0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Herbicidmaradványok kimutatása nanotechnológiával

Az USA Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelete (FDA) rengeteg termék peszticidmaradvány-tartalmát vizsgálja folyamatosan, hogy a hivatal által biztonságosnak tekintett szint alatt van-e azok vegyszermaradvány-tartalma.

A Washington State University egyik kutatócsoportja nemrég kifejlesztett, sőt, már szabadalmaztatott is egy eljárást, amiben palládium és platina nanorészecskék erősítik fel a keresett molekulák nyomait.

A nanorészecskés jelölővegyületek legújabb generációjának tesztelése során alma-, eper-, káposzta-, kukorica- és gyümölcslémintákban keresték két herbicid hatóanyag, atrazin és acetoklór nyomait.

A vegyszerekkel beinjektált gyümölcs- és zöldségmintákat leturmixolták. Az egyik tesztelő eszköz a palládium-platina nanorészecskéket egy, a hatóanyagot tartalmazó minták színváltozását előidéző reakció katalizálásával működik, és a kisméretű tesztelő egység szabadföldön is használható. A másik teszteszköz még gyorsabb és olcsóbb: egy papírcsík tartalmazza az érzékeny nanorészecskéket, olyan, amivel a covid-19 vagy terhességi tesztek kapcsán már szinte mindenki találkozott. A papírcsíkos teszt eredménye mobiltelefonnal is leolvasható. A vizsgálatok során mindkét tesztelő eszköz elég érzékenynek bizonyult annak kimutatására, ha a termékek vegyszermaradvány-tartalma meghaladta az egészségügyi szempontból még elfogadható mértéket.

Forrás: Technology Networks