Back to top

Dísznövény - Megannyi kérdőjel

Szakmai napot szervezett szeptemberben a Beppler Kft. Az egynyári és balkonnövényeket termesztőknek szóló rendezvényen a szaporítóanyag-forgalmazó vállalkozás vezetője az energiaválsághoz kapcsolódó kockázatok és kihívások elemzésére helyezte a hangsúlyt.

A fajtaújdonságok ismertetése előtt Gaál Győző, a Beppler Kft. ügyvezetője a jelen lévő termesztőkkel közösen tárta föl és foglalta össze azokat a kockázatokat, amelyek megannyi kérdőjellel tornyosulnak a soron következő termesztési ciklus fölé.

A tervezést nemcsak a magas energiaárak és az elvárásoktól elmaradt tavaszi értékesítési szezon nehezíti, hanem további tényezők is kiszámíthatatlanok.

Gaál Győző hangsúlyozta, hogy könnyebb megugrani az akadályokat, ha az ágazat szereplői összefognak és együttműködnek az érdekképviseletüket ellátó szakmaközi szervezettel
Gaál Győző hangsúlyozta, hogy könnyebb megugrani az akadályokat, ha az ágazat szereplői összefognak és együttműködnek az érdekképviseletüket ellátó szakmaközi szervezettel
A közös tervezésbe, gondolkodásba bevont termesztők idesorolták az energia- és alapanyag-ellátást, a munkaerőhelyzetet, a támogatásokat, a vásárlóerőt, az árfolyamot, a multinacionális kereskedelmi láncok elvárásait, a klímaváltozást, és a bürokrácia körüli bizonytalanságokat. Gaál Győző szerint azonban a termesztőknek nincs más választási lehetőségük, „meg kell ugraniuk” az akadályokat, hisz mindig is azért dolgoztak, hogy üzemeltessék a kertészetüket.

Felkészülés a váratlan helyzetekre

Gaál Győző sorra elemezte a megnevezett tényezőket. A növényházas dísznövénykertészetek többsége gázzal fűt, más megoldásban nincs módjuk gondolkodni. A gáz árát csak tudomásul lehet venni, befolyásolni sajnos nem. Hangsúlyozta, hogy a nehéz időszakokban különösen fontos az ágazat szereplőinek összefogása és együttműködése a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetével, mert az a termesztőktől származó adatok ismeretében hatékonyan tudja képviselni a dísznövényágazatot, így a növényházat fenntartók érdekeit is.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a következő időszakban az elektromos hálózatok túlterheltsége várható, ezért az áram kimaradásából eredő vészhelyzetek elhárítására aggregátor beszerzését javasolta mindenkinek.

Szó esett arról is, hogy az alapanyagok a tavalyi termesztési idényben drasztikusan drágultak: a termesztőedény, cserép ára 40, a tőzegé a fuvarral együtt 20-30%-kal, a műtrágyáé még ennél is jobban emelkedett. A magasabb költségekre válaszul érdemes következetesebben, nagyobb előrelátással a legszükségesebb anyagok megvásárlására törekedni, lehetőleg nem pazarolni. A termesztőcserép-ellátásban nem lesz fennakadás, mint ahogy tőzegből sem lesz hiány, a szállítási kapacitások akadozására és logisztikai nehézségekre azonban számítani lehet.

Megbecsülhető a fogyás

A szakember kitért a humánerőforrás kérdéseire is: már hosszabb ideje nehéz jó munkaerőt találni, ezért a jó munkatársakat meg kell becsülni. A piac és a vásárlóerő kapcsán megjegyezte, senki se feledje el, hogy az általa nevelt dísznövényekkel hozzájárul az életminőség javításához. Noha a koronavírus-járvány sok nehézséggel járó időszaka végül pozitív kereskedelmi eredményt hozott a cserepes dísznövényeket ter­mesztők számára, és a lakosság virágok iránti szeretete is megmaradt, a vásárolt növénymennyiség vélhetően csökkenni fog a következő időszakban.

A várható fogyás többé-kevésbé megbecsülhető a vevőkörök összetétele és vásárlási szokásai alapján.

A helyben értékesítő kertészetek emiatt talán könnyebb helyzetben vannak, mivel ők jellemzően jó kapcsolatot ápolnak a vevőikkel. Az árképzés tekintetében összegszerűen rámutatott az egy cserépre jutó, csak a fűtés felárából származó, munkabér és egyéb tételek nélkül számított költségnövekedésre. Gaál Győző számítása szerint egy 2000 négyzetméteres növényházban a 12 centiméteres cserepes készáru 200, míg a 9 centi­méteres 70-80 forinttal drágábban termeszthető.

Új TEKU-termesztőtálcák az egyszerűbb munkavégzés és a jobb szaporítóanyag-minőség érdekében
Új TEKU-termesztőtálcák az egyszerűbb munkavégzés és a jobb szaporítóanyag-minőség érdekében
A fejlesztésekkel kapcsolatban jelenleg a tartalékolást tartotta biztonságosnak, a legveszélyesebb kockázati tényezőnek pedig az árfolyam alakulását nevezte. Mint mondta, a Beppler Kft. új lehetőségként első ízben kínálja fel a vevőinek, hogy a szaporítóanyagok árát a megrendeléskor fizessék.

Akár előny is lehet

A szakmai napon az is kiderült, több termesztő később tervezi indítani a dísznövénykultúráit, és ez az elgondolás több szempontból is előnyös lehet. A korábbi évek piacbővítési törekvései ugyanis oda vezettek, hogy sokan magas hőmérsékleten, kiegészítő megvilágítással és emiatt nagy költségekkel februárban már pakkos muskátlit, márciusban Vincát tudtak kínálni, noha tudták, hogy az időzítés nincs összhangban a növény igényével.

Még az is előfordulhat, hogy a nemzetközi kereskedelmi láncok is később helyezik piacra a szokásos pakkos egynyáripalántákat.

Hazánkban az április végére, május elejére tolódó főszezon a virágváltásban nem okozhat gondot, mivel a kiültetett kétnyárifajok akkor még jól mutatnak, a termesztőknél később elültetett egynyári és balkonnövények szaporítóanyagiból nevelt készáruk pedig az értékesítés idejére fejlettebb gyökérrel rendelkeznek, a kiültetésekben sikeresebben fenntarthatók a nyári szélsőséges viszonyok idején.

A klímaváltozásra a termesztésben a korszerű árnyékolástechnika alkalmazása jelenthet megoldást.

Gaál Győző azt javasolta, hogy a felvetett kérdésköröket mindenki a maga környezetében és a kertészet adottságait figyelembe véve gondolja végig, a megoldásokhoz a választott technológiai irányok is elvezethetnek, például kevesebb vagy több termék előállítása, korai vagy késői kultúraindítás.

Népszerű termékek

Viharos idők, betekintés a műanyag­iparba címmel tartott előadást August Lanfermann és Alexander Nurbajew. A Pöppelmann vállalat két szakembere Skype-on csatlakozott be a rendezvénybe, és a gyártásra nehezedő kihívások mellett a jövőre vonatkozó terveket is felvázolták.

A hazai kertészek körében népszerű TEKU termesztőedények a hetven éve alapított, több mint 2500 munkavállalót foglalkoztató német Pöppelmann vállalat termékei.

Az 1969-ben létesült TEKU részlegükben kizárólag kertészeti felhasználásra gyártanak cserepeket, termesztő- és szállítótálcákat. Németországon kívül Franciaországban, Amerikában és Kínában is vannak üzemeik. A szakemberek elmondása szerint a gyártás korábbi alapanyag-ellátási nehézségei megszűntek, a termékek rendelkezésre állnak, a szállítási határidők lerövidültek. A gyártásnál jelenleg a legkomolyabb kihívást az áram-, a gáz-, és a fuvarköltségek emelkedése jelenti, a termesztőedények áremelkedése pedig a megnövekedett költségeik fedezetét szolgálja, nem a profitot gyarapítja, mondták.

Az általános gazdasági helyzettel kapcsolatban röviden kitértek arra az OECD- országokra vonatkozó jelentésre, amely 2022-re 3, 2023-ra pedig csupán 2,75%-ra becsüli a gazdasági növekedést, és mintegy 9%-os inflációt jelez előre (Magyarországon ez a szám már magasabb). Ezek az adatok az életszínvonal csökkenését vetítik előre, amit tovább súlyosbít, hogy a vállalkozások a kiszámíthatatlan környezettől tartva visszahátrálnak a fejlesztésektől.

Mindez pedig gátolja a piac fejlődését.

A Pöppelmann vállalatnál a nehéz helyzet ellenére is nagy hangsúlyt helyeznek az innovációra és a termékfejlesztésre. Új termékeken dolgoznak, elkötelezettek a fenntarthatóság mellett, zárt terméklánc kialakítására törekednek. Hosszú távú célkitűzésük az újrahasznosítás, hogy a felhasználótól visszakerülő cserépből is „újracserép” készülhessen. Hozzátették, ez a tendencia a keresleti oldalon is megjelenik, a nagy kertészeti áruházláncok (pl. Bauhaus, OBI) az újrahasznosított cserépben termelt növényeket fogják előtérbe helyezni.

Újdonságok

Az előadók bemutatták az új termékeket is, ilyen például a futó- és csüngő növények támasztását szolgáló új fejlesztésű cserépmagasító rács. Formai kialakítása és cserépre illeszkedése nagyobb stabilitást eredményez, az előzőtől eltérő méretnek köszönhetően a rácsok sűrűbben egymásba rakhatók, csomagolásuk, szállításuk gazdaságosabb.

Egyes termesztőtálcáknak megváltoztatták a lábmagasságát és talpkialakítását a jobb levegőátjárás érdekében.

Változott a cellák mérete is, és így biztosabban tartják meg a belehelyezett szaporítóhengereket. Az újabb típusok jobban egymásba illeszthetők, és etikett-tartó nyílással is rendelkeznek.

A Beppler Kft. termékújdonságai mellett hangsúlyt kaptak a kertészeteket érintő időszerű gondok is
A Beppler Kft. termékújdonságai mellett hangsúlyt kaptak a kertészeteket érintő időszerű gondok is

Kifejlesztették a népszerű VDA/VAA 15 jelű cserepek harmadik generációját. Változott az aljkialakítás és a rajtuk lévő nyílások száma, valamint a barna és a fehér után megjelentek a trendi színek (zöld, kék, lila, sárga) is.

A jövővel kapcsolatban kiemelték, hogy az említett nehézségek hosszú távú hatást gyakorolnak a piacra, ám a következő két-három nehéz év után újra a fejlődés felé fordulhat és szép jövő elé nézhet a szakma. A német vállalat addig is folytatja a fejlesztést és az innovációt, hogy mind jobban megkönnyítse termékeivel a kertészek munkáját.

A szakmai napon bemutatták a Beppler Kft. balkonnövény- és évelőkínálatát, továbbá tartalmas előadás hangzott el a termesztőberendezések hatékony és célzott energiahasznosításáról, valamint a Hawita szakemberétől a földkeverékgyártás tendenciáiról. Az előadásokat lapunk későbbi számaiban foglaljuk össze.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2022/42 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Válságálló családi gazdaságok

A Romániai Magyar Gazdák Egyesülete Maros Szervezet 32 éves múltra tekint vissza. Időnként nehéz volt fennmaradnia, mert nincs normatív támogatás a román kormány részéről, egyetlen szakmai szervezet felé sem. Önerőből próbálják fenntartani magukat – tudtuk meg Fazakas Miklós elnöktől.

Kevesebb műanyagba csomagolják a sonkákat is

Újabb 14 százalékkal csökkenti a csomagoláshoz felhasznált műanyag mennyiségét a Pick Szeged Zrt., január végétől a szeletelt Pick szalámik után már a Herz sonkák is kisebb tálcaméretben és megújult csomagolásban kerülnek a polcokra - tájékoztatta a Bonafarm csoporthoz tartozó élelmiszeripari cég szerdán az MTI-t.

Az élelmiszerár-stop kivezetését szorgalmazzák az ágazati szereplők

Az első élelmiszerár-stop egy éve, 2022. február 1-jén lépett életbe. Az ágazat meghatározó szereplői szerint a felborult európai uniós piaci környezetben az ársapkák kivezetése segítené a hazai agrárium, élelmiszeripar versenyképességének megőrzését, stabilizálva hazánk élelmiszer-önellátását. Ez a termelők, az élelmiszer-feldolgozók és a kereskedők közös érdeke.

„A vetőmag köztulajdon”

Az élelmiszertermelés genetikai alapjainak köztulajdonként kezelését tűzte a zászlajára a La Via Campesina nevű globális gazdaszervezet a berlini Zöld Hét idején zajló nagy tüntetésen. Mint fogalmaztak, az élelmiszer-önrendelkezés alapja, hogy ne adjuk át másnak a vetőmagtermelés feletti kontrollt.

Reménykeltő ősziek, romló piacok

Mi lesz most a gabonával? Erre felelj, de őszintén, jön a további biztatás, mert elhangzott a tv-ben, hogy a liszt ára 5 százalékkal fog csökkenni. Az mit jelent a búza esetében, és azt is jó lenne tudni, hogy mennyivel lesz olcsóbb a kenyér? Érdemes az egésznek utánaszámolni, mielőtt az ember bármit mondana, vagy olyan szaktekintélyt megkérdezni, akinek a szavára eddig minden körülmények között adhattunk.

Mindenki zöld városokra vágyik

A klímaváltozás rekkenő kánikulákat eredményez minden évben, lassan nincs 40 Celsius-fok alatti nyár… Hatványozódik a hőérzet a nagyvárosok betondzsungeljeiben, ahol az egyre csökkenő zöld területek száma miatt már-már keresni kell némi árnyékot. A városi klímát ráadásul nemcsak az emberek viselik nehezen, hanem a növények is, ezért koránt sem mindegy, milyen fajokkal igyekszünk zöldíteni a nagyvárosok betontengereiben.

A szőlő gombaölő szeres kezelése Magyarországon

Lassú, de fokozatos csökkenés jellemzi a szőlő növényvédőszer-piacát. A szőlő-növényvédelmi piac elméleti értéke is csökken, de kevésbé, mint a felhasznált termékek hektárszáma.

Továbbra sem optimisták a német kiskereskedők

A tavalyi visszaesés után az idén tovább csökkenhet reálértéken a kiskereskedelmi forgalom Németországban az ágazat vezető érdekképviseletének kedden közölt előrejelzése szerint.

Díjazták az Országos jégkármérséklő rendszer legjobb generátorkezelőit

Az Európai Unióban egyedül Magyarországon működik a kontinentális összevetésben is kiemelten fejlett és több pilléren nyugvó, mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer, amely számos helyzetben képes segítséget nyújtani a gazdálkodóknak - jelentette ki Nagy István agrárminiszter az Országos jégkármérséklő rendszer legjobb generátorkezelőinek járó díj átadó rendezvényén, kedden, Dunaharasztiban.

Fókuszban a globális mezőgazdaság

A Nemzetközi Zöld Hét (Internationale Grüne Woche, IGW) az egyik legismertebb németországi rendezvény. Berlin már 1926 óta a helyszíne a világ egyik vezető nemzetközi élelmiszeripari, mezőgazdasági és kertészeti vásárának.