Back to top

Villány és Kunság egy asztalnál

Volt idő, amikor egy borfesztiválon a hegyvidéki borász nem szívesen települt ki az alföldi gazda mellé. Mára nagyot változott a világ, Bor és bor néven sétáló kóstolót szervezett Budapesten Günzer Tamás, villányi és Szentpéteri Attila, kunsági borász.

(balról) Szentpéteri Attila és Günzer Tamás
(balról) Szentpéteri Attila és Günzer Tamás
Fotó: viniczai
Az eseményen borszakírók, sommelierek, borakadémikusok, vendéglátóipari szakemberek vettek részt, mindenki, aki a borász szakmában él, mozog, hogy minél szélesebb körben szeretnének bemutatkozni.

„Egy olyan borásszal mutatkozunk be, akit nagyon nagyra tartunk, szeretjük a borait, sok hasonlóság van az ő pincészetük, meg a mienk között”-

fogalmazta meg az indokokat Günzer Tamás, közös mind a kettőjükben, hogy szeretnének a szakmának bemutatkozni. Ehhez 12-12 tételt hoztak el az idei és a régebbi évjáratokból. „Igyekeztünk egy teljes kínálatot adni, a pincészetünknek valamennyi stílusát bemutatni. Mindkét pincére jellemző, hogy sokféle borral dolgozunk, és valamennyit szeretnénk bemutatni- jegyezte meg a villányi szakember.

Fotó: viniczai

A minőséget tűzte a zászlójára a Szentpéteri Borpince, ami nem csak a palackokban jelenik meg, hanem a mindennapi cselekedeteikben is. Az év folyamán azért dolgoznak, hogy jó minőségű szőlőt termeljenek, és abból jó bor készüljön. A borok kóstolásánál kiderült, hogy ez az egyszerű recept működik.

„Nagyon büszke vagyok arra, hogy Tamásék megszólítottak bennünket, hogy tartsunk egy közös borkóstolót, hiszen ők a vörösben nagyon erősek.

Ők pedig úgy gondolták, hogy mi pedig a rozéban, fehérben vagyunk jók, úgy néz ki, hogy jól kiegészítjük egymást. Remélem, hogy szinergista módon, az a célunk, hogy egymást is erősítsük”- hangsúlyozta Szentpéteri Attila.

Fotó: viniczai
Tizenkét bort összerakni, tudjuk be, nagy bátorság, de mindketten megoldották. Szentpéteriék eredendően nagyon sok - 15-18 - fajtával dolgoznak, ahogyan a szakember mondta, akár két borkóstolóra való bort is ki tudnának tenni. Négy évjáratot hoztak el, amiben már nyolc új bor szerepelt. Nem véletlen, hiszen a kunsági borok hamarabb érnek, hamarabb készen vannak.
Minden borászt a bora minősíti.

Úgy látszik, hogy van fogadóképesség a villányi, a kiskőrösi, a kunsági minőségre, a „günzer” és a „szentpéteri” stílusra.

A borászok nagyon szeretik egymást, és mindig le is akarják győzni egymást. Ugyanakkor óriási összefogás tapasztalható, hiszen megvívják a természettel, a közgazdasági környezettel a harcukat. Mindennel szembe szállnak azért, hogy a borfogyasztók élvezzék a bor szépségét. Mindketten biztosak benne, hogy Bor és bor kóstolónak lesz folytatása.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A szőlő gombaölő szeres kezelése Magyarországon

Lassú, de fokozatos csökkenés jellemzi a szőlő növényvédőszer-piacát. A szőlő-növényvédelmi piac elméleti értéke is csökken, de kevésbé, mint a felhasznált termékek hektárszáma.

Furmint Február Nagy Kóstoló a Hagyományok Házában

Csaknem száz termelő több mint kétszáz furmintját ízlelhetik meg a látogatók a 13. Furmint Február Nagy Kóstolón február 2-án Budapesten, a Hagyományok Házában.

Mikor ébred a szőlő?

Sokan, sokszor tették fel a címben említett kérdést az elmúlt években az egyre változó, gyakran egészen enyhe téli időjárást tapasztalva. A szőlő ébredése, rügyfakadásának időpontja azért is fontos számunkra, mert az azt követő kedvezőtlen idő hatására az egész évi termésünk elveszhet, fagykárt szenvedhet.

Friss évjáratú borokat értékeltek Egerben

Első alkalommal rendezték meg az Egri Csillag Egri Borvidéki Újborverseny január közepén. A megmérettetés lehetőséget nyújtott a reduktív eljárással készített, friss, 2022-es évjáratból származó borok értékelésére.

Tölgybe álmodott hordók

Amikor tüzelik a hordót és meleg a fa, olyan az illata, mint a frissen kisült kenyér héja. A hordóba töltött bor kioldja ezeket az alkotóelemeket a fából, ettől lesz egyedi az aromája. Éppen ezért fontos, hogy hol nőtt fel a fa, honnan szerezték be a rönköt a kádárok. A Baranya megyei Palotabozsokon működő Európai Kádárok Kft. zömmel a mecseki Zengő és a Zemplén erdeiből származó tölgyből készít hordókat.

Aktív éven van túl a Da Bibere

Akárcsak az előző évtizedekben, tavaly is aktív volt a Da Bibere Zalai Borlovagrend, hangzott el a civil szervezet balatongyöröki közgyűlésén. Szokás szerint új tagokat is avattak az évindító közgyűlésen.

Vadkárok a szőlőültetvényekben

A szőlőben a kártevők elleni védekezés elsősorban rovarokra irányul, de vannak sokkal nagyobb állatok, amelyek veszélyeztetik a tőkéket és a termést. Rágcsálók, madarak, őzek, vaddisznók, nyulak (mezei és üregi) és más emlősök megrágják a hajtásokat, a fürtöket és széttapossák a sorokat, kárt tesznek a tőkék fás részeiben, számokban mérhető gazdasági veszteséget okoznak.

Vince napján kiderülhet, milyen lesz az őszi szőlőtermés

Bár az idei év kivétel, de rendszerint január az egyik leghidegebb téli hónap, elsőre azt gondolnánk ilyenkor a természet is pihen. Ez azonban nem teljesen igaz, hiszen január végén már egy a szőlészek szempontjából jeles dátumot találunk a naptárban.

Vince-napi borünnep Balatonfüreden

A hatékonyságnövelésen, a megújulási képességen és a termelői-feldolgozói-kereskedői együttműködésen múlik az ágazat jövője – jelentette ki az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Balatonfüred-Szőlősi Hegyközség által szervezett Vince-napi borünnepen vasárnap.

Kosárka József, a nagykövet, a bornagykövet

Kevesen vannak, akik ne ismerték volna a magyar bor hazai és nemzetközi szinten is elkötelezett küldöttét. Kosárka József meghatározó szereplője volt a magyar borszakmának. Alázatos és hozzáértő borszakírói tevékenységével, szakértelmével és tudásának átadásával, oktatói tevékenységével is a magyar borkultúrát szolgálta, egészen az utolsó időkig. Tavaly év végén vettünk búcsút a 71 éves korában elhunyt szakembertől.