Back to top

Javában zajlik a berregés

A muflon a domb- és hegyvidék erdősült területeinek lakója. Nem számít hazánkban őshonosnak, Forgách gróf a XIX. század végén telepítette be ghymesi birtokára. A sikeres telepítés eredményeként további telepítések következtek, így mára az Északi-középhegységben, a Budai-hegységben, a Gödöllői-dombvidéken, a Dunántúlon, a Vértesben, Gerecsében, Pilisben is élnek kisebb-nagyobb állományai.

A hímet kosnak, az ivarérett nőstényt (amíg nem ellett) jerkének, ellés után juhnak, a szaporulatot kos- vagy jerkebáránynak nevezi a vadásznyelv. A nemek között a szőrzet némileg különbözik: a kosoké nyáron vörösesbarna, hátukon sötétebb árnyalattal, oldalukon jól látható, a szürkétől a fehérig változó színű nyeregfolt látható. A nyakukon lévő szőrzet télen erőteljes sörénnyé fejlődik.

A kosok szarvat viselnek, a szarutülkök növekedése már a születést követően megindul. Csontos alapja a homlokcsont üreges szarvnyúlványa, amely fölé nyúlik a folyamatosan növekvő szarutülök. Ez először kétélű, majd a szarvcsap megerősödésével háromélűvé válik. A szarvcsap szöge határozza meg a szarv ívét, a csavarodottságát és a terpesztését.

A szarutülök növekedése a kos élete végéig tart, de ahogy az állat öregszik, úgy a szarutülök növekedése is lelassul. Kb. 8 éves korára a szarv hossznövekedése befejeződik, a további minimális növekedést a csúcs kopása kiegyenlíti.

A szarv, vagy ahogy a vadásznyelv mondja, a csiga (elölről nézve) formáját tekintve lehet: trapéz, téglalap és fordított trapézforma, oldalnézetből pedig körívelésű vagy csavart forma. A szarvak felületén található még a barázdáltság és az évgyűrűk. Az évgyűrűk között a barázdáltság szélessége és mélysége változó, minél sűrűbb a barázdáltság az évgyűrűk között, annál értékesebb. Az évgyűrűk kialakulása a rövid és hosszú nappalok változásának, valamint a táplálékkínálat eltérésének az eredménye. Az évgyűrűket megszámolva a kos kora pontosan megállapítható. A jerkék, juhok kevesebb mint 10 százaléka is növeszt szarvat, amely mindig kétélű és jóval kisebb a kosokénál.

Táplálkozását tekintve szívesen fogyaszt magas rosttartalmú, viszonylag nehezen emészthető növényi részeket. Ezért olyan területen is megél, ahol a szarvas vagy az őz kevésbé találja meg a táplálékát. Legelési módjával és taposásával a nyáj károsíthatja a környezetet, különösen a természetvédelmi területeken.

Szaporodási periódusa, a berregés október közepétől november közepéig tart, de az időjárás-változásnak köszönhetően ez némiképp eltolódhat. A kosok között ilyenkor elkezdődik a vetélkedés a nyájért, az egymásnak rohanó, szarvukkal összecsapó kosok küzdelme messzire elhallatszik.

A muflon szociális faj, szívesen tartózkodik nyájban. A nyáj tavasztól őszig a hegyek magasabb régióiban tartózkodik, télen viszont, a hóvastagság növekedésével lehúzódnak a hegy alacsonyabb részeire. Vadászható faj, a muflonkos egész évben vadászható, a juh és a jerke szeptember 1. – január 31. között, a bárány szeptember 1. – február utolsó napjáig.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A dobogó tetején

Az erdő mélyének csöndje a tanyája, ahová csak a vad talál, sűrű lombú fák alatt ballag, mert az erdőben leli nyugalmát. Ez az érzés él azokban, akik lelkükben őrzik a természet iránti tiszteletet és vonzalmat, és e belső késztetésüktől vezérelve döntenek majdani hivatásukról.

Előbújtak a medvék a Szegedi Vadasparkban

Előbújtak a medvék csütörtökön a Szegedi Vadasparkban, és bár szikrázó napsütés fogadta őket, nem mentek vissza a medveházba.

Február 2.: a vizes élőhelyek világnapja

Bár kevesen tudják, de február másodika a vizes élőhelyek világnapja. Ez 1971. óta van így, annak emlékére, hogy ezen a napon kötöttek nemzetközi megállapodást a vizes élőhelyek, elsősorban az ott élő madárvilág védelméért. Idén, 2023-ban ráadásul, pont egy vízi élőhelyi madár, a nádasokban, gyékényesekben élő barkós cinege lett az év madara.

Önként vonult állatkertbe egy medve

Vélhetően túl korán ébredt fel a téli álomból, és élelemkeresés közben mászott át a Marosvásárhelyi Állatkert kerítésén.

Érdemes hétvégén jelmezben menni az állatkertbe

Farsangi programokkal, köztük táncházzal, jelmezes felvonulással, látványetetésekkel, állattréningekkel és kedvezményekkel várja a látogatókat a Fővárosi Állat- és Növénykert szombaton és vasárnap.

Méhbarát téglát alkotott egy brit kutatócsoport

A beporzók fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni: a mezőgazdaság és az ökoszisztéma számára is nélkülözhetetlen szolgáltatásokat nyújtanak. De hogy segíthet rajtuk egy tégla?!

Új, halálos vírust fedeztek fel az óceánokban

Egy eddig ismeretlen vírust azonosítottak a Hawaii Egyetem Egészségügyi és Partravetődési Laboratóriumában (Health and Stranding Lab), mely halálos a bálnákra és delfinekre nézve. Először egy 2010-ben partra vetődött Longman-féle csőröscetből mutatták ki, ám mostanra 10 különböző tengeri emlősfajnál is megtalálták.

Medvelesre várják a látogatókat a Szegedi Vadasparkban

Medvelesre várják csütörtökön a látogatókat a Szegedi Vadasparkba, a vendégek Mici és Ursula viselkedéséből következtethetnek arra, hogy az eddigi enyhe tél után már a tavasz következik vagy még számítani kell kemény mínuszokra - tájékoztatta Veprik Róbert igazgató az MTI-t.

Spanyol nyérc farmon jelent meg a madárinfluenza

Egy galíciai nyérc farmon hirtelen megnőtt a mortalitás még 2022 októberében. Az állatorvosok első körben a SARS-CoV-2 vírusra gyanakodtak, mely már több más országban is okozott problémákat a nyérctenyészetekben. Azonban a laboratórium a H5N1-es madárinfluenza vírusát mutatta ki. A hatóságok azonnal karantén alá vették az egész farmot, beleértve az ott dolgozó embereket is.

A nagymacskák kényelme is előtérbe került

A Fővárosi Állat- és Növénykert tigrisei és leopárdjai számára finomságokat is készítenek a kifutóba.