Back to top

A lenmag és a zsírsavösszetétel

Egy kísérletet állítottunk be 2019-ben akkori konzulensemmel, Dr. Benk Ákossal a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karának Tanüzemében, a magyar kendermagos tyúkkal és annak népszerűsítésével kapcsolatosan.

Fotó: MMG Archívum
A vizsgálatok kiegészítéseként arra a kérdésre kerestük a választ, hogy a megszokott takarmánykeverékük mellett a vágás előtti hetekben magasabb telítetlen zsírsavtartalmú maggal (lenmaggal) való etetés miként hat az állatok húsának zsírsavösszetételére.

A vizsgálathoz kiválasztottunk 25 egyedet – 2019 áprilisi kelésű kakast –, melyek közül 15-öt kiherélt Dr. Pinnyey Szilárd állatorvos. Az összes állatot egyedi jelöléssel láttuk el – a szárnyukba helyezett számozott krotáliával – a későbbi azonosíthatóság végett.

Az utolsó 3 hétben a tyúkok egyik felének takarmányába 15%-ban lenmagot kevertünk, melyet átlagosan 40 g/nap/egyed adagban határoztunk meg.

Kezdetben idegennek találták az új takarmány-kiegészítőt, bizalmatlanok voltak az elfogyasztását illetően, ezért összedaráltuk azt az alaptakarmányukkal, és így már felették az etetőjükbe helyezett darát. Az adatgyűjtési folyamat zárásaként levágásra kerültek az állatok. Felbontásukat követően húsmintákat gyűjtöttünk a lenmagos és a kontrollcsoport egy-egy egyedéből, hogy a mell- és a combhúsok zsír­sav­összetételét meg­vizsgáltathassuk egy gyulai akkreditált laboratóriumban.

A combok palmitinsav (C16:0)-tartalmát vizsgálva statisztikailag jelentős különbség nem mutatható ki a kísérleti és a kontrollcsoportok között.

A palmitinsavnál leírt összefüggések a palmitoleinsav (C16:1) esetében is fennállnak. A kakasok és a kappanok comb- és mellhúsának sztearinsav-tartalma kisebb a kísérleti csoportok esetében, mint a lenmaggal etetett csoportok egyedeinél, tehát a lenmag etetése a húsok sztearinsav-tartalmára negatívan hat. A kakasok mell- és combhúsában a lenmag etetésének hatására jelentősen magasabb arányban van jelen az olajsav (C18:1 n9c). A jelenlegi kutatások alapján a li­nol­sav-tartalom számottevően magasabb a combhúsokban, mint a mellhúsokban a kendermagos magyar tyúk esetében. Az alfa-lino­lénsav mint többszörösen telítetlen zsírsav kapcsán nagymértékű különbségek voltak a lenmaggal etetett kísérleti csoportok, valamint a kontrollcsoport értékei között a kakasoknál és a kappanoknál egyaránt.

Vizsgálataink igazolták, hogy a magyar kendermagos tyúk lenmagos takarmány-­kiegészítéssel való etetése pozitívan hat a húsuk telítetlenzsírsav-összetételére, így egész­ségesebb és valóban prémium minőségű alapanyagot tudunk előállítani.

A módszer alkalmas lehet akár kisgazdaságok számára is, hogy népszerűsítsék termékeiket, újdonságokkal álljanak ki a fogyasztók elé, ezzel tovább erősítve a magyar állattenyésztés jelentőségét és jó hírét.

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2022/10 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Bill Gates is befektetett egy ausztrál startupba, amelynek célja a tehenek metántermelésének csökkentése

Bill Gates más milliárdosokhoz csatlakozott, akik egy ausztrál klímatechnológiai startupba fektetnek. A startup célja, hogy laboratóriumban előállított takarmány-adalékanyaggal csökkentik az állattenyésztés metánkibocsátását.

Spanyol nyérc farmon jelent meg a madárinfluenza

Egy galíciai nyérc farmon hirtelen megnőtt a mortalitás még 2022 októberében. Az állatorvosok első körben a SARS-CoV-2 vírusra gyanakodtak, mely már több más országban is okozott problémákat a nyérctenyészetekben. Azonban a laboratórium a H5N1-es madárinfluenza vírusát mutatta ki. A hatóságok azonnal karantén alá vették az egész farmot, beleértve az ott dolgozó embereket is.

Egyszerű lépések az állatbarát kert kialakítása felé

Rengeteg területet elhódítottunk már a természettől gyárak építése, lakhatás és mezőgazdasági termesztés miatt. Ezzel megszámlálhatatlan élőlény életét nehezítettük meg, hiszen a természetes élőhelyek egyre csak fogyatkoznak, ahogy az emberiség mind jobban belakja, beépíti a Földet. Lelkiismereti kérdés, hogy ezek után segítsünk nekik, amiben csak tudunk.

Egy kalandos szezon értékelése

Amikor e sorokat írom, már közeledik a téli nyugalom ideje, de néha még felsejlik bennem, mi minden történt az 2022-es méhészeti évben. Ez az esztendő is tele volt élménnyel, kalanddal, tanulsággal és természetesen kihívással. Jelen írásomban a 2022-ben tapasztalt gondokat, hibákat, örömöket, tapasztalataimat szeretném megosztani az olvasókkal.

Útvonalat jelöltek ki a méhek számára

Az EU végrehajtó szerve útvonalakat határozott meg a méhek és más beporzók számára, hogy zavartalanul röpülhessenek Európa-szerte élelem és menedék után kutatva. A döntéshozók szerint erre van szükség, hogy megmentsék a növénytermesztés szempontjából létfontosságú rovarokat a kihalástól.

A nagymacskák kényelme is előtérbe került

A Fővárosi Állat- és Növénykert tigrisei és leopárdjai számára finomságokat is készítenek a kifutóba.

Együttműködési megállapodás az állatvédelem népszerűsítésére a nyugdíjasok körében

Ovádi Péter állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos bejelentette, hogy együttműködési megállapodást kötnek a Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetek Országos Érdekképviseleti Szövetségével, a közös munka célja az állatvédelem népszerűsítése a nyugdíjasok körében.

Jelentősen csökkent a medvék miatti riasztások száma Hargita megyében

Csaknem felére csökkent tavaly a medvék lakott területen való megjelenése miatt kiadott riasztások száma Hargita megyében - számolt be a csendőrség adataira hivatkozva az Agerpres román hírügynökség.

Kína szójababimportja 2030-ra várhatóan lecsökken

Egy új Rabobank-jelentés előrejelzése szerint Kína szójababimportja a következő években lelassul, és végül 2030-ig csökkenni is fog. Ennek az az oka, hogy lelassul az ország állattenyésztésének a növekedése, folyamatosan javulnak a gazdálkodási gyakorlatok, és ami még fontosabb, országszerte elterjed az alacsony szójatartalmú takarmányok alkalmazása.

Miért telelnek nálunk egyes gólyák?

A gólyák kora ősszel hatalmas csapatokban indulnak haza, Afrika felé. Kétségtelen, hogy ez az út és az ott tartózkodás is sok veszélyt tartogat számukra, ősi ösztönük mégis erre biztatja őket. Ennek ellenére néhányan mégis megkísérlik nálunk eltölteni a telet. Mi lehet az oka ennek a kockázatos lépésnek?