Back to top

Rezes lemosó permetezés: többször is megéri elvégezni

A lemosó permetezéseknek számos előnyök van: gyérítik az áttelelő kártevők, és az áttelelő kórokozók számát, és mivel nincs lomb a fákon, nem kell tartani a szer miatti perzseléstől. Ősztől tavaszig ezt több alkalommal elvégezhetjük, így a hatékonyság fokozható.

Régi, jól bevált...

A rézszulfát baktérium-, gomba- és algaölő hatása régóta ismert, így már elődeink is használták permetezésre ezeket az anyagokat. A réz a lisztharmat kivételével szinte az összes gombás és a baktériumos betegségek ellen hatékony – különböző mértékben. Emellett a réz fontos mikroelem is, tehát vegetációban, levelekre kijuttatva alkalmazva a réz tartalmú lombtrágya egyben növényvédő hatással is bír. A lemosó permetezéseket komplex szerekkel érdemes végezni, ahol a réz mellett kén is van a készítményben, (vagy külön-külön felváltva), valamint valamilyen olajos komponenst is jó, ha kijuttatunk, ami a tapadást segíti, így hosszabb idein nem mosódnak le a hatóanyagok.

Emellett az olajos anyagok a rovarok légzését gátolva nem csak tapadó hatást, hanem növényvédelmi hatást is eredményeznek.

Mikroelem és növényvédőszer egyben

Csökkenthetők vele a következő évi növényvédelmi problémák
Csökkenthetők vele a következő évi növényvédelmi problémák
Fotó: wikipedia
A rezes készítményeket a bio termesztésben is használják, ám a túlzott alkalmazás következtében a réz felhalmozódott a talajokban – ami kedvezőtlen. Tehát jó a réz, de jóból is megárt a sok, ezért csak mértékkel használjuk! A túlzásba vitt réz-kijuttatás károsíthatja a talajlakó szervezetek (pl. a földigiliszták) életműködését, és elpusztíthatja a hasznos talajbaktériumokat. Ezért szabályozás is van rá, hogy egy hektáron egy évben összesen 6 kg fémrézben kifejezett réztartalmú növényvédő szert lehet kijuttatni.

Ezt annak megakadályozására is érdemes betartani, mert a réz hajlamos a talaj felső rétegében felhalmozódni – tehát nem mosódik lejjebb, hanem a gyökérzónában marad.

Az EU 2026-ig engedélyezi a réztartalmú szerek használatát, ameddig nem találnak a réz kiváltására alkalmas jobb megoldást.

Az éremnek két oldala van, a réz a növények számára alapvetően nélkülözhetetlen mikroelem, élettani folyamatok nélkülözhetetlen alkotórésze, amely kis mennyiségben nagyon fontos. Hazánk talajainak a rézzel való ellátottsága átlagos, ám a meszes alapkőzeten kialakult talajoknál alacsony réztartalom a jellemző. Vizsgálatok szerint bizonyos humuszvegyületek a rezet megkötik, így akár rézhiány is kialakulhat. Ekkor a rezes permetezés kétszeresen pozitív hatású, csökkenti a meszes talajon kialakult rézhiányt, és gyéríti a kórokozók számát.

Úgy végezzük, hogy a kéregrepedéseket is átmossa a szer
Úgy végezzük, hogy a kéregrepedéseket is átmossa a szer
Fotó: wikipedia

Minden gyümölcsfának hasznos

A rezes lemosópermetezés szinte minden gyümölcskultúrában alkalmazható. Ha nem hagyjuk ki e kezelési formát, akkor jó eséllyel kevesebb növényvédelmi problémánk lesz következő tavasztól őszig. Alma-, és, körte esetén a baktériumos és gombás ágelhalás, tűzelhalás, varasodás és más gombabetegségek ellen jó hatású.

Meggy, cseresznye, szilva és barackfáknál a monília és a tafrina áttelelési esélyeit rontja. A tafrina áttelelő képletei enyhe időben, a tél és a kora tavasz folyamán is folyamatosan képződnek.

A gomba téli, kora tavaszi felszaporodása különösen veszélyes, hiszen ha rügyfakadáskor számára kedvező az aktuális időjárás, akkor már a legelső zöld rügyet is megfertőzi.

Ezért különösen ajánlott az őszi és a tavaszi lemosó permetezések alkalmazása. A rezes permetezést több alkalommal végezve jobb hatást érhetünk el, és ez a rügypattanás után is folytatható, de akkor már precízen beállított dózissal, a fiatal levelek károsodásának elkerülése miatt.

Fontos az egyenletes borítottság, a lemosás

A lemosó permetezés lombmentes állapotban több alkalommal is elvégezhető
A lemosó permetezés lombmentes állapotban több alkalommal is elvégezhető
Fotó: wikipedia
A rézzel történő védekezés hatékonyságára nem csak a kezelések száma a döntő, hanem a megfelelő borítottság is.

Tehát olyan nagy lé mennyiséggel dolgozzunk, ahogy a folyamat nevében is szerepel: mossuk le az egész fát és a szer folyjon be a kéreg repedéseibe is.

Kertészete válogatja, de megfigyelések szerint jó ha ősszel és télen -fagymentes időben – rezes szerrel, tavasszal inkább kénes szerrel történik a kezelés. Arra figyeljünk, hogy az egyes növények rézzel szembeni érzékenysége eltérő. Almában a zöld bimbós állapot a kritikus, kajsziban a piros bimbós állapotig permetezhetünk réztartalmú szerrel, ám őszibarackban már ne használjunk ilyen készítményt rügypattanáskor.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ki fog sárgarépát tárolni?

Sárgarépa-termesztőknek szerveztek találkozót Zsombón, a Bálint család gazdaságában a Nunhems Hungary Kft., a BASF Hungaria Kft., a Seedplus Kft., a Koppert Hungária Kft., valamint a Carmeuse Hungária Kft. képviselői. A területbejáráson számos kérdés szóba került, a termesztett fajták, technológiai módszerek és termesztést segítő anyagok ismertetése mellett a kereskedelmi helyzetet is elemezték az előadók és a vendégek.

Törökországban is termálvízzel fűtenek

Miközben Európa-szerte sorra leállnak télre a zöldséghajtató üzemek a magas gázárak miatt, egyre több paradicsom érkezik Törökországból, mondta Fatih Kördemirci, a Kurt Group munkatársa.

Zöldfelületek - Egy falatnyi természet

Ahogy a Kertészet és Szőlészet korábbi lapszámában már beszámoltunk róla, a Magyarország Zöld Városa díj első helyezettje 2022-ben a Budapest 13. kerületében megépült Vizafogó Park lett. A tervezés projektvezetőjét, Ripszám Eszter tájépítészt kérdeztük azokról a tervezési szempontokról, melyek segítették őket az ökologikus szemléletű új közterületi park létrejöttében.

Tulipánünnep és ingyen tulipán

A tulipán hazájában külön ünnepnapot szánnak a tavasz egyik legnépszerűbb virágjának. Január harmadik szombatján virágtengerré változik Amszterdam egyik híres, múzeumok ölelésében fekvő tere, hogy örömöt csempésszenek az emberek életébe.

13 étel, amely segít a veséknek eltávolítani a méreganyagokat

Gondoljunk a vesénkre úgy, mint egy szűrőre, amely megszabadítja a szervezetet mindattól, amit nem akarunk, hogy ott maradjon. Ez a két, bab alakú szerv gondoskodik a vér szűréséről, mely során eltávolítja a méreganyagokat és a felesleges folyadékot a szervezetből, miközben kordában tartja a kálium- és a nátriumszintet. Emellett hormonokat is termel, amik segítenek szabályozni a vérnyomás és a csontok erősségét.

GaLaBau 2022

A zöldfelületek és a szabad terek tervezésének, építésének, karbantartásának teljes körét lefedi Európa egyik legrangosabb szakkiállítása, a GaLaBau. A Magyar Kertépítők Országos Szövetsége által, a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetével, a Magyar Tájépítészek Szövetségével és a Magyar Faápolók Egyesületével közösen szervezett őszi tanulmányúton részt vevő szakemberek a nürnbergi szakkiállítást is megtekintették.

Változóban a globális tőzeg kereskedelem

A tőzegtermékek - legyen szó kiváló minőségű adalékanyagokat tartalmazó közegekről vagy hobbi célú, otthoni felhasználásra gyártott keverékekről – a fő alapanyag energia- és üzemanyag-igényes kitermelése és gyártása miatt nagyon kitettek az utóbbi hónapok árrobbanásának.

Áfacsökkentést szeretnének elérni

Tavaly számolt be első ízben a sajtó arról, hogy az Európa Parlament által megszavazott módosítások értelmében a tagországoknak lehetőségük lenne a zöldség és gyümölcsfélék általános forgalmi adóját saját hatáskörben meghatározni. Németországban ismét az ÁFA-csökkentés mellett érvelnek.

A spenót vesekőképző hatása tejjel kivédhető

A spenót sok gyerek „nemszeretem” növénye, ám rengeteg előnyös tulajdonsága van. Klorofillja ipari és gyógyászati alapanyag. Ami pedig nem előnyös, az is kis trükkel kivédhető… Klorofillja jó antioxidáns, és egy másik hatóanyaga a pihentető alvást segíti.

Adventi kertajánló

A korai sötétedéshez igazított nyitvatartási idővel, de számos hazai botanikus kert és arborétum tart nyitva a téli hónapokban. Sőt, programokkal is több helyen készülnek, ezekből válogattunk.