Back to top

A delfinek is szenvednek a háborútól

A Fekete-tengeren vívott háború kezdete óta több mint 700 delfin pusztult el.

A Fekete-tenger, a Földközi-tenger és az atlanti szomszédos területek cetjeinek védelméről szóló megállapodás (ACCOBAMS) jelentésében olvasható, hogy az orosz-ukrán háború a vadvilágra is komoly hatással van, az egész Fekete-tenger medencéjét nagy veszélynek teszi ki. A tengeri és part menti területeken végzett katonai tevékenységek hatással lehetnek a régió tengeri élővilágára, beleértve a cetféléket is. Erich Hoyta, a brit székhelyű Whale and Dophin Conservation (Bálna- és delfinvédelmi szervezet) tudósa szerint

Ukrajna, Románia, Bulgária és Törökország partjainál több mint 700 tengeri állat, főként delfinek halálát jelentették.

A jelenség pontos okainak feltárását a folyamatban lévő háború, többek között a tenger vizein sodródó aknák is nehezítik. Ivan Rusev, az ukrajnai Tuzla Nemzeti Természetvédelmi Park kutatási igazgatója, megerősítette, hogy gyakori eset, hogy a partra sodródott delfinek testén égési nyomok és aknák vagy bombák okozta sebek vannak. Más állatok viszont elvesztették tájékozódási képességüket, vagy úgy néztek ki, mintha napok óta nem ettek volna.

A delfinek és bálnák a tér feltérképezésére használják a visszhang lokációt. A vízben a hangok körülbelül négy és félszer gyorsabban és messzebbre terjednek, mint a levegőben. Ez azt eredményezi, hogy még egy távoli robbanás is hatással van ezekre az állatokra.

- A delfinek a hangokra támaszkodnak a tájékozódásban, az élelemkeresésben és az egymással való kommunikációban. A megnövekedett hajóforgalomból származó zajnak lehet némi hatása, de a felszínen vagy a víz alatt bekövetkező robbanás hangja néhány mérföldes körzetben megzavarhatja, megsebesítheti vagy megölheti a delfineket,

ez okozhatja a partra vetett állatok számának növekedését is, mondta Hoyta.

A háborúból eredő fokozott zajhatások miatt az állatok zavarttá válnak, így nagyobb valószínűséggel akadnak fenn a hálókon, vagy kerülnek partra. Emellett egy másik tényező az lehet, hogy a háború miatt a delfinek kiszorulnak azokról a területekről, ahol élnek, és számukra ismeretlen területekre kerülnek. A szakértők arra is felhívják a figyelmet, hogy Ukrajna partjai létfontosságúak egyes delfinpopulációk számára.
 

Forrás: 
interia.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kárpátaljai gazdákat támogat a FAO partnerség az Európai Unió finanszírozásában

Vidéki háztartások, mezőgazdasági kistermelők és mezőgazdasági kisvállalkozások részesülnek az Európai Unió (EU) által finanszírozott és az Egyesült Nemzetek Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által megvalósított, 15,5 millió dolláros (5,58 milliárd Ft-os) projektből, amelynek célja a mezőgazdasági, halászati és erdészeti értékláncok erősítése, a háborús körülményekhez való igazodása.

Nem kívánatos kölyökként jött világra, most új Guiness-rekordot állított fel

Egy 30 éves alentejo masztiff lett minden idők legöregebb kutyája - írta a BBC hírportálja pénteken.

Nőtt az orosz mezőgazdasági termelés

Oroszország mezőgazdasági termelése 2022-ben 10,2 százalékkal nőtt - derült ki az orosz szövetségi statisztikai szolgálat (Roszsztat) által szerdán közölt adatokból.

Reménykeltő ősziek, romló piacok

Mi lesz most a gabonával? Erre felelj, de őszintén, jön a további biztatás, mert elhangzott a tv-ben, hogy a liszt ára 5 százalékkal fog csökkenni. Az mit jelent a búza esetében, és azt is jó lenne tudni, hogy mennyivel lesz olcsóbb a kenyér? Érdemes az egésznek utánaszámolni, mielőtt az ember bármit mondana, vagy olyan szaktekintélyt megkérdezni, akinek a szavára eddig minden körülmények között adhattunk.

Fókuszban a globális mezőgazdaság

A Nemzetközi Zöld Hét (Internationale Grüne Woche, IGW) az egyik legismertebb németországi rendezvény. Berlin már 1926 óta a helyszíne a világ egyik vezető nemzetközi élelmiszeripari, mezőgazdasági és kertészeti vásárának.

KITE Zrt.: a jubiláló integrátor

Ellentmondásos év, kirívó szélsőségekkel. Röviden így jellemezhető 2022, s ebbe ugyanúgy beletartozik az irtózatos pusztító aszály, mint a féktelen drágulás vagy a szomszédunkban zajló háború következményei. Vajon ebben a helyzetben miként tudott helytállni az idén 50 éves integrátor, tudott-e élni a piaci lehetőségekkel, mennyire volt képes a bajba jutott termelőkön különböző megoldásokkal segíteni?

Megzakkant rovarok, süket madarak: ezt teszi a fény és hangszennyezés

Az emberi tevékenység nagyon sok szempontból hatással van az állatvilágra. Az éjszakai közvilágítás, a rádiójel sugárzás mind befolyásolják - sok esetben nagyon kedvezőtlenül - az állatok életkörülményeit.

Schmidt Egontól búcsúzunk

91 éves korában elhunyt Schmidt Egon neves ornitológus, Kossuth-díjas író, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület alapítója és tiszteletbeli elnöke, a magyar természetvédelmi ismeretterjesztés kiemelkedő alakja, aki egész életét a madaraknak, a madárvédelemnek és az ismeretterjesztésnek szentelte.

A mézjelölési szabályok szigorítását sürgeti Magyarország Brüsszelben

Magyarországgal együtt összesen húsz tagállam kérte az Európai Bizottságot a mézkeverékek származás jelölésére vonatkozó előírások szigorítására.

Új, halálos vírust fedeztek fel az óceánokban

Egy eddig ismeretlen vírust azonosítottak a Hawaii Egyetem Egészségügyi és Partravetődési Laboratóriumában (Health and Stranding Lab), mely halálos a bálnákra és delfinekre nézve. Először egy 2010-ben partra vetődött Longman-féle csőröscetből mutatták ki, ám mostanra 10 különböző tengeri emlősfajnál is megtalálták.