Back to top

Megjelent Magyarországon a füge-levélbolha

Az utóbbi időben reneszánszát éli hazánkban a különböző fügefajták telepítése, és ahogy a füge terjed az országban, úgy jelennek meg a károsítói is. A legújabbat idén találták meg első ízben, ráadásul a déli határtól jelentős távolságokra is.

A füge-levélbolha csápja zömök és szőrös, szárnya barna foltokkal szegélyezett
A füge-levélbolha csápja zömök és szőrös, szárnya barna foltokkal szegélyezett
Míg korábban csak az ország déli területein, a Mecsekben vagy a Villányi-hegységben és a főváros melegebb területein találkoztunk fügebokrokkal, addig napjainkban már szerte az országban ültetik. Még olyan részeken is termést érlel, mint Szabolcs-Szatmár-Bereg vagy Zala megye, amelyek távolról sem emlékeztetnek az eredeti élőhelyére, a mediterrán vidékekre. (Újabban pedig többen ter­mesztik hazánkban üzemi méretben is, lásd a Kertészet és Szőlészet 2022/40. számában – a szerk.).

Sokáig úgy tűnt, hogy Magyarországon a fügének nincs komoly károsítója, azonban a füge-levélmoly (Choreutis nemorana) megjelenése ezt átírta.

Lárvái zömmel a levél fonákán, az erek mentén fejlődnek
Lárvái zömmel a levél fonákán, az erek mentén fejlődnek
A megközelítőleg egy évtizede megjelent és mára már országszerte sokfelé fellelhető füge-levélmoly lárvájának kártétele jól felismerhető az intenzív rágásáról és hálószövéséről. Az eddigi kártétele inkább esztétikai, de az ellene való védekezést amúgy is nehezíti, hogy jelenleg nincs fügében engedélyezett növényvédő szer. Pécsett az érett fügében megjelentek az inváziós pettyesszárnyú muslica (Drosophila suzukii) lárvái is, így már a termések károsítójával is számolnunk kell.

A füge-levélbolha (Homotoma ficus) jól ismert kártevője a mediterrán területeken élő és tenyésző fügéknek.

Maga a Homotomidae család, ahová ez a levélbolha is tartozik, egy kimondottan a fügefélékre specializálódott levélbolhacsalád, további tagjai elsődlegesen ezen a növényen élnek. Hazánkban várható volt a füge-levélbolha megjelenése, ugyanis folyamatosan terjedt észak felé, tíz évvel ezelőtt már Újvidéket is elérte. Hazai megjelenésére számítva az utóbbi években számos monitoring vizsgálat zajlott a felkutatására, de csak 2022-ben jelent meg először nálunk, ráadásul nemcsak a déli határ menti területeken, hanem attól jelentős távolságra is felbukkant.

Maga a füge-levélbolha nem téveszthető össze más hazai levélbolhákkal: a csápja robusztus, erős és hosszú szőrökkel borított.

A füge-levélmoly (fent) után megérkezett hazánkba a füge-levélbolha is
A füge-levélmoly (fent) után megérkezett hazánkba a füge-levélbolha is
Szintén erős szőröket figyelhetünk meg az enyhén hajlított alakú elülső szárnyak erei mentén. Ráadásul a szárny szélein, az erek végein sötét, barnás foltok is láthatók. A lárvák aprók, zöld színűek, sokszor nagy tömegben találhatók a füge levelének fonákán, az erek közelében. A füge-levélmollyal szemben a levélbolha kártétele nem feltűnő, nem rág és nem sző hálót, a szívogatása nem okoz látható kárképet.

Ez a faj az idén Pécsett, Harkányban, Komlón, Siklós-Máriagyűdön és Hévízen élő fügebokrokról került elő, de feltételeznünk kell, hogy idővel a füge-levélmolyhoz hasonlóan az egész országban el fog terjedni.

Nagy kérdés, hogy hogyan jutott el hazánkba ez a kártevő. Jól követhető volt a természetes terjedése, de váratlan megjelenése Hévízen arra utalhat, hogy egyes populációi széthurcolás eredményei is lehetnek.

Mivel fügében nincs engedélyezett növényvédő szer, csak a fertőzött levelek eltávolításával védekezhetünk a fügét károsító rovarok ellen.

Fazekas Imre, Kontschán Jenő, Ripka Géza

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2022/43 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

„A vetőmag köztulajdon”

Az élelmiszertermelés genetikai alapjainak köztulajdonként kezelését tűzte a zászlajára a La Via Campesina nevű globális gazdaszervezet a berlini Zöld Hét idején zajló nagy tüntetésen. Mint fogalmaztak, az élelmiszer-önrendelkezés alapja, hogy ne adjuk át másnak a vetőmagtermelés feletti kontrollt.

Mindenki zöld városokra vágyik

A klímaváltozás rekkenő kánikulákat eredményez minden évben, lassan nincs 40 Celsius-fok alatti nyár… Hatványozódik a hőérzet a nagyvárosok betondzsungeljeiben, ahol az egyre csökkenő zöld területek száma miatt már-már keresni kell némi árnyékot. A városi klímát ráadásul nemcsak az emberek viselik nehezen, hanem a növények is, ezért koránt sem mindegy, milyen fajokkal igyekszünk zöldíteni a nagyvárosok betontengereiben.

A szőlő gombaölő szeres kezelése Magyarországon

Lassú, de fokozatos csökkenés jellemzi a szőlő növényvédőszer-piacát. A szőlő-növényvédelmi piac elméleti értéke is csökken, de kevésbé, mint a felhasznált termékek hektárszáma.

Némileg csökkenhetnek egyes élelmiszerek árai

Ez év második negyedévében várhatóan megáll az élelmiszerárak drasztikus mértékű növekedése, egyes termékpályacsoportoknál akár még fogyasztóiár-csökkenés is előfordulhat a MKB Bank és a Takarékbank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletága elemzőinek prognosztizálása szerint.

Díjazták az Országos jégkármérséklő rendszer legjobb generátorkezelőit

Az Európai Unióban egyedül Magyarországon működik a kontinentális összevetésben is kiemelten fejlett és több pilléren nyugvó, mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer, amely számos helyzetben képes segítséget nyújtani a gazdálkodóknak - jelentette ki Nagy István agrárminiszter az Országos jégkármérséklő rendszer legjobb generátorkezelőinek járó díj átadó rendezvényén, kedden, Dunaharasztiban.

Fókuszban a globális mezőgazdaság

A Nemzetközi Zöld Hét (Internationale Grüne Woche, IGW) az egyik legismertebb németországi rendezvény. Berlin már 1926 óta a helyszíne a világ egyik vezető nemzetközi élelmiszeripari, mezőgazdasági és kertészeti vásárának.

Hamarosan hóvirágünnep

Az Alcsúti Arborétumban minden évben ünnep a hóvirágnyílás. A pontos dátuma értelemszerűen nem rögzíthető előre, de az biztos, hogy most már a küszöbön áll. Érdemes figyelni a híreket!

Már letölthetők a gyümölcsfaiskolai szemlebejelentő nyomtatványok

Felhívják az engedéllyel rendelkező gyümölcs szaporítóanyag-előállítók és -forgalmazók figyelmét, hogy tevékenységüket évente február 28-ig, önállóan kell bejelenteniük.

Tematikus sétán mutatják be a szegedi füvészkert orchideagyűjteményét

A gyűjtemény kurátora tematikus sétán mutatja be a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Füvészkertjének virágzó trópusi orchideáit szombaton - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

Kincsek a kiskertből

„A föld szeretete, a kerti munka öröme, a saját magunk termelte zöldség és gyümölcs elveszett értékek. Gyógyszerre és táplálékkiegészítőkre költünk, ahelyett hogy észrevennénk, mi mindent tehetnénk magunkért. Ezért is költöztünk ki a városból, és ezt próbáljuk továbbadni gyermekünknek mintaként” – Kovács Annamária, a Kertem kincsei termékcsalád megálmodója és készítője foglalta össze ekképp ars poeticáját.