Back to top

A jó talaj aranyat ér - van, akinek egy unciányit

Nem véletlenül választotta a címben szereplő gondolatot mottójául az Agro.bio Hungary Kft. évzáró-évnyitó rendezvényén. A talaj ügyét szívén viselő cég elsősorban szerette volna felhívni a figyelmet legfontosabb termelő eszközünkre, másrészt az Aranykorona akció keretében fődíjként egy uncia befektetési arannyal térhetett haza a szerencsés gazdálkodó.

A különleges eseménynek különleges helyszínt is választottak, a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret, ahol nem csak az egyedülálló repülőmúzeumot fedezhettük fel, hanem pályaközelből ismerkedhettünk a világ egyik legkülönlegesebb repülőterének belső világával.

Repülőmúzeum Ferihegyen
Repülőmúzeum Ferihegyen
Fotó: viniczai

Azon magam is meglepődtem, amikor elmondták, a maga 15 négyzetkilométeres területével ez a legnagyobb reptér a világon, s hazánkban csak Pakson van hasonló szigorú biztonsági intézkedés, mint itt. Elég beszédes, hogy az irányításban 5500 nagy teljesítményű lámpatest dolgozik. Számomra legalább ennyire érdekesnek bizonyult az az adat, ami 120 ezer ürge jelenlétéről szólt.

Mindez önmagában nem is jelentene különösebb gondot a repülés szervezésében, ám a szapora rágcsálók terített asztalként vonzzák a ragadozókat. A nagyobb testű madarak pedig már veszélyt jelenthetnek a gépek számára.

Éppen ezért a reptérnek saját vadvédelmi szolgálata van. Egyrészt igyekeznek hangágyúkkal távol tartani a tollas állatokat, ám azok szívesen üldögélnek az állványokon, s csak akkor reppennek el – azt is csak rövid időre – amikor meghallják a durranás előtt beáramló gáz sziszegését. A szolgálat terepjárója időről-időre körbejárja a területet, s sérült madárhanggal igyekeznek távol tartani az állatokat. Ez sem használ: körbenéznek, s csak a sárga gépjárművet látva, nem zavartatják magukat.

A kifutópályákat övező területeket legalább évente kétszer kaszálják, hogy a magas fűben ne tudjanak megbújni a rókák.

„Aki a termőföldről gondoskodik, az a jövőről gondoskodik”- fogalmazta meg filozófiájukat Daoda Zoltán, az Agro.bio szakmai igazgatója, aki a reptéri terepszemlét követően röviden megosztotta gondolatait a talaj védelmével kapcsolatban. Mint elmondta,

a gazdának minden egyes döntésével, technológiai lépésével a talajt kell szem előtt tartania, s ennek védelmére ma már sokkal több eszköz áll rendelkezésünkre, mint amit használunk.

A szakember arra is felhívta a figyelmet, nem lenne szabad a szalmát az égetőkbe szállítani, fillérekért eladni a jövőt, ráadásul az inputanyagok ára jelentősen megnőtt, amivel pótolni szeretnénk az elszállított, tápelem-gazdag szerves anyagot. A földnek ára van, a talajnak értéke, s ezt az értéket ne herdáljuk el. A termőtalajok aggasztóan degradálódnak – főként nyugaton és távol-keleten – amit meg kell állítanunk, s a folyamatot a rendelkezésre álló eszközeinkkel visszafordítanunk. A szakmai igazgató a szerves anyag elvesztésének körülményeit sorolva kiemelte az aszályt, amit nem elég öntözéssel orvosolni, hanem szerves anyag visszapótlást követően válik a talaj öntözhetővé.

Daoda Zoltán
Daoda Zoltán
Fotó: viniczai

Daoda Zoltán az Agrár-ökológiai program kapcsán rámutatott, a pályázaton belül ne a támogatáson, hanem a talajon legyen a hangsúly, amihez az Agro.bio több készítménye is sikeresen felhasználható.

„Emelkedés, a jövő év egyszavas mottója”- vette át a szót Márton Balázs, a cég igazgatója hozzátéve, ennek szellemében hirdetik meg jövő évi nyereményakciót is, bizonyos mennyiségű Agro.bio termékek megvásárlását Wizz Air kuponokkal díjaznak.

Márton Balázs és az egy unciás arany
Márton Balázs és az egy unciás arany
Fotó: viniczai

A program záróeseményeként az Aranykorona akció sorsolására került sor.

Közismert dolog, hogy a termőtalaj értékmérője az aranykorona, amely megmutatja, hogy egy talajon mekkora értéket lehet előállítani, amely attól függ, hogy milyen a talaj minősége (humusztartalom, kötöttség, pH, stb.).

A BactoFil és a CELL termékek több mint 20 éves és közel 2 millió hektáros felhasználási tapasztalata igazolja, hogy a kezelt talaj termőképessége, vagyis aranykorona értéke magasabb. Így idén minden 10 literes BactoFil és CELL termék vásárlásakor egy kupont kapott a felhasználó a számla mellé. Számos értékes ajándékot sorsoltak ki a kuponok tulajdonosai között, a fődíj egy darab egy unciás befektetési aranytömb volt.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kevesebb görögdinnye lesz Spanyolországban

Míg 2021 januárjában a Filomena vihar és a nyomában érkező fagyok és havazás bénította meg Spanyolországot, addig ezen a télen a szokatlanul enyhe időjárás következményeitől tartanak. Már decemberben is sorra dőltek meg a hőmérsékleti rekordok, a dél-spanyol régióban 2022-ben volt minden idők legmelegebb decembere.

A növényfejlődés irányítása, stresszkezelés

A Siófokon tartott Szimbiózis Kertésztalálkozó tápanyag-gazdálkodás és növényvédelem szekciójának előadásai egyebek mellett a növényfejlődés hatékony irányításával és a növények stresszkezelésével foglalkoztak.

Tudnivalók a növényvédő szerek és növényvédelmi hatású készítmények drónos kijuttatásának kérelmezéséről

Az elmúlt időszakban számos kérdés érkezett a Nébih munkatársaihoz annak kapcsán, hogy ki, hol és hogyan kérelmezheti növényvédő szerek és növényvédelmi hatású készítmények engedélyezését drónnal történő kijuttatásra. Az alábbiakban összegyűjtötték a témához kapcsolódó legfontosabb tudnivalókat.

Ültessünk méhlegelőt! Ültessünk méhlegelőt?

Ez az írás az emlékezés szándékával, és nem a siránkozásért íródott.

Egyszerű lépések az állatbarát kert kialakítása felé

Rengeteg területet elhódítottunk már a természettől gyárak építése, lakhatás és mezőgazdasági termesztés miatt. Ezzel megszámlálhatatlan élőlény életét nehezítettük meg, hiszen a természetes élőhelyek egyre csak fogyatkoznak, ahogy az emberiség mind jobban belakja, beépíti a Földet. Lelkiismereti kérdés, hogy ezek után segítsünk nekik, amiben csak tudunk.

Magyarország gyomtérképe, avagy miként változott a fajok jelentősége

„Több, mint hatvan szakember vett részt a Hatodik Országos Gyomfelvételezés munkájában, ahol az őszi búza és a kukorica legfontosabb gyomnövényeit vették számba”- magyarázta Novák Róbert, a Nébih gyombiológiai szakértője a XXXII. Keszthelyi Növényvédelmi Fórum Plenáris ülésén. A szakember elmondta, a XX. században három radikális változás is bekövetkezett a mezőgazdasági tulajdonviszonyokban.

Vége a csapadékos, nagyon enyhe időszaknak

A karácsonytól a hét elejéig tartott csapadékos, de az évszakhoz képest rendkívül enyhe időszak során az országban sokfelé két-háromszor több csapadék hullott az ilyenkor szokásosnál. A talajok felső egy méteres rétege telítetté vált, az Alföldön nagy területen áll a víz a földeken, ugyanakkor lassan emelkedni kezdett a talajvíz szintje is.

Aki ezt kihagyja, az lemond az agrártámogatások 15%-áról

Mikrobiológiai termékek az AÖP támogatásban címmel kerekasztal beszélgetést szervezett a Magyar Talajvédelmi Baktérium – gyártók és – forgalmazók Szakmai Szövetsége. Az AGROmashEXPO-n megrendezett fórumon szó volt az Agrár Ökológiai Program (AÖP) céljairól és a felhasználható mikrobiológiai termékek sokféleségéről.

Kína szójababimportja 2030-ra várhatóan lecsökken

Egy új Rabobank-jelentés előrejelzése szerint Kína szójababimportja a következő években lelassul, és végül 2030-ig csökkenni is fog. Ennek az az oka, hogy lelassul az ország állattenyésztésének a növekedése, folyamatosan javulnak a gazdálkodási gyakorlatok, és ami még fontosabb, országszerte elterjed az alacsony szójatartalmú takarmányok alkalmazása.

Miért telelnek nálunk egyes gólyák?

A gólyák kora ősszel hatalmas csapatokban indulnak haza, Afrika felé. Kétségtelen, hogy ez az út és az ott tartózkodás is sok veszélyt tartogat számukra, ősi ösztönük mégis erre biztatja őket. Ennek ellenére néhányan mégis megkísérlik nálunk eltölteni a telet. Mi lehet az oka ennek a kockázatos lépésnek?