Back to top

Már Bordeaux-ban is hamisítanak

Európában és világszerte fogyasztók százezrei vásároltak hamisított "francia" borokat Bordeaux-ból, derítette ki a francia rendőrség.

Borhamisítással vádolták meg a franciaországi Bordeaux régió bortermelőinek és értékesítőinek egy csoportját. A hosszan tartó rendőrségi vizsgálat kiderítette, hogy a piacra került közel ötmillió palack valójában olcsó spanyol bort tartalmazott, nem pedig Franciaország egyik legértékesebb borvidékéről, Bordeaux-ból származó terméket.

A francia borok évtizedek óta nemzetközi presztízsnek örvendenek, emiatt még a legolcsóbb franciaországi bor is többe kerül, mint például a spanyolországi.

Öt bordeaux-i termelő és forgalmazó úgy döntött, hogy hasznot húz ebből az árkülönbségből.

Mint a francia rendőrség megállapította, az egész még 2013-ban kezdődött, amikor sok bordeaux-i termelőnek gyenge szőlőterméssel kellett megküzdenie. A Celliers Vinicoles du Blayais szövetkezet vezetői ezért úgy döntöttek, hogy igénybe veszik egy borforgalmazó segítségét, aki olcsó borokat vásárolt Spanyolországból, literenkénti néhány eurós áron. Ezután palackozta és Celliers Vinicoles du Blayais címkéket ragasztott rájuk. Néhány palackon olyan neves bordeaux-i borvidékek címkéi szerepeltek, mint Saint-Émilion, Pomerol, Saint-Julien vagy Margaux.

A többi palackot olcsó asztali borokként hozták kereskedelmi forgalomba, amelyek még mindig többe kerültek, mint a spanyolországiak.

Összesen mintegy 4,6 millió palack jutott el a vásárlókhoz 2013 és 2019 között, a csalók ez idő alatt mintegy 4 millió eurót kerestek.

Érdekes módon ez alatt a hét év alatt egyetlen fogyasztó sem vette észre, hogy a megvásárolt bor íze gyanús lenne. De a csalásnak súlyos következményei lesznek, a legalacsonyabb büntetése is komoly pénzbírság, de a vádlottakra hét év börtön is várhat, a rendőrség közlése szerint.

Az öt bordeaux-i hamisító pere tovább gyűrűzött, és 2021 novemberében további csalásokra derült fény, amelyben több, mint 20 bortermelő, különböző iparágak vállalatai, valamint magánszemélyek, köztük még nyugdíjasok is érintettek.

Forrás: 
rp.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az élelmiszerár-stop kivezetését szorgalmazzák az ágazati szereplők

Az első élelmiszerár-stop egy éve, 2022. február 1-jén lépett életbe. Az ágazat meghatározó szereplői szerint a felborult európai uniós piaci környezetben az ársapkák kivezetése segítené a hazai agrárium, élelmiszeripar versenyképességének megőrzését, stabilizálva hazánk élelmiszer-önellátását. Ez a termelők, az élelmiszer-feldolgozók és a kereskedők közös érdeke.

Reménykeltő ősziek, romló piacok

Mi lesz most a gabonával? Erre felelj, de őszintén, jön a további biztatás, mert elhangzott a tv-ben, hogy a liszt ára 5 százalékkal fog csökkenni. Az mit jelent a búza esetében, és azt is jó lenne tudni, hogy mennyivel lesz olcsóbb a kenyér? Érdemes az egésznek utánaszámolni, mielőtt az ember bármit mondana, vagy olyan szaktekintélyt megkérdezni, akinek a szavára eddig minden körülmények között adhattunk.

Továbbra sem optimisták a német kiskereskedők

A tavalyi visszaesés után az idén tovább csökkenhet reálértéken a kiskereskedelmi forgalom Németországban az ágazat vezető érdekképviseletének kedden közölt előrejelzése szerint.

Decemberben visszaesett, az egész évben csökkent a kiskereskedelmi forgalom Németországban

A jelentős mértékben megemelkedett árak miatt az év második felében csökkenésnek indult és decemberben már visszaesett a kiskereskedelmi forgalom Németországban. Az élelmiszerek forgalma rekordmértékben csökkent tavaly a szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis jelentése alapján.

Furmint Február Nagy Kóstoló a Hagyományok Házában

Csaknem száz termelő több mint kétszáz furmintját ízlelhetik meg a látogatók a 13. Furmint Február Nagy Kóstolón február 2-án Budapesten, a Hagyományok Házában.

Tartós várat hígtrágyából

Nyereséget teremteni lenézett dolgokból. Így lehetne összegezni az Agro-Ferr Kft. és az Agrostar Kft. gyakorlati tapasztalatait, amikre nagyrészt már megvalósított beruházásaik során tettek szert. A Békés megyei Kisdombegyházán található cégek mintegy 3 ezer hektáron gazdálkodnak Magyarországon, további 2 ezer hektáron pedig kommersz terméket állítanak elő Arad mellett.

A méhész is vállalkozó 6.

Ha vállalkozók vagyunk, tudnunk kell, honnan származik a bevételünk. Ez a méhészetben sok esetben meglepően egyszerű, hiszen legtöbbünk csak három fajtamézet termel. Ebben az esetben, ha termelő méhcsaládjaink számát megszorozzuk a megtermelt fajtamézek családonként pergetett átlagával, megkapjuk, mennyi mézet termeltünk. Ha ezt megszorozzuk a felvásárlási árral, megkapjuk a bevételünket.

Kevesebb görögdinnye lesz Spanyolországban

Míg 2021 januárjában a Filomena vihar és a nyomában érkező fagyok és havazás bénította meg Spanyolországot, addig ezen a télen a szokatlanul enyhe időjárás következményeitől tartanak. Már decemberben is sorra dőltek meg a hőmérsékleti rekordok, a dél-spanyol régióban 2022-ben volt minden idők legmelegebb decembere.

Valós értéket tükrözzön az ár

Steven van Schilfgaarde, a Royal FloraHolland virágtőzsde vezérigazgatója szerint 2022 nehéz és különösen kiszámíthatatlan év volt. A tőzsde kiadványa szerint azonban év végére így is átlépte a forgalom az ötmilliárd eurós határt, ami viszont csaknem 600 millióval kevesebb, mint egy évvel korábban.

Bevételek, kiadások Hollandiában

A Wageningen Economic Research éves bevételbecslésének összeállítása alapján 2022-ben Hollandiában minden mezőgazdasági és kertészeti ágazatban növekedtek a költségek. A nagyobb kiadásokat a szántóföldi gazdálkodásban és az üvegházi termesztés bizonyos ágaiban bőven ellensúlyozta az értékesített termékek ára, a dísznövénykertészetben viszont olyan mértékben zuhantak az eladási árak, hogy számottevő az érintettek bevételcsökkenése.