Agri Extra és az Agri Super úgynevezett kitológémes rakodók, és teljesen új széria. Átlagos emelőkapacitásuk 3–6 tonna között van, a motort és a váltót maga a JCB gyártja.

Az Agripro 542-70 egy 173 lóerős hibrid hajtóműves gép, 4,8 literes motorral. Hidraulikaszivattyújának teljesítménye 160 l/perc. A gép 50 km/h sebességgel tud közlekedni.

A törzscsuklós kompakt homlokrakodók között a JCB 403 a legkisebb, a JCB 409 a legnagyobb, és közöttük van a 406 és a JCB 407-es.

A JCB 403-as 2,2 méter magas, 1,1 méter széles, 50 lóerős Perkins-motor hajtja. Az itt bemutatott gépek közül a JCB 409 a legnagyobb, amiben intercooleres motor található, hidraulikája 119 l/perc teljesítményre képes. Nagyobb gazdaságokba ajánlják. Közúton 40 km/h-val tud közlekedni.

Az elektromos meghajtású JCB 525
Az elektromos meghajtású JCB 525
A JCB 427 és a JCB 435S nagyméretű, törzscsuklós mezőgazdasági rakodók. Mindkét eszközben
6,7 literes motor van és 6 sebességes váltóval készülnek, valamint automata gém szintezésvezérléssel van felszerelve.

A Telemaster törzscsuklós rakodógépek robusztusak és kitológémmel van­nak felszerelve. A JCB 420-at 4,8 li­teres dízelmotor hajtja, törzscsuklós alvázkialakítása 14 százalékos oldalirányú mozgásra képes. A JCB TN 220-as 4,6 mé­teres gémmel van felszerelve. A JCB Fastrac gépek közül a JCB 4220 óránként
65 kilométeres, a 220 lóerős JCB 8330 pedig akár óránként 73 kilométeres sebességgel képes közlekedni.

Elől-hátul hidraulikus rugózású, ezért állandó közép­állásban lehet tartani a gépet.

A tárcsafékek ABS-esek, a fülkében személyre szabhatók a funkciók. Működtethető a gyártó saját GPS-ével, de rácsatlakoztatható a John Deere KITE GPS rendszerére is.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2022/40 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Valós értéket tükrözzön az ár

Steven van Schilfgaarde, a Royal FloraHolland virágtőzsde vezérigazgatója szerint 2022 nehéz és különösen kiszámíthatatlan év volt. A tőzsde kiadványa szerint azonban év végére így is átlépte a forgalom az ötmilliárd eurós határt, ami viszont csaknem 600 millióval kevesebb, mint egy évvel korábban.

Bevételek, kiadások Hollandiában

A Wageningen Economic Research éves bevételbecslésének összeállítása alapján 2022-ben Hollandiában minden mezőgazdasági és kertészeti ágazatban növekedtek a költségek. A nagyobb kiadásokat a szántóföldi gazdálkodásban és az üvegházi termesztés bizonyos ágaiban bőven ellensúlyozta az értékesített termékek ára, a dísznövénykertészetben viszont olyan mértékben zuhantak az eladási árak, hogy számottevő az érintettek bevételcsökkenése.

Étel, mint gyógyszer? Közel sem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik

A kutatások azt mutatják, hogy az egészségügyi szakemberek által javasolt ételek javíthatják a jólétet, de az étel nem egy tabletta, és a szakértők ajánlásai sokkal bonyolultabbak ennél.

A növényfejlődés irányítása, stresszkezelés

A Siófokon tartott Szimbiózis Kertésztalálkozó tápanyag-gazdálkodás és növényvédelem szekciójának előadásai egyebek mellett a növényfejlődés hatékony irányításával és a növények stresszkezelésével foglalkoztak.

Tudnivalók a növényvédő szerek és növényvédelmi hatású készítmények drónos kijuttatásának kérelmezéséről

Az elmúlt időszakban számos kérdés érkezett a Nébih munkatársaihoz annak kapcsán, hogy ki, hol és hogyan kérelmezheti növényvédő szerek és növényvédelmi hatású készítmények engedélyezését drónnal történő kijuttatásra. Az alábbiakban összegyűjtötték a témához kapcsolódó legfontosabb tudnivalókat.

Új rendszer modern gazdáknak

Új elemmel bővült az AGROTEC Magyarország Kft. szervizszolgáltatási kínálata. Az Aconnect egy olyan átfogó gépüzemeltetést támogató, flottakövető rendszer, amely kiegészül a fejlett erő- és munkagépek vezérlésdiagnosztikai hálózatának átfogó ellenőrzésével és GPS alapú nyomon követésével.

Bukarestben az alapvető élelmiszereket tartalmazó fogyasztói kosár 40 százalékkal drágult bő egy év alatt

Bukarestben az alapvető élelmiszereket tartalmazó fogyasztói kosár 40 százalékkal drágult egy év és három hónap alatt, miközben az országos nettó átlagbér 17 százalékkal emelkedett a Ziarul Financiar című román újság számítása szerint.

Mit és miben termesszünk?

A Szenttamási Kft. híd szerepet tölt be a kertészek és a gyártók között, mivel nem csupán termesztéshez szükséges alapanyagokat és szaporítóanyagot forgalmaz, hanem támogatja azok tesztelését, nyomon követését, értékelését is.

További fejlesztések a sikeres évet záró AXIÁL-nál

A gazdasági nehézségek és az aszály ellenére 2022-ben az AXIÁL Kft. rendelésállománya növekedett, a cég új telephelyet nyitott Felsőzsolcán és kibővítette bajai szervizét. A jelentős hazai gépkereskedő az AgrárgépShow kiállításon mutatta be terveit és eredményeit, miközben közel 100 gépet ki is állított és leleplezte az utánpótlásnevelési projektjük legújabb kampányarcait, a Galaxiál Hőseit.

Közlekedési balesetek: sokszor a vétlen (is) rosszul jár

Az AGROmash expón igen tanulságos, sokszor megrázó képekkel illusztrált előadást hallgathattak az érdeklődők, a közlekedési balesetek leggyakoribb okairól… A tanulság: figyelmesen, óvatosan, a mindennapi problémákat nem más közlekedőkön levezetve. És akinek telik autóra, az áldozzon egy KRESZ könyvre is...