Back to top

Termőföldek tulajdonosváltozása utáni jogi szabályozások

A gazdálkodók körében sokan kötnek adásvételi, ajándékozási, haszonbérleti szerződéseket. Ilyen ügyletek kapcsán érdemes tisztában lenni, milyen közterhek merülnek fel, illetve a mezőgazdasági termelők erre vonatkozó illetékkedvezményeinek, a -mentesség lehetőségeinek igénybevételéről is ajánlott tudomást szerezni.

A téma kapcsán Cseh Tibor András, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének főtitkárát kérdezte Halmos B. Ágnes, a Kistermelők Lapja főszerkesztője az MMG Direkt legutóbbi adásában.

Melyek a termőföld illetékmentességének feltételei? | Dr. Cseh Tibor András, MAGOSZ MMG-Direkt

Amennyiben egy ingatlant szeretnénk vásárolni, úgy főszabály szerint a forgalmi érték után 4 százalék illetéket kell megfizetni. Termőföld esetében azonban van lehetőség illetékmentességre: amennyiben a terület más személy használatában van, de öt éven belül birtokba tudom venni (tehát, ha a bérlet öt éven belül lejár), abban az esetben pedig, ha a területet nem érinti haszonbérleti jog, akkor egy éven belül kell birtokba venni a területet az illetékmentességhez. Azonban az illetékmentesség igénybevételekor vannak bizonyos megkötések.

– Egyik ilyen megkötés, hogy az ingatlan öt évig nem adható el, nem ajándékozható el, illetve haszonbérbe sem adható ki.

Ez alól kivételt képez az, ha a tulajdonos a saját cégének vagy családon belüli hozzátartozójának adja át a terület használatát, akkor megmarad az illetékmentesség. Ez a szabályozás három éve került be a törvénybe, és jelentősen megkönnyíti az amúgy szigorú szabályokhoz kötött használati jogot – mondta Cseh Tibor András, aki egyben a földhasználat definícióját is ismertette. Főszabály szerint a tulajdonos jogosult a föld használatára, de lehetősége van arra, hogy azt átengedje haszonbérleten vagy szívességi földhasználaton keresztül. Amennyiben az adott terület haszonbérleti joghoz kötött, de tulajdonosváltás történik, a haszonbérlet nem szűnik meg, az változatlan feltételekkel fennmarad.

A földterület ajándékozás útján is tulajdonost cserélhet. Termőföld ajándékozása kizárólag közeli hozzátartozó, azaz egyenes ági rokon vagy a testvér részére történhet – ebben az esetben az illetékmentesség mindig biztosított. Tisztázandó a közeli hozzátartozó kifejezés: a házastárs, az egyenesági rokonok (pl. a gyermek, az unoka, a szülő, a nagyszülő) és a nem vér szerinti gyermek is. Ajándékozásnál a testvér illetékmentessége egyébként friss fejlemény, hiszen2020-tólmódosult a jogszabály..

A termőföld öröklése esetén illetékmentesség jár az egyenes ági rokonoknak, testvéreknek, házastársnak, azonban 2023. január 1-jétől változás lép hatályba az öröklési szabályokban. A módosítás célja, hogy megakadályozzuk az osztatlan közös tulajdon kialakulását a termőföldek öröklése esetén.

– Eszerint az elhunyt utáni hagyatéki tárgyaláson három lehetőségük van az örökösöknek. Egyik, hogy hagyatéki egyezséget kötnek (ezt osztályos egyezségnek hívja a magyar polgári jog), vagyis megállapodnak egymás között az öröklött termőföld tulajdonjogában. Második lehetőség, hogy osztatlan közös módjára megosztják a területeket, ami egy költséges jogi procedúrát jelent. A harmadik opció pedig, hogy a termőföldet értékesítik, adott esetben felajánlják az állam részére. A három lehetőség közül, ha az örökösök nem tudnak a hagyatéki eljárás kezdetétől egy éven belül megállapodni, akkor a fennálló illetékmentesség helyett főszabály szerint 9 százalékos illetéket kell megfizetniük – még az egyenes ági rokonoknak és a testvéreknek is.

– Véleményem szerint ez nagyon fontos változás annak érdekében, hogy az osztatlan közösök darabolódását, kialakulását meg tudjuk előzni – vallja a főtitkár, aki a haszonbérleti szerződések módosítására is kitért. Ez legtöbbször akkor merül fel, amikor egy lejáró haszonbérleti szerződést meg akarnak hosszabbítani. Jó tudni, hogy módosítás esetén nem kerül kifüggesztésre a szerződés, így az elővásárlási jogokat sem kell alkalmazni.

A szerződés módosítása, legyen szó például hosszabbításról vagy bérletidíj-változásáról, kizárólag írásos formában történhet. Földhivatali jóváhagyás két esetbenszükséges:. ha a szerződés időtartamát hosszabbítják meg vagy ha a bérleti díjat csökkentik. Fontos viszont, hogy kifüggesztésre ezekben az esetekben sem kerül sor!

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Tudnivalók a növényvédő szerek és növényvédelmi hatású készítmények drónos kijuttatásának kérelmezéséről

Az elmúlt időszakban számos kérdés érkezett a Nébih munkatársaihoz annak kapcsán, hogy ki, hol és hogyan kérelmezheti növényvédő szerek és növényvédelmi hatású készítmények engedélyezését drónnal történő kijuttatásra. Az alábbiakban összegyűjtötték a témához kapcsolódó legfontosabb tudnivalókat.

Növekedhet a görögdinnye termőterülete

A Nunhems Hungary, a BASF, a Seedplus és a Koppert Hungária dinnyetermesztési szakmai estet tartott Medgyesegyházán. Az előadók szóltak a lehetőségekről és kihívásokról, hiszen amíg a tavalyi aszályos év sok növénykultúrát károsított, a görögdinnye keresletének jót tett a forró nyár. A versenyképességhez azonban nemcsak a fajtát és technológiát kell jól megválasztani, hanem lehetőleg minél tovább kell a piacon lenni.

Tíz helyszínen zajlott az országos kukorica posztregisztrációs fajtakísérlet

Tizenhatodik alkalommal szervezte meg 2022-ben a Gabonatermesztők Országos Szövetsége, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az országos kukorica posztregisztrációs fajtakísérletet. Az objektív felmérésben az elmúlt évben 43 kukoricahibridet teszteltek az ország tíz pontján, az eredményeket egy kiadványban hozták nyilvánosságra a szervezők.

Sikerülhet felzárkóztatni a hazai agráriumot

A kormány és az agrárium érdekképviseleti szervezetei az idén is folytatni kívánják a párbeszédet és az együttműködést – hangzott el az Agrárminisztérium, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének, valamint a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának közös sajtótájékoztatóján.

A klímaváltozás hatékony vízgazdálkodási megoldásokat kíván

A hazai termőterületek harmada az aszály mellett ár- és belvíznek is kitett; a szélsőséges időjáráshoz hatékonyan kell alkalmazkodnia a mezőgazdasági vízgazdálkodásnak. A tavalyi drasztikus aszály után az enyhe tél és a belvizek is gondot okozhatnak, a vízgazdálkodás fejlesztése és a megfelelő földművelési technológiák alkalmazása elkerülhetetlen – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Költségek és károsanyag-kibocsátás csökkentése a marhahústermelésben

A Queenslandi Egyetem által vezetett kutatócsoport olyan eszközt fejlesztett ki, amely segít a marhahúsiparnak egyszerre csökkenteni a költségeket és az üvegházhatású gázok kibocsátását, miközben globálisan kielégíti a hús iránti keresletet.

Klubfajták Olaszországban

Zavarba ejtő változatosságban kínálnak új almafajtákat a nemesítők és a faiskolák, előtérbe került a rezisztencia, a jó íz és a finom ropogós hús, legalábbis a fajtaleírások alapján. Az Interpoma kiállításon is rengeteg új fajtát vonultattak fel. A nagy választékból érdemes figyelni arra, mit választottak ki az olasz termelők.

Új vetéstechnológia a John Deere -től

A Las Vegas-i CES 2023 a világ legnagyobb szórakoztatóelektronikai vására és bemutatója, és már autógyártók és mezőgazdasági gépgyártók is ott mutatják be egyes új fejlesztéseiket.

A kis, elszigetelt élőhelyfoltokban is nyüzsög az élet

Az Alföldön található erdőssztyepp-foltok és kunhalmok biodiverzitását vizsgálva az ELKH Ökológiai Kutatóközpontban (ÖK) munkatársai azt találták, hogy ezen elszigetelt elhelyezkedésű élőhelyek természetvédelmi értéke kis méretük ellenére is kiemelkedő, többek között legalább százötven - részben ritkán látható, részben eddig teljesen ismeretlen - pókfajnak adnak otthont.

Könnyítés az exportra termelőknek a NETA-változás

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara jelzésének is köszönhetően megszűnt az exportra értékesítő, belföldön NETA-köteles terméket előállító élelmiszeripari vállalkozások népegészségügyi termékadó fizetési kötelezettsége. Ezáltal a magyarországi feldolgozók nem lesznek a külpiacokon versenyhátrányban a külföldi cégekkel szemben.