Back to top

Túl szelídek a farkasok Hollandiában

Túl szelídek a farkasok a holland nemzeti parkban. Megpróbálják őket paintball fegyverekkel távol tartani. az emberektől.

A holland Gelderland tartományban engedélyezni fogják, hogy a szelíd farkasokat paintball-pisztolyokkal űzzék el, hogy megakadályozzák, hogy az állatok túl közel kerüljenek az emberekhez, és esetleg megtámadják őket. A döntésre azt követően került sor, hogy nyilvánosságra került egy videó, amelyen egy szelídnek tűnő farkas látható, amint közelről elsétál egy család mellett a Hoge Veluwe Nemzeti Parkban. Korábbi felvételeken pedig több fotós látszik, amint a nemzeti parkban egy farkast körülvesznek és fényképeznek.

A Faunabescherming környezetvédelmi szervezet azzal vádolja a Veluwe park vezetőségét, hogy a farkasokat etetik, hogy megszelídítsék őket, és így minősítsék "problémás állatnak", ami lehetővé teszi az eltávolításukat vagyis a kilövésüket. A Veluwe park tulajdonosa, Seger Emmanuel baron van Voorst tot Voorst, aki tagadja a vádat, bár korábban gyakran hangoztatta, hogy a farkasoknak nincs helyük Hollandiában.

A tartományi hatóságok most úgy döntöttek, hogy a szelíd farkast el kell
tántorítani attól, hogy közeledjen az emberekhez, amit paintball fegyverekkel fognak megoldani.

A festéknyomok jelzik majd, hogy melyik állatra lőttek. A farkasok és az emberek közötti távolságnak legalább 30 méternek kell lennie.

A park tulajdonosa beleegyezett ebbe a tervbe, bár szerinte ez nem lesz igazi megoldás, ez csak arra jó, hogy a kilövéssel kapcsolatos döntést ne kelljen most meghozni a hatóságoknak.

A farkasok védett fajnak számítanak, és nem lehet őket irtani.

A tartományi hatóságok szerint a paintball fegyverek használata a szelíd és potenciálisan problémás farkasok kezelésére vonatkozó irányelveken belül van. Egyelőre nem világos, hogy Gelderlandban mikor kezdik meg a farkasok elriasztását. A fegyverek és a festékgolyók hasonlóak lesznek azokhoz, amelyeket a rendőrség használ a zavargások idején.

Forrás: 
dutchnews.nl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kiemelten fontos hazánk vizes élőhelyeinek védelme

A vizes élőhelyek védelmének érdekében 1971. február 2-án Iránban írták alá a Ramsari Egyezményt, hazánk 1979-es csatlakozása óta már az ország 2,6 %-a, 29 vizes élőhely, több mint 240 ezer hektáron képezi részét - jelentette ki Balczó Bertalan, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős helyettes államtitkára a Vizes Élőhelyek Világnapja alkalmából, Dömsödön.

Előbújtak a medvék a Szegedi Vadasparkban

Előbújtak a medvék csütörtökön a Szegedi Vadasparkban, és bár szikrázó napsütés fogadta őket, nem mentek vissza a medveházba.

Február 2.: a vizes élőhelyek világnapja

Bár kevesen tudják, de február másodika a vizes élőhelyek világnapja. Ez 1971. óta van így, annak emlékére, hogy ezen a napon kötöttek nemzetközi megállapodást a vizes élőhelyek, elsősorban az ott élő madárvilág védelméért. Idén, 2023-ban ráadásul, pont egy vízi élőhelyi madár, a nádasokban, gyékényesekben élő barkós cinege lett az év madara.

Önként vonult állatkertbe egy medve

Vélhetően túl korán ébredt fel a téli álomból, és élelemkeresés közben mászott át a Marosvásárhelyi Állatkert kerítésén.

Érdemes hétvégén jelmezben menni az állatkertbe

Farsangi programokkal, köztük táncházzal, jelmezes felvonulással, látványetetésekkel, állattréningekkel és kedvezményekkel várja a látogatókat a Fővárosi Állat- és Növénykert szombaton és vasárnap.

Méhbarát téglát alkotott egy brit kutatócsoport

A beporzók fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni: a mezőgazdaság és az ökoszisztéma számára is nélkülözhetetlen szolgáltatásokat nyújtanak. De hogy segíthet rajtuk egy tégla?!

Megzakkant rovarok, süket madarak: ezt teszi a fény és hangszennyezés

Az emberi tevékenység nagyon sok szempontból hatással van az állatvilágra. Az éjszakai közvilágítás, a rádiójel sugárzás mind befolyásolják - sok esetben nagyon kedvezőtlenül - az állatok életkörülményeit.

Schmidt Egontól búcsúzunk

91 éves korában elhunyt Schmidt Egon neves ornitológus, Kossuth-díjas író, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület alapítója és tiszteletbeli elnöke, a magyar természetvédelmi ismeretterjesztés kiemelkedő alakja, aki egész életét a madaraknak, a madárvédelemnek és az ismeretterjesztésnek szentelte.

A mézjelölési szabályok szigorítását sürgeti Magyarország Brüsszelben

Magyarországgal együtt összesen húsz tagállam kérte az Európai Bizottságot a mézkeverékek származás jelölésére vonatkozó előírások szigorítására.

Új, halálos vírust fedeztek fel az óceánokban

Egy eddig ismeretlen vírust azonosítottak a Hawaii Egyetem Egészségügyi és Partravetődési Laboratóriumában (Health and Stranding Lab), mely halálos a bálnákra és delfinekre nézve. Először egy 2010-ben partra vetődött Longman-féle csőröscetből mutatták ki, ám mostanra 10 különböző tengeri emlősfajnál is megtalálták.