0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 25.

Új tulipánfajt találtak Kirgizisztánban

Növényvadászok figyeltek fel egy új és különleges kinézetű tulipánra egy kirgizisztáni expedíción, melyről bebizonyosodott: a tudomány számára eddig ismeretlen fajról van szó.

A Cambridge-i Egyetem laboratóriuma a növény DNS-ét elemezve megerősítette, hogy valóban egy új tulipánfajra bukkantak a kutatók – írja a BBC.

A Tulipa toktogulica névre keresztelt növényt az egyetem botanikus kertjének tudósai, valamint a  nemzetközi természetvédelmi szervezet, a Fauna and Flora International (FFI) szakemberei és helyi kutatók találták meg. Az expedícióban részt vevő posztgraduális hallgató, Brett Wilson elmondása szerint nagyon izgalmas volt a felfedezés. A sárga virágú, piros csíkokkal tarkított szirmú vad tulipán nagyon hasonlít a többi fajhoz, de amikor kiásták, Georgy Lazkov, a kirgiz nemzeti tudományos akadémia munkatársa úgy gondolta, hogy valami szokatlan jelenséggel van dolguk.

Wilson, aki botanikus és természetvédő, és öt éve dolgozik tulipánokkal elmondta:

„Végül valami egészen másnak bizonyult – rájöttünk, hogy valószínűleg egy új fajjal van dolgunk, de biztosra akartunk menni azelőtt, hogy nekiállunk a tudományos leírás elkészítésének.”

Az Cambridge-i Egyetem Növénytudományi Karának laboratóriuma pedig megerősítette a gyanújukat.

A most felfedezett tulipán 10-19 centiméter magas, és a Toktogul körzet közigazgatási területén belül lévő hegységekben találtak rá, ami Közép-Ázsia része, korábban a Szovjetunió része volt. A megtalálás helye szolgáltatta a növény tudományos nevét is.

Az expedíció célja eredetileg a tulipánok fejlődésének jobb megértése volt, hogy a lehető legjobb védelmet lehessen kidolgozni számukra a természetes élőhelyeik megóvásához.

A Tulipa toktogulica természetvédelmi oltalmat kapott, és igyekeznek magról szaporítani az egyetem botanikuskertjében, ami akár több évig is tarthat.

Forrás: BBC