0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 12.

Dr. Birkás Márta a talajokról

A Talaj Világnapja apropóján Dr. Birkás Márta professzort arról kérdeztük, hogy mit jelent számára a talaj. Mi a tapasztalata az idei kihívások tükrében, változott-e és ha igen, akkor milyen formában a gazdálkodók hozzáállása a talajokhoz? Valamint, hogy a földműveléshez használt gépek az új kihívásoknak megfelelőek-e, vagy szükség lesz további innovációra a gyártók részéről ezen a területen?

A talajról először azok a változatos termőhelyek jutnak eszembe, ahol vizsgálatokat végezhettem a gazdálkodókkal sok-sok éven át itthon és az országhatárokon túl -mondta Dr. Birkás Márta. A közös öröm, amikor észleltük a talajok állapotának javulását, az egészségesebb növényeket és a jobb termést.

S természetesen a talaj, a tartamkísérletünkben is, ahol a leromlott szerkezet az ötödik év után minden művelési kezelésben kedvezővé alakult. A gyógyulásban a nedvesség, szerves anyag és szerkezetkímélő művelés segített!

A talajra figyelő gazdálkodók képesek voltak a sokéves szokásokon változtatni, tarlóhántást csak a talaj beázása után, alapművelést pedig a talaj állapotának vizsgálatát követően végeztek. Sajnos, ebben az évben is – dacára a tavaszig szinte kiszáradt állapotnak – még mindig túl sokan szántottak a szeptemberi esők előtt vagy után, nem tudva arról, hogy az elmunkálatlan szántásokról egy-két havi vízmennyiség veszhet el. Mivel az időjárás szélsőségesé vált, a korábbi hiedelmeket alaposan át kellene értékelni.

A gyártók széles választékot kínálnak a talajok kímélő műveléséhez. Újításokra azonban a szélsőségek miatt folyamatosan szükség lesz.

Ám az eredmény nemcsak a gépeken fog múlni, hanem azok okos használatán, a jó időzítésen, a talaj adott állapotához és az időjárási körülményekhez szabott technológia alkalmazásán. Nemcsak a gyártóknak, hanem a gazdálkodóknak is okosan kell felelni a folyamatos kihívásokra. A lezáratlanul hagyott szeptemberi és októberi szántások nagy száma sajnos azt mutatja, hogy a hiedelmek erősebbek az okos döntéseknél.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu