Back to top

A vörösbor már nem kedvencük a franciáknak - egyre kevesebbet isznak belőle

A bor a francia kulturális örökség egyik alappillére. Viszont a trendek változnak, most Franciaországban sokkal kevesebb bort isznak, mint egy évtizeddel ezelőtt. A gallok egyik szimbóluma, a vörösbor, de ez iránt csökkent az érdeklődés a legnagyobb mértékben.

Az Amerikai Borszakértők Szövetsége (AAWE) rámutatott, hogy Franciaországban az elmúlt 50 évben a borfogyasztás mennyisége a felére csökkent, amelyet a Kantar kutatócég elemzői  adatokkal támasztottak alá.

Az 1950-es években Franciaországban még az iskolásoknak is felszolgáltak bort a menzákon. Az interneten viszont manapság a Santé sobriété, azaz egészség józanság szlogen kering.

Bár Franciaország a világ harmadik legnagyobb bortermelője, a franciák évről évre egyre kevesebb bort isznak. Ez a tendencia különösen az ország fiatalabb generációjában figyelhető meg.

A Kantar-jelentés szerint a 18-35 évesek borfogyasztása az elmúlt tíz évben (2011 óta) hét százalékkal csökkent, míg a szélesebb - 50 év alatti - fogyasztói populációt figyelembe véve, hat százalékkal.

A vörösbortermelőknek különösen nagy gondot okoz a bor értékesítése a hazai piacon. A Kantar elemzése szerint a vörösborfogyasztás az elmúlt évtizedben 32 százalékkal csökkent Franciaországban.

A jelentés szerzői hozzáteszik, hogy a francia nyugdíjasok és idősek körében egészen más a helyzet. A vizsgált időszak alatt a borfogyasztás enyhén csökkent, csak egy százalékkal ebben a korosztályban. Itt még mindig nagyon erős a hagyománya annak, hogy különböző alkalmakra, beleértve a kevésbé kötelező alkalmakat is, bort isznak.

A jelentés szerzői azzal indokolják a fiatal franciák visszahúzódását a bortól, hogy őseikkel ellentétben ők a bort különlegesebb alkalmak kísérőjeként kezelik. A bort leginkább akkor isznak, amikor a barátaikkal  étteremben vannak.

Az azonban bizonyos, hogy az idők során a bor elvesztette a mindennapi otthoni vacsorák kísérőjének státuszát.

Feltételezhető, hogy a kormány 2019-es társadalmi kampánya, amely napi legfeljebb két pohár bor fogyasztására szólít fel, és nem minden nap, szintén nem elhanyagolható hatással volt az alacsonyabb fogyasztásra. Emellett sok az egyedülálló szülő, és ez a helyzet gyakorlatilag kiszorítja a borivás lehetőségét otthon, különösen egyedül.

Mindazonáltal  a franciák nem teljesen fordultak el a borfogyasztástól, a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) friss jelentése szerint

ugyanis egy átlagos francia évente 47 liter bort iszik. Csak a portugálok isznak többet.

A Kantar adatai szerint azonban a kedvelt borok "színprofilja" jelentősen megváltozott. A vörösborok helyett a franciák egyre inkább a fehér, a rozé és a pezsgő felé fordulnak. Ez elsősorban az étrendjük megváltozásának köszönhető.

Sok francia áttért a vegetariánizmusra és a vegánságra. A könnyedebb, kevésbé tanninos borok általában jobban illenek a húsmentes ételekhez.

Mindez azonban nem jelenti azt, hogy a franciák általában kevesebb alkoholt fogyasztanak. A bort az alacsony alkoholtartalmú italokkal helyettesítik a mindennapokban. Ez egy olyan tendencia, amely az elmúlt néhány évben egyre nagyobb lendületet vett Európában és világszerte.

A Kantar Group adatelemző és márkatanácsadó cég, amelynek székhelye Londonban található. 1992-ben alapították, és 100 országban körülbelül 30 000 alkalmazottja van, akik különböző kutatási tudományterületeken dolgoznak, beleértve a közösségi média monitorozását, a reklámok hatékonyságát, a fogyasztói és vásárlói magatartást.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/rp.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Valós értéket tükrözzön az ár

Steven van Schilfgaarde, a Royal FloraHolland virágtőzsde vezérigazgatója szerint 2022 nehéz és különösen kiszámíthatatlan év volt. A tőzsde kiadványa szerint azonban év végére így is átlépte a forgalom az ötmilliárd eurós határt, ami viszont csaknem 600 millióval kevesebb, mint egy évvel korábban.

Mikor ébred a szőlő?

Sokan, sokszor tették fel a címben említett kérdést az elmúlt években az egyre változó, gyakran egészen enyhe téli időjárást tapasztalva. A szőlő ébredése, rügyfakadásának időpontja azért is fontos számunkra, mert az azt követő kedvezőtlen idő hatására az egész évi termésünk elveszhet, fagykárt szenvedhet.

Bevételek, kiadások Hollandiában

A Wageningen Economic Research éves bevételbecslésének összeállítása alapján 2022-ben Hollandiában minden mezőgazdasági és kertészeti ágazatban növekedtek a költségek. A nagyobb kiadásokat a szántóföldi gazdálkodásban és az üvegházi termesztés bizonyos ágaiban bőven ellensúlyozta az értékesített termékek ára, a dísznövénykertészetben viszont olyan mértékben zuhantak az eladási árak, hogy számottevő az érintettek bevételcsökkenése.

Étel, mint gyógyszer? Közel sem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik

A kutatások azt mutatják, hogy az egészségügyi szakemberek által javasolt ételek javíthatják a jólétet, de az étel nem egy tabletta, és a szakértők ajánlásai sokkal bonyolultabbak ennél.

A növényfejlődés irányítása, stresszkezelés

A Siófokon tartott Szimbiózis Kertésztalálkozó tápanyag-gazdálkodás és növényvédelem szekciójának előadásai egyebek mellett a növényfejlődés hatékony irányításával és a növények stresszkezelésével foglalkoztak.

Friss évjáratú borokat értékeltek Egerben

Első alkalommal rendezték meg az Egri Csillag Egri Borvidéki Újborverseny január közepén. A megmérettetés lehetőséget nyújtott a reduktív eljárással készített, friss, 2022-es évjáratból származó borok értékelésére.

Tölgybe álmodott hordók

Amikor tüzelik a hordót és meleg a fa, olyan az illata, mint a frissen kisült kenyér héja. A hordóba töltött bor kioldja ezeket az alkotóelemeket a fából, ettől lesz egyedi az aromája. Éppen ezért fontos, hogy hol nőtt fel a fa, honnan szerezték be a rönköt a kádárok. A Baranya megyei Palotabozsokon működő Európai Kádárok Kft. zömmel a mecseki Zengő és a Zemplén erdeiből származó tölgyből készít hordókat.

Bukarestben az alapvető élelmiszereket tartalmazó fogyasztói kosár 40 százalékkal drágult bő egy év alatt

Bukarestben az alapvető élelmiszereket tartalmazó fogyasztói kosár 40 százalékkal drágult egy év és három hónap alatt, miközben az országos nettó átlagbér 17 százalékkal emelkedett a Ziarul Financiar című román újság számítása szerint.

Aktív éven van túl a Da Bibere

Akárcsak az előző évtizedekben, tavaly is aktív volt a Da Bibere Zalai Borlovagrend, hangzott el a civil szervezet balatongyöröki közgyűlésén. Szokás szerint új tagokat is avattak az évindító közgyűlésen.

Mit és miben termesszünk?

A Szenttamási Kft. híd szerepet tölt be a kertészek és a gyártók között, mivel nem csupán termesztéshez szükséges alapanyagokat és szaporítóanyagot forgalmaz, hanem támogatja azok tesztelését, nyomon követését, értékelését is.