Back to top

Peszticid-nyilvántartás 2028

Az Európai Parlament jóváhagyta a mezőgazdasági input- és termelési statisztikákra (SAIO) vonatkozó új rendeletet, így 2028-ban kötelezővé válik az európai gazdálkodók számára az éves peszticidhasználat nyilvántartása.

Az EP, a Bizottság és az Európai Tanács júniusi háromoldalú egyeztetésén állapodtak meg a rendelet elfogadásáról. A rendeletben az EU-ban termesztett növénykultúrák és a kezelt területek alapján tartalmazza a mezőgazdaságban használt hatóanyagokat, és az ökológiai gazdálkodásra vonatkozó adatoknak és statisztikáknak összhangban kell lenniük a hagyományos gazdálkodás adataival.

A jövőben a növényvédő szerek kereskedelmi használóinak minden esetben elektronikusan kell nyilvántartania a rájuk vonatkozó adatokat.

Az adatgyűjtésért a nemzeti statisztikai hatóságok felelősek, és az átmeneti időszakban uniós forrásból támogatják az ez irányú adatgyűjtést. A mezőgazdasági inputokra vonatkozó adatok hozzájárulnak a mezőgazdasági termelésre vonatkozó ismereteink bővüléséhez, különös tekintettel a Közös Agrárpolitikára (KAP), a Zöld Megállapodásra és annak részét képező Termőföldtől az asztalig-stratégiára.

Az Európai Parlament szerint az adatok digitális rögzítése a SAIO-rendelet érvényre juttatásának az előfeltétele. A rendelettől azt várják, hogy az EU-s növényvédőszer-használat legalább 95 százaléka bekerül az adatbázisba, amitől az Európai Parlament azt várja, hogy az adatgyűjtés újabb lökést ad az ökológiai gazdálkodás térnyerésének a közösségben.

Forrás: 
agrarheute/EU Agri
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2022/42 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nincs közeli kilátás ASP-oltásra az EU-ban

Az elmúlt napokban arról számoltak be, hogy a vietnami hatóságok hamarosan megkezdik az ASP-vakcinák országos terjesztését, és az USA-ban is folyik egy másik fajta vakcina kereskedelmi forgalomba hozatalát előkészítő fejlesztés.

Módosult a „148-as” rendelet

Tavaly augusztusban merült ki az egyes állatbetegségek megelőzésére és leküzdésére irányuló, nemzeti költségvetésből finanszírozott, az állattartó ágazatokat segítő támogatási keret. A „148-asként” ismert jogszabályt év végén, decemberben módosította a szaktárca az állatbetegségek elleni védekezés segítése és a hazai állatállományok kedvező egészségügyi státuszának megőrzése érdekében, így idén január 1-jétől, megújult tartalommal, újra elérhető a támogatás.

3 év kihagyás után újra megjelent Görögországban az ASP

Idén eddig már 15 európai országban igazolták az afrikai sertéspestis jelenlétét a vaddisznó-populációban. 2020 áprilisa óta először mutatták ki az afrikai sertéspestis (ASF) vírusát Görögországban.

Jövő héten indul újra a Nébih antibiotikum felhasználást bejelentő rendszere

Számottevő „ráncfelvarrást” követően az érintettek jövő hét közepétől használhatják újra az antibiotikum felhasználást bejelentő rendszert. Az állatorvosok és meghatalmazottjaik a továbbiakban olyan új funkciókat vehetnek majd igénybe, mint a sokak által kért „nullás bevallás”, de számos egyéb, az adatminőség javítását és az kitöltés könnyítését célzó módosítás is életbe lép.

Kevesebbet vásároltunk decemberben

Tavaly decemberben a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers adat szerint 4,8, naptárhatástól megtisztítva 3,9 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Januártól a Nébih felületén kell vezetni az elektronikus permetezési naplót

A Nébih elektronikus gazdálkodási napló (e-GN) rendszerébe integrálódik az elektronikus permetezési napló. A felületen január 1-jétől a 10 hektárnál nagyobb összterületen gazdálkodóknak naprakész nyilvántartást kell vezetniük a szántóföldi kultúrában végzett rovarölő szeres kezelésekről.

Német–francia együttműködés

Az Élysée-szerződés aláírásának 60. évfordulója alkalmából megtartott francia–német miniszteri tanácskozáson Cem Özdemir német mezőgazdasági miniszter és francia kollégája, Marc Fesneau szoros együttműködésről állapodtak meg a kulcsfontosságú európai agrárpolitikai projektek során.

Zabital tejkosztümben

„shhh…This Is Not M*lk” felirattal forgalmaz és reklámoz egy 3,5 százalékos zsírtartalmú zabitalt a Danone. Látszólag nem is sért ezzel jogszabályt, hiszen az elnevezésben és a reklám­szlogenben nem szerepel a tej szó. Ennek ellenére mégis megkérdőjelezhetőnek tűnik a szlogen, mert egy szót látványosan kiemelnek benne – azt, hogy MILK.

QR-kód a tejesdobozon

Ma már egy egyszerű QR-kód csomagolásra nyomtatásával meg lehet osztani a fogyasztókkal az általuk megvásárolt tejet előállító tehenek egészségére és tartási körülményeire vonatkozó információkat. Azt is lehetővé teszi, hogy tisztában legyenek a tej által az állattartó gazdaságtól az áruházi polcig megtett úttal, vagy hogy elérjék a tehenek jólétére vonatkozó adatokat.

Kárpátaljai gazdákat támogat a FAO partnerség az Európai Unió finanszírozásában

Vidéki háztartások, mezőgazdasági kistermelők és mezőgazdasági kisvállalkozások részesülnek az Európai Unió (EU) által finanszírozott és az Egyesült Nemzetek Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által megvalósított, 15,5 millió dolláros (5,58 milliárd Ft-os) projektből, amelynek célja a mezőgazdasági, halászati és erdészeti értékláncok erősítése, a háborús körülményekhez való igazodása.