Back to top

A fügekaktusz minden porcikáját hasznosítják Szicíliában

A fügekaktusz termése ehető, és nemcsak eredeti termőhelyén, Mexikóban és Dél-Amerikában fogyasztják, hanem szerte a világon. Szicíliában is régóta termesztik, és a jó minőség, nagy méret érdekében speciális termesztéstechnológiát fejlesztettek ki. A térségben hagyományosan likőrt, lekvárt és fügesajtot is készítenek belőle, az utóbbi időben pedig aszalványt is.

Az első termések júliustól érnek, és hónapokig lehet szedni ezt a szúrós gyümölcsöt. A szüreti időt kétféleképpen is tudják szabályozni. Ha eltávolítják az első virágokat, a következő virághullám bőségesebb lesz és inkább egy időben nyílnak a virágok. A másik lehetőség, hogy júniusban levágják a kis terméses „talpakat”, amivel újra virágzásra lehet serkenteni a növényt. Ebből őszi termések fejlődnek.

A kaktuszfüge méretét virág- és termésritkítással növelik, ahogy azt számos gyümölcskultúrában teszik a termesztők.

A szicíliai Paolo D’Angelo farmon augusztustól decemberig tart a kínálati időszak, és megszerezték a termékükre az uniós földrajzi eredetvédelmet is, Ficodindia di San Cono néven. A gazdaságból évente 4000 tonna fügegyümölcs jut el német, belga, francia és kelet-európai piacokra. Fajtától függően a gyümölcs lehet fehéres, sárga-narancssárga vagy pirosas-lilás színű. A tüskéktől speciális berendezéssel szabadítják meg a kaktuszfügét, majd automata válogatás és méret szerinti osztályozás következik. A kisebb, nem első osztályú termést feldolgozzák, likőr készül belőlük. A hajtásokat is értékesítik, hámozva és csíkokra feldarabolva kerül forgalomba.

Kaktuszmag és magliszt a D' Angelo farmról
Kaktuszmag és magliszt a D' Angelo farmról
Fotó: D' Angelo/freshplaza.it
A lehántott kaktuszhéjat pedig két éve  biogázkészítésre használják, a kaktuszmagból kinyerik az olajat vagy lisztet készítenek belőle. Mindkettő igen értékes, különleges termék.

A közönséges fügekaktusz, az Opuntia ficus-indica régóta termesztésbe vont növény a világ száraz vidékein, Mexikóban akkora a mezőgazdasági jelentősége, mint a kukoricának vagy az agávénak. A növény elérheti az 5 méteres magasságot, virágot és termést az egy-két éves kladódiumokon (elfásodott, vízraktározó hajtás) hoz. Május elején kezd virágozni és nyár elejéig nyílnak rajta a hatalmas sárga virágok.

Gyümölcsének íze a sárgadinnyére emlékeztet, trópusi aromákkal. A hús lehet élénkpiros-lilás vagy fehéres-sárgás színű, sok benne az apró, kemény mag, ami az arra érzékenyekben emésztési problémákat okoz.

C-vitamin tartalma viszont az egyik legmagasabb a gyümölcsök közt.

További előnye, hogy viszonylag kevés benne a cukor, annál több viszont a cellulóz és a fehérjék, ezért értékes tápláléknak tekintik. Az utóbbi időben ezért könnyen fogyasztható aszalványként is forgalomba hozzák a hagyományos lekvár, gyümölcssajt vagy likőr mellett.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/freshplaza.it

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kevesebb görögdinnye lesz Spanyolországban

Míg 2021 januárjában a Filomena vihar és a nyomában érkező fagyok és havazás bénította meg Spanyolországot, addig ezen a télen a szokatlanul enyhe időjárás következményeitől tartanak. Már decemberben is sorra dőltek meg a hőmérsékleti rekordok, a dél-spanyol régióban 2022-ben volt minden idők legmelegebb decembere.

Hűtő és melegítő hatásúak

Nyáron túl meleg van, télen pedig hideg, mondhatnánk, az időjárás soha nem optimális az ember számára, legalábbis így érezzük. A táplálkozásunk során ezt a kellemetlenséget tudományos alapon is korrigálhatjuk, hiszen egyes növényeknek hűtő, míg másoknak melegítő hatásuk van.

Valós értéket tükrözzön az ár

Steven van Schilfgaarde, a Royal FloraHolland virágtőzsde vezérigazgatója szerint 2022 nehéz és különösen kiszámíthatatlan év volt. A tőzsde kiadványa szerint azonban év végére így is átlépte a forgalom az ötmilliárd eurós határt, ami viszont csaknem 600 millióval kevesebb, mint egy évvel korábban.

Mikor ébred a szőlő?

Sokan, sokszor tették fel a címben említett kérdést az elmúlt években az egyre változó, gyakran egészen enyhe téli időjárást tapasztalva. A szőlő ébredése, rügyfakadásának időpontja azért is fontos számunkra, mert az azt követő kedvezőtlen idő hatására az egész évi termésünk elveszhet, fagykárt szenvedhet.

Bevételek, kiadások Hollandiában

A Wageningen Economic Research éves bevételbecslésének összeállítása alapján 2022-ben Hollandiában minden mezőgazdasági és kertészeti ágazatban növekedtek a költségek. A nagyobb kiadásokat a szántóföldi gazdálkodásban és az üvegházi termesztés bizonyos ágaiban bőven ellensúlyozta az értékesített termékek ára, a dísznövénykertészetben viszont olyan mértékben zuhantak az eladási árak, hogy számottevő az érintettek bevételcsökkenése.

Valaha súlyosabban károsítottak

Több olyan károsító is van, amely tömegszaporodásával rendkívüli károkat okozott a mezőgazdaságban az elmúlt hatvan év során, mára azonban szerencsére jóval kevésbé kell tartani tőlük.

A növényfejlődés irányítása, stresszkezelés

A Siófokon tartott Szimbiózis Kertésztalálkozó tápanyag-gazdálkodás és növényvédelem szekciójának előadásai egyebek mellett a növényfejlődés hatékony irányításával és a növények stresszkezelésével foglalkoztak.

Tudnivalók a növényvédő szerek és növényvédelmi hatású készítmények drónos kijuttatásának kérelmezéséről

Az elmúlt időszakban számos kérdés érkezett a Nébih munkatársaihoz annak kapcsán, hogy ki, hol és hogyan kérelmezheti növényvédő szerek és növényvédelmi hatású készítmények engedélyezését drónnal történő kijuttatásra. Az alábbiakban összegyűjtötték a témához kapcsolódó legfontosabb tudnivalókat.

Ültessünk méhlegelőt! Ültessünk méhlegelőt?

Ez az írás az emlékezés szándékával, és nem a siránkozásért íródott.

Egyszerű lépések az állatbarát kert kialakítása felé

Rengeteg területet elhódítottunk már a természettől gyárak építése, lakhatás és mezőgazdasági termesztés miatt. Ezzel megszámlálhatatlan élőlény életét nehezítettük meg, hiszen a természetes élőhelyek egyre csak fogyatkoznak, ahogy az emberiség mind jobban belakja, beépíti a Földet. Lelkiismereti kérdés, hogy ezek után segítsünk nekik, amiben csak tudunk.