Back to top

Új tulipánfajt találtak Kirgizisztánban

Növényvadászok figyeltek fel egy új és különleges kinézetű tulipánra egy kirgizisztáni expedíción, melyről bebizonyosodott: a tudomány számára eddig ismeretlen fajról van szó.

Illusztráció
Illusztráció
A Cambridge-i Egyetem laboratóriuma a növény DNS-ét elemezve megerősítette, hogy valóban egy új tulipánfajra bukkantak a kutatók - írja a BBC.

A Tulipa toktogulica névre keresztelt növényt az egyetem botanikus kertjének tudósai, valamint a  nemzetközi természetvédelmi szervezet, a Fauna and Flora International (FFI) szakemberei és helyi kutatók találták meg. Az expedícióban részt vevő posztgraduális hallgató, Brett Wilson elmondása szerint nagyon izgalmas volt a felfedezés. A sárga virágú, piros csíkokkal tarkított szirmú vad tulipán nagyon hasonlít a többi fajhoz, de amikor kiásták, Georgy Lazkov, a kirgiz nemzeti tudományos akadémia munkatársa úgy gondolta, hogy valami szokatlan jelenséggel van dolguk.

Wilson, aki botanikus és természetvédő, és öt éve dolgozik tulipánokkal elmondta:

„Végül valami egészen másnak bizonyult – rájöttünk, hogy valószínűleg egy új fajjal van dolgunk, de biztosra akartunk menni azelőtt, hogy nekiállunk a tudományos leírás elkészítésének.”

Az Cambridge-i Egyetem Növénytudományi Karának laboratóriuma pedig megerősítette a gyanújukat.

A most felfedezett tulipán 10-19 centiméter magas, és a Toktogul körzet közigazgatási területén belül lévő hegységekben találtak rá, ami Közép-Ázsia része, korábban a Szovjetunió része volt. A megtalálás helye szolgáltatta a növény tudományos nevét is.

Az expedíció célja eredetileg a tulipánok fejlődésének jobb megértése volt, hogy a lehető legjobb védelmet lehessen kidolgozni számukra a természetes élőhelyeik megóvásához.

A Tulipa toktogulica természetvédelmi oltalmat kapott, és igyekeznek magról szaporítani az egyetem botanikuskertjében, ami akár több évig is tarthat.

Forrás: 
BBC

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Valós értéket tükrözzön az ár

Steven van Schilfgaarde, a Royal FloraHolland virágtőzsde vezérigazgatója szerint 2022 nehéz és különösen kiszámíthatatlan év volt. A tőzsde kiadványa szerint azonban év végére így is átlépte a forgalom az ötmilliárd eurós határt, ami viszont csaknem 600 millióval kevesebb, mint egy évvel korábban.

Étel, mint gyógyszer? Közel sem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik

A kutatások azt mutatják, hogy az egészségügyi szakemberek által javasolt ételek javíthatják a jólétet, de az étel nem egy tabletta, és a szakértők ajánlásai sokkal bonyolultabbak ennél.

Vizes élőhely-rekonstrukciók a Balatonnál

Az elmúlt uniós fejlesztési ciklusban mintegy 38 milliárd forint jutott 100 ezer hektárnyi természeti környezet állapotának megjavítására, amely munka a következő ciklusban a Környezeti és energiahatékonysági operatív program Plusz 42 milliárd forintos keretéből folytatódhat - mondta az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára a balatoni vizes élőhely-rekonstrukciók projektzáró ünnepségén csütörtökön Fonyódon.

Horvátországban egy 39 megawatt teljesítményű naperőmű építését tervezik

Egy 39 megawatt teljesítményű naperőmű építését tervezi a legnagyobb francia zöldenergia-termelő cég horvátországi leányvállalata, a Neoen Renewables Croatia a Zárához (Zadar) közeli Policnik járásban - közölte a Poslovni Dnevnik című horvát gazdasági napilap.

A 8 legjobb ital a szervezetben lévő gyulladás fékentartására

A szervezetben lévő gyulladás egy természetes folyamat, amely valójában segíthet az egészség megőrzésében. Problémák akkor merülhetnek fel, ha krónikusan magas a gyulladás szintje, ami számos egészségi állapottal jár együtt.

Átadták az Európai hulladékcsökkentési hét díjait

Az egyik legnagyobb kihívásnak nevezte az átállást a körforgásos gazdaságra az Energiaügyi Minisztérium (EM) környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára Szentendrén, ahol átadta a 2022-es Európai hulladékcsökkentési hét elismeréseit.

Élelmiszer-szabályozással kapcsolatos összeférhetetlenségek után kutatnak a brittek

A kutatás, amelyet Tim Lang, a Londoni Egyetem emeritus professzora és Erik Millstone, a Sussexi Egyetem kutatócsoportjának emeritus professzora közösen tett közzé, azt sugallja, hogy a Környezetvédelmi, Élelmiszerügyi és Vidékügyi Minisztérium (Defra) vagy az Élelmiszer-szabványügyi Hivatal (FSA) tanácsadói közül egyik sem mentes az összeférhetetlenségtől.

Egy kalandos szezon értékelése

Amikor e sorokat írom, már közeledik a téli nyugalom ideje, de néha még felsejlik bennem, mi minden történt az 2022-es méhészeti évben. Ez az esztendő is tele volt élménnyel, kalanddal, tanulsággal és természetesen kihívással. Jelen írásomban a 2022-ben tapasztalt gondokat, hibákat, örömöket, tapasztalataimat szeretném megosztani az olvasókkal.

Madárgyűrűzési bemutató lesz a Fiumei úti sírkertben szombaton

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) budapesti helyi csoportja és a Nemzeti Örökség Intézetének (NÖRI) együttműködésében az MME szakemberei madárgyűrűzési bemutatót tartanak a Fiumei úti sírkertben január 28-án, szombaton délelőtt.

Miért telelnek nálunk egyes gólyák?

A gólyák kora ősszel hatalmas csapatokban indulnak haza, Afrika felé. Kétségtelen, hogy ez az út és az ott tartózkodás is sok veszélyt tartogat számukra, ősi ösztönük mégis erre biztatja őket. Ennek ellenére néhányan mégis megkísérlik nálunk eltölteni a telet. Mi lehet az oka ennek a kockázatos lépésnek?