Back to top

Magyar piacra lép az Agreena, a világ legnagyobb talajalapú szén-dioxid-tanúsító vállalata

A mezőgazdasági termelőket megcélzó, globális talajszén-platformot működtető Agreena bejelentette magyarországi működését. Ezzel az Agreena a közép-európai régió harmadik országaként a magyar gazdálkodók számára is hozzáférést ad a talajszén-tanúsítási programhoz, amelyen keresztül extra jövedelemre tehetnek szert a gazdálkodók.

Fotó: agreena.com

Ez az összeg jelenleg hektáronként átlagosan évi 65 euró. A klímavédelmi célok elérése érdekében EU is szorgalmazza a regeneratív (talajbarát) gazdálkodási eljárásokra való áttérést. Az Agreena év végével nyitja meg az erre a gyakorlatra épülő rendszerét a magyar termelők előtt.

A ma már 14 országban működő, több mint 100 szakembert foglalkoztató Agreena-val kapcsolatba került, regeneratív (talajbarát) módon kezelt területek mérete meghaladja a 571 ezer hektárt. A koppenhágai központi irodájával és Európa-szerte megtalálható képviseletekkel működő Agreena

célja, hogy szakmai segítséggel, valamint jövedelmi lehetőségekkel gazdagítsa a talajbarát gazdálkodásra átalló hazai agrártermelőket.

Fotó: Török Gergely/MMG
Európa első, az Agreena által kidolgozott talajszén-tanúsítási programja, mely azt támogatja, hogy a gazdálkodók megfelelő agronómiai eljárásokkal szenet vonjanak ki a légkörből és azt a talajban tárolják, jelentős nemzetközi figyelmet kapott. Az üvegházhatású gázok talajban való megkötéséről az Agreena az önkéntes szén-dioxid-piacon értékesíthető tanúsítványt állít ki, amely egy tonna szén-dioxidnak felel meg.

A régió országaihoz hasonlóan Magyarországon megindult a konvencionális mezőgazdaságról a regeneratív gazdálkodásra való áttérés folyamata. Az első magyar gazdák és szakértők, akik regeneratív mezőgazdaságot folytatnak, korukat meghaladó módon, mára több, mint tíz éves tapasztalattal rendelkeznek. A célunk az, hogy a klímavédelmi szempontokat támogató talajbarát mezőgazdaság elterjedjen és az éghajlat mellett a gazdák számára is jövedelmező legyen.

A csökkentett-, vagy elhagyott talajbolygatás és a takarónövények tervszerű használata így nem csupán a költségek csökkentéséhez segítik a termelőket, hanem a szén-dioxid tanúsítványok eladásával a pénzügyi bevételüket is növeli.

- mondta Simon Haldrup, az Agreena talajszén-dioxid-tanúsító vállalat vezérigazgatója és társalapítója.

A McKinsey & Company becslése szerint a szén-dioxid-kibocsátási hitelek piaca 2030-ra meghaladhatja az 50 milliárd dollárt. A legnagyobb kereslet a szén-dioxid-megkötési tanúsítványok iránt mutatkozik.

A természetes megoldások, például a talajban történő szénmegkötés, a becslések szerint a teljes kreditkínálat 65-85%-át teszik majd ki.

Fotó: Török Gergely/MMG
A FAO szerint a leromlott, erodált mezőgazdasági talajok helyreállítása világszerte 51 milliárd tonna szén-dioxidot távolíthat el a légkörből és évente 17,6 milliárd tonnával növelheti az élelmiszertermelést. A magyar gazdák a talajmegőrzési gyakorlatok segítségével a csökkentett talajművelési technikákhoz alkalmazkodva többletjövedelemhez juthatnak a mezőgazdasági vállalkozás gazdasági fenntarthatóságának támogatása érdekében.

Az Agreena a finanszírozás és a technológia segítségével növeli a regeneratív módon művelt mezőgazdasági területeket. Az alapítók, Simon Haldrup, Ida Boesen és Julie Koch Fahler 2021-ben fejlesztették ki a világ egyik első, nemzetközileg akkreditált talajszénfizetési programját, az AgreenaCarbon-t. Az AgTech platform az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) legújabb iránymutatásaihoz igazodva számszerűsíti a gazdálkodók üvegházhatásúgáz-kibocsátását, valamint nyomon követi és jelenti az üvegházhatású gázok csökkentését, valamint a szén-dioxid-kivonást.

Az Agreena harmadik fél által ellenőrzött, talajban kötött szén-dioxidó alapján tanúsítványt bocsát ki a gazdálkodók számára, amelyeket azok az önkéntes szén-dioxid-piacon értékesíthetnek.

Az Agreena az indulás óta 14 európai országban kínálja kínálatát a gazdálkodóknak, és nemrégiben felvásárolta a világ vezető regeneratív mezőgazdasági távérzékeléssel foglalkozó Hummingbird Technologies vállalatot.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/Agreena

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A hideg még várat magára

Bár ma a naptár szerint elkezdődött a tél, az időjárás egyelőre őszi jelleget mutat, és komolyabb lehűlés a következő egy hét során sem valószínű, sőt a jövő hét első felében az éjszakai fagyok is megszűnnek.

„Tisztában vagyunk az értékeinkkel és a feladatainkkal”

A nemzeti KAP-stratégia teljes támogatása mellett az ágazat likviditási problémáit, az állami kárenyhítő rendszer hiányosságait és a birtokpolitika visszásságait is kiemelte helyzetértékelésében Nagy Tamás, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének elnöke a szervezet tegnapi közgyűlésén.

A Dunántúlra összpontosul a szelídgesztenye-termesztés

Vas, Somogy és Zala megyében termesztik a legnagyobb felületen a szelídgesztenyét. Eme héjas gyümölcs egyedi íze mellett kiváló beltartalmi értékekkel is rendelkezik – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő programja, az Európai Friss Csapat.

Aranyosi Károly - Kihívások közepette is tervezhető jövő

„Az IKR Agrár egy attitűdöt testesít meg, és ennek az attidűdnek több gyökere van: egyrészt a vállalat otthona, Bábolna, másrészt a mezőgazdaság; a hazai mezőgazdasággal, azon belül elsősorban a szántóföldi növénytermesztéssel való kapcsolata. IKR-esnek lenni különleges” – vallja Aranyosi Károly az IKR Agrár ügyvezetője.

3 szuperélelmiszer, amit mindennap fogyasztani kellene 40 éves kor felett

Az egészséges táplálkozás legfontosabb célja, hogy a szervezetet olyan tápanyagokkal lássuk el, amelyekre a fejlődéshez szüksége van. És ahogy egyre idősödünk, bizonyos tápanyagok még inkább nélkülözhetetlenné válnak a jólétünkhöz.

A szénapárolás árnyoldala

A forró gőzzel kezelt szénában nincsenek káros mikroorganizmusok, sőt, az apró részecskéket is megköti ez az eljárás, így az asztmás lovak evés közben nem szívják be a port a tüdejükbe, és nem okoz tüneteket. Azonban egy új kutatás szerint nem olyan egészséges ez a fajta takarmány, mint gondolták.

Aszálycsillapítók: a jövő agrármenedzserei

A MATE és a Debreceni Egyetem vegyes csapata, az Aszálycsillapítók nyerték az idei Agrovirtus vetélkedőt. Az ágazat tehetséggondozó programjába összesen háromszáz agrárhallgató kapcsolódott be. Az első helyezett összeállítás egymillió, a második 500 ezer, a harmadikak pedig 300 ezer forintot nyert.

Egy népszerű őszi zöldséggel az erősebb immunrendszerért és a fogyás elősegítéséért

A megfázásos és influenzás időszak idején sokan próbálnak egészségesek maradni és leadni néhány kilót még a karácsonyi ünnepek előtt. Bármi legyen is az oka, mindig fontos, hogy az egészségünkre koncentráljunk, ami azt jelenti, hogy komolyan kell vennünk az étrendünket...

Válogatós vendég? Nem mindegy, milyen színű a tányér!

Mostanában készült az első kutatás arra vonatkozólag, hogy befolyásolja-e az ételben válogatós egyének „ízlését” az, hogy milyen színű tányérban kapják az ételt. Az akadémikusok meglepő felfedezést tettek.

Tovább erősödik az együttműködés a FAO és Magyarország között

Magyarország a FAO elkötelezett partnereként csaknem 50 országra kiterjedő nemzetközi agrár-ösztöndíjprogrammal és közös projektek finanszírozásával segíti a fenntartható fejlődési célok elérését – emelte ki Nagy István agrárminiszter, a FAO főigazgatójával, Qu Dongyu-vel folytatott tárgyalásán.