Back to top

Új inváziós kabócafaj a láthatáron?

Napjainkban a növényvédelem egyik legnagyobb kihívása az idegenhonos inváziós kártevők elleni küzdelem. E távoli tájakról származó, főként az ízeltlábúak közé tartozó állatfajok a kontinensek közti intenzív áruforgalommal egyre gyorsabban terjednek, és megtelepedésüket a mérsékelt égövben nagyban segíti az urbanizáció és a klímaváltozás.

Könnyen felismerhető a pöttyös lámpahordó-kabóca
Könnyen felismerhető a pöttyös lámpahordó-kabóca
Fotó: Dr. Kontschán Jenő
Az inváziós kártevők között számosság és a kártétel mértéke szempontjából tekintélyes helyet foglalnak el a szipókás rovarok (Hemiptera) – azaz poloskák, kabócák, levél-, pajzs- és növényi tetvek. Ide tartozik például az ázsiai márványospoloska (Halyomorpha halys) vagy az amerikai lepkekabóca (Metcalfa pruinosa).

Az elmúlt években az USA keleti parti államaiban megjelent egy kelet-ázsiai származású kabócafaj, amely terjedésének mértéke és táplálkozása miatt valószínűleg egy újabb névvel gazdagítja a mérsékelt égövben gondot okozó inváziós rovarfajok listáját.

A pöttyös lámpahordó-kabóca (Lycorma delicatula) egy impozáns méretű, látványos küllemű kabócafaj. Két centimétert meghaladó testhossza (a hímek 21-22 mm, a nőstények 24-27 mm hosszúak) a hazai fajok közül az énekeskabócákéval vetekszik (az óriás énekeskabóca átlagos testhossza ugyanis 26-30 mm). Piszkosfehér vagy szürke első és élénkpiros hátsó szárnyai feketével pöttyözöttek és szegélyezettek. Ezen tulajdonságok alapján az állat könnyen észrevehető, más hazai kabócafajokkal nem téveszthető össze.

Elsősorban a szállítókonténereken, nem feltűnő tojáscsomó alakjában terjed
Elsősorban a szállítókonténereken, nem feltűnő tojáscsomó alakjában terjed
Fotó: Wikimedia Commons

A pöttyös lámpahordó-kabóca eredeti elterjedési területe Kína keleti része, Tajvan és Vietnam északi része. Onnan kereskedelmi szállítmányokkal (fa csomagolóanyaggal vagy élő növényekkel) jutott el az 1930-as években Japánba, majd később a Koreai-félszigetre. Az Amerikai Egyesült Államok keleti parti államaiba 2014-ben jutott el, jelenleg négy államban (Pennsylvania, Virginia, Delaware és New Jersey) megtelepedettnek tekintik és további négy államból (Connecticut, Maryland, Massachusetts és New York) vannak szórványos gyűjtési adatai.

A pöttyös lámpahordó-kabóca soktápnövényű kabóca, jelenlegi ismeretek szerint 103 fa- és cserjefajon táplálkozhat.

Általában a zárt lombkoronával és szabadon álló törzzsel rendelkező növényeket részesíti előnyben. Kedvelt tápnövénye a hazánkba dísznövényként betelepített, azonban inváziós gyomfajjá vált mirigyes bálványfa (Ailanthus altissima). Termesztett növényeink közül pedig az alma (Malus domestica), a szőlő (Vitis vinifera) és az őszibarack (Prunus persica) érdemel említést, mint kártételének valószínű célpontja.

Nimfa állapotban is látványos rovar
Nimfa állapotban is látványos rovar
Fotó: Wikimedia Commons
Kártétele elsősorban a lárvák táplálkozásának eredménye: a lárvák a lá­gyabb szövetű, fiatal hajtásokat, leveleket szívogatják, ami azok elhalását idézi elő, és az asszimilációs felület csökkenéséhez és végső soron a növény hervadásához vezet. Továbbá a szívogatással okozott sebek fertőzések bejutási pontjai lehetnek.

A pöttyös lámpahordó-kabóca lehetséges magyarországi és közép-európai megtelepedésének legfontosabb kérdése, hogy képes-e átvészelni a kedvezőtlen téli időszakot.

A tojások áttelelésének kísérletes vizsgálatait a hazai téli középhőmérsékleti adatokkal összevetve valószínű, hogy a szaporulat 60-80%-a sikeresen áttelel, ami alkalmas lehet stabil populációk létrehozásához. Továbbá érdemes megemlíteni a városok okozta hőszigethatást, vagyis a ritkábban lakott területekhez képest magasabb, kiegyenlítettebb hőmérsékletet, ami szintén segítheti a megtelepedését és akklimatizációját. Ezeket figyelembe véve a pöttyös lámpahordó-kabóca hazai megjelenése és megtelepedése elképzelhető, behurcolása pedig csak idő kérdése.

Az ellene való védekezésben kiemelten fontos lehet a korai észlelés, ami a rovar alaktani jellegzetességei miatt viszonylag könnyű. Hazai megjelenése esetén az ázsiai országokban és az Egyesült Államokban végzett növényvédelmi kutatások eredményeinek adaptálása megkönnyítheti a nagyobb mértékű kártétel megelőzését.

Dr. Kóbor Péter

ELKH ATK Növényvédelmi Intézet

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2022/45 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kevesebb görögdinnye lesz Spanyolországban

Míg 2021 januárjában a Filomena vihar és a nyomában érkező fagyok és havazás bénította meg Spanyolországot, addig ezen a télen a szokatlanul enyhe időjárás következményeitől tartanak. Már decemberben is sorra dőltek meg a hőmérsékleti rekordok, a dél-spanyol régióban 2022-ben volt minden idők legmelegebb decembere.

Hűtő és melegítő hatásúak

Nyáron túl meleg van, télen pedig hideg, mondhatnánk, az időjárás soha nem optimális az ember számára, legalábbis így érezzük. A táplálkozásunk során ezt a kellemetlenséget tudományos alapon is korrigálhatjuk, hiszen egyes növényeknek hűtő, míg másoknak melegítő hatásuk van.

Valós értéket tükrözzön az ár

Steven van Schilfgaarde, a Royal FloraHolland virágtőzsde vezérigazgatója szerint 2022 nehéz és különösen kiszámíthatatlan év volt. A tőzsde kiadványa szerint azonban év végére így is átlépte a forgalom az ötmilliárd eurós határt, ami viszont csaknem 600 millióval kevesebb, mint egy évvel korábban.

Mikor ébred a szőlő?

Sokan, sokszor tették fel a címben említett kérdést az elmúlt években az egyre változó, gyakran egészen enyhe téli időjárást tapasztalva. A szőlő ébredése, rügyfakadásának időpontja azért is fontos számunkra, mert az azt követő kedvezőtlen idő hatására az egész évi termésünk elveszhet, fagykárt szenvedhet.

Bevételek, kiadások Hollandiában

A Wageningen Economic Research éves bevételbecslésének összeállítása alapján 2022-ben Hollandiában minden mezőgazdasági és kertészeti ágazatban növekedtek a költségek. A nagyobb kiadásokat a szántóföldi gazdálkodásban és az üvegházi termesztés bizonyos ágaiban bőven ellensúlyozta az értékesített termékek ára, a dísznövénykertészetben viszont olyan mértékben zuhantak az eladási árak, hogy számottevő az érintettek bevételcsökkenése.

Valaha súlyosabban károsítottak

Több olyan károsító is van, amely tömegszaporodásával rendkívüli károkat okozott a mezőgazdaságban az elmúlt hatvan év során, mára azonban szerencsére jóval kevésbé kell tartani tőlük.

A növényfejlődés irányítása, stresszkezelés

A Siófokon tartott Szimbiózis Kertésztalálkozó tápanyag-gazdálkodás és növényvédelem szekciójának előadásai egyebek mellett a növényfejlődés hatékony irányításával és a növények stresszkezelésével foglalkoztak.

Tudnivalók a növényvédő szerek és növényvédelmi hatású készítmények drónos kijuttatásának kérelmezéséről

Az elmúlt időszakban számos kérdés érkezett a Nébih munkatársaihoz annak kapcsán, hogy ki, hol és hogyan kérelmezheti növényvédő szerek és növényvédelmi hatású készítmények engedélyezését drónnal történő kijuttatásra. Az alábbiakban összegyűjtötték a témához kapcsolódó legfontosabb tudnivalókat.

Ültessünk méhlegelőt! Ültessünk méhlegelőt?

Ez az írás az emlékezés szándékával, és nem a siránkozásért íródott.

Egyszerű lépések az állatbarát kert kialakítása felé

Rengeteg területet elhódítottunk már a természettől gyárak építése, lakhatás és mezőgazdasági termesztés miatt. Ezzel megszámlálhatatlan élőlény életét nehezítettük meg, hiszen a természetes élőhelyek egyre csak fogyatkoznak, ahogy az emberiség mind jobban belakja, beépíti a Földet. Lelkiismereti kérdés, hogy ezek után segítsünk nekik, amiben csak tudunk.