0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Száz fa ültetésével indult véderdősítési program

Véderdősítési program kezdődött Debrecenben, 725 fát és húszezer erdészeti facsemetét telepítenek a városban - jelentette be Papp László polgármester szerdán a Vértessy-kúria mögötti területen, ahol az első száz fát elültették.

Papp László emlékeztetett arra, hogy Debrecenben van az ország első természetvédelmi területe, a Nagyerdő, és a város az egyik legnagyobb erdőterülettel rendelkező település.

Hozzátette: megkezdődött a Tisza vizét Debrecenbe juttató Civaqua-program első ütemének kivitelezése. A beérkező víz jövőre már eléri a város felszíni vízkészletét, ami jelentősen javítja majd a zöldterületek vízutánpótlását.

Utalt rá, hogy

a város nyugati határát övező mezőgazdasági területekről nagy mennyiségű por kerül Debrecen levegőjébe, ennek megkötésére indították el a véderdősítési programot a Tócó-patak mentén.

A fatelepítés helyszíneit a Debreceni Egyetem, illetve szakmai civil szervezetek bevonásával jelölték ki a helyi repülőtértől a józsai városrészig – mondta a polgármester, hozzátéve, számítások szerint a véderdő fái 95 tonna port és 76 tonna szén-dioxidot kötnek majd meg.

Balázs Ákos, Debrecen alpolgármestere azt mondta, a zöld programban a következő lépés az egykor Debrecent körülvevő úgynevezett mezővédő erdősávok visszaállítása lesz.

Jelenleg régi fotókon, dokumentumokon tanulmányozzák, hol, milyen erdősávokkal védték őseink a város levegőjét, mert szeretnék a régi, jó tapasztalatokat is hasznosítani

– fűzte hozzá, megjegyezve, a most indult véderdősítés 111,5 millió forint pályázati forrásból valósul meg.

Forrás: MTI