Back to top

Életműdíjas állatorvos: dr. Dénes Béla

Magyarország egyik meghatározó, piacvezető állatgyógyszer és állateledel forgalmazó vállalata, a 100 százalékban magyar tulajdonú AlphaVet minden évben díjjal ismeri el az állatorvosi szakma legjobbjait. 2022-ben az életműdíjat dr. Dénes Béla vehette át.

dr. Dénes Béla
dr. Dénes Béla
Dr. Dénes Béla, 1957-ben született Técsőn, Kárpátalján. Egyetemi tanulmányait az Észt Mezőgazdasági Akadémia Állatorvosi Karán (Tartu) végezte. 1979-ben szerzett állatorvosi oklevelet.

Az egyetem elvégzését követően egy mezőgazdasági nagyüzemben főállatorvosként dolgozott, majd állatorvosként teljesített katonai szolgálatot. 1982 és 1993 között szerológus állatorvosként, majd a laboratórium helyettes vezetőjeként a Técsői Állategészségügyi Laboratóriumban (Kárpátalja) dolgozott.

Részt vett az 1986-os csernobili atomkatasztrófa állategészségügyi és élelmiszerhigiéniai következményeinek felszámolásában.

1986-ban laboratóriumi szakállatorvosi képesítést szerzett, 1987-1989 között Mongóliában a brucellamentesítési programban szakértőként dolgozott. Kandidátusi értekezését, amelynek címe „A kosok Brucella ovis fertőzöttségének járványtana, a kórjelzés és a mentesítés módszereinek tökéletesítése Kárpátalján" 1992-ben védte meg.

A Phylaxia-Sanofi Oltóanyag-termelő Részvénytársaságnál 1993-1994 között az oltóanyag-törzskönyvezési, majd a biológiai fejlesztési részleg munkatársa volt. 1994 őszén átkerült az Országos Állategészségügyi Intézetbe (OÁI). Itt kezdetben a virológiai osztályon dolgozott, majd 1996-tól az immunológiai osztály munkatársa volt. A hybridoma technológia elsajátítása céljából 1995-ben nyolc hónapot a gödöllői Mezőgazdasági Biotechnológiai Kutatóközpontban dolgozott, 1996-ban kilenc hónapig a Békéscsabai Állategészségügyi Intézet megbízott igazgatója volt.

Szerepe volt abban, hogy az OÁI Immunológiai Osztályán a hybridomák előállítására és monoklonális ellenanyagok termelésére, valamint molekuláris biológiai vizsgálatok végzésére alkalmas korszerű műszerparkkal rendelkező laboratóriumok létesültek.

Dr. Dénes Béla az életműdíjat dr. Móré Attilától, Alpha Befektetési Holding Zrt. elnökétől vette át
Dr. Dénes Béla az életműdíjat dr. Móré Attilától, Alpha Befektetési Holding Zrt. elnökétől vette át
Fotó: hba

Dénes Béla doktor 2003-2004-ben két évig, majd 2005-ben és 2006-ban három-három hónapig vendégkutatóként a kaliforniai Loma Linda Orvostudományi Egyetem Molekuláris Biológiai és Génterápiás Központjában dolgozott, ahol az USA Védelmi Minisztériuma (DoD) által finanszírozott kutatócsoport kiemelt feladata az emberi himlő elleni korszerű vakcina kifejlesztése volt. Továbbá kísérleteket végeztek az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedők részére is megfelelő, ártalmatlan és hatékony rekombináns vakcina kifejlesztésére is.

A 2005-2021 közötti időszakban az Országos Állategészségügyi Intézet, illetve a NÉBIH Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatósága Immunológiai Laboratóriumának (korábban főosztályának) vezetője, valamint az intézet igazgatóhelyettese volt.

Eddigi kutatási eredményeiről közel 200 közleményben számolt be. Az Acta Veterinaria Hungarica, és több külföldi tudományos folyóirat szerkesztő-bizottságának tagja. Részt vesz az Állatorvostudományi Egyetem hallgatóinak graduális és posztgraduális (PhD) képzésében, továbbá 2010-től az Állatorvostudományi Doktori Iskola oktatója és témavezetője. Témavezetői tevékenysége során az eddig vezetésére bízott 5 doktorandusz közül négyen szereztek abszolutóriumot, és 1 hallgató PhD fokozatot. Az intézeti diagnosztikai gyakorlat keretében a „szerológiai módszerek alkalmazása a fertőző betegségek kórjelzésében” témakörben tart elméleti és gyakorlati foglalkozásokat. 2014-től az „ÁOTK gyakorlati képzés mesteroktatója”. 2018-tól az ÁTE Járványtani és Mikrobiológiai Tanszékének szervezésében „A fertőző betegségek szerológiai diagnosztikájának gyakorlati vonatkozásai” címmel tart fakultációt magyar és angol nyelven.

Az ünnepelt és felesége a bírálók körében
Az ünnepelt és felesége a bírálók körében
Fotó: hba

Dénes Béla munkacsoport vezetőjeként vagy tagjaként számos klasszikus zoonosis (pl.: brucellosisok, tularemia, Q-láz), valamint a mycoplasmosisok diagnosztikája és az ellenük való védekezés területén nemzetközi szempontból is figyelemre méltó kutatási eredményeket ért el.

A 2005-2021 közötti időszakban az Állategészségügyi Világszervezetnél (WOAH) a nemzeti laboratóriumi hálózat állategészségügyi kapcsolattartója, továbbá a brucellosis nemzeti referencia laboratórium vezetője volt. Számos hazai és nemzetközi tudományos társaság tagja, így többek között a Magyar Mikrobiológiai Társaságnak, a Magyar Immunológia Társaságnak, az MTA köztestületének, a European Association of Veterinary Laboratory Diagnosticians (EAVLD), és a Magyar Zoonózis Társaságnak (2008-től a Választmány tagja, 2017-2022 között főtitkár, jelenleg alelnök). 2017-től a MTA Állatorvostudományi Bizottságának választott tagja. A 2011. évi Hőgyes–Aujeszky Emlékérem odaítélésével a Magyar Zoonózis Társaság Dénes Béla dr. több évtizedes, az állatokról emberre terjedő fertőző betegségek terén kifejtett eredményes diagnosztikai és kutatómunkáját ismerte el. A magyar állat-egészségügyi szolgálat 125 éves jubileuma alkalmából a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal kitüntetésben részesítette 2013-ban.

A Szent István Egyetem Állatorvostudományi Kar Kari Tanácsa 2014-ben – több évtizedes gyakorlati képzésben végzett kiemelkedő munkája elismerésekén – címzetes egyetemi tanári címet adományozott Dénes doktornak. 2015-ben az állatorvosi tudományok tudományágban dr. habil. címet szerzett.

2015-től az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) nemzetközi tanácsadója. 2017-2018 között résztvevője az EU Twinning Programjának, amelynek célja az azeri Állami Állategészségügyi Szolgálat támogatása és az epidemiológiai felügyeleti rendszer fejlesztése.

Dénes Béla az elmúlt években a munkaköri feladatai mellett a „Covid-19-járványra adott komplex járványügyi és klinikai válasz” című EFOP projekt keretében a SARS-CoV-2 fertőzés szerológiai diagnosztikájának fejlesztésén, valamint a California Institute for Regenerative Medicine (CIRM) Bridges Pre-internship workshop (USA) programsorozat állandó meghívott oktatójaként tevékenykedett, míg a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) zsűritagként számított munkájára.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/AlphaVet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Drágán adom a tojást

A fogyasztónak az az érdeke, hogy minőségi élelmiszert vehessen, a gazdálkodónak, hogy megéljen. A fogyasztó nem buta, csak tájékozatlan. Ezzel van dolga a kis, közepes, nagy, háztáji, mindenféle gazdáknak. Tájékoztatni kell a fogyasztót, megmutatni, mennyi munka van a gazdaságainkban, és mennyi érték!

Méhészét: kapcsolat a Nosema ceranae és a csendes anyaváltás között?

Tekintettel arra, hogy a Nosema ceranae okozta fertőzés a dolgozóméhek egészségére halálos következményekkel is járhat, így hatással lehet az anya egészségére is. Egy kísérlet kimutatta, hogy a kórokozó az anya fiziológiai változásaira van hatással. Milyen kapcsolatban van ez a jelenség a csendes anyaváltással?

A méhészet művészet - „Elmondani a méheknek”

A méhekhez kapcsolódó legkülönösebb hiedelem és szokás az, amit úgy neveznek, hogy „elmondani a méheknek”, s elsősorban szláv, német és angol nyelvterületen maradt fenn. Az előző esszém végén említettem, hogy amikor meghalt egy méhész, a családtagok közül valaki kiment a méhesébe, és „elmondta a méheknek”, hogy gazdájuk eltávozott.

Mégse lehet paintballozni a farkasokkal Hollandiában

Az ügyben eljáró holland bíróság elutasító ítélete alapján a kelet-hollandiai Gelderland tartomány visszavonta szerdán azt az engedélyt, amely lehetővé tette volna az emberek társaságát kereső, de veszélyes farkasok elüldözését paintballfegyverekkel a lakóövezetek közeléből, valamint a turisták által látogatott parkokból, különösen a Hoge Veluwe Nemzeti Parkból.

A krónikus rovarölőszer-hatás károsítja a méhek látását

Egy Rachel Parkinson és munkatársai által most közzétett tudományos cikk eddig nem alkalmazott, új vizsgálati módszerekkel gyarapítja a bizonyítékok sorát, hogy a neonikotinoidok hosszabb távon igenis káros hatással vannak a méhek látásán keresztül viselkedésükre, tájékozódásukra.

Újabb lúdtelepen mutatták ki a madárinfluenzát Magyarországon

Újabb tömőlúdtelep állatainál mutatta ki a magas patogenitású madárinfluenza vírust a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. A Tótkomlós településen történt kitöréssel a járvány már Békés megyét is elérte. Az érintett lúdállomány felszámolása, valamint a védő- és megfigyelési körzetek kijelölése haladéktalanul lezajlott.

Ismét veszett rókát lőttek ki

Veszettséget igazolt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma egy, a rendszeres monitoring program keretében kilőtt rókánál. A fertőzött állatot a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kisnamény község mellett ejtették el múlt héten. A járványügyi nyomozás folyamatban van, a betegség behurcolása feltehetően természetes úton, a vadállomány Ukrajna felőli mozgása révén következett be.

Beruházási vidékfejlesztési támogatások

A KAP Stratégiai Terv keretében, a korábbi támogatási ciklusokhoz hasonlóan, ismét fontos szerepet kapnak a beruházás típusú beavatkozások, amelyek nagymértékben hozzájárulnak a versenyképes mezőgazdaság és élelmiszer-előállításhoz, illetve vidékfejlesztéshez.

Bajorországban terjed a madárinfluenza

Azonnali hatállyal előírta a madárinfluenza elleni biztonsági intézkedések bevezetését a bajor környezetvédelmi minisztérium. A házi és a kereskedelmi baromfiállományok megvédése érdekében intézkedett a tárca, miután Németországban, Bajorországban is találtak madárinfluenzás eseteket, telepeken és vadon élő madarak között egyaránt.

Az ázsiai méhatka elleni küzdelem - Illóolajokkal a Varroa ellen

Írásaim előző részének a végén azzal az ígérettel búcsúztam, hogy most a hazai és nemzetközi méhészeti kutatóintézetekről esik majd szó. Jelen írásomban mégis az egyre szélesebb körben kutatott illóolajok/esszenciális olajok méhegészségre gyakorolt hatásainak megismerésére invitálnám a kedves olvasókat.