Back to top

A Digitális Bemutató Gazdaságokon is múlik a jövő agráriumának sikere

Újabb tizenöt agrárinnovációt alkalmazó gazdálkodó nyerte el a Digitális Agrárakadémia konzorciuma által alapított Digitális Bemutató Gazdaság Díjat.

mate_dijatado.jpg

Fotó: Balázs Gusztáv
A világjárvány és az orosz-ukrán válság okozta világgazdasági hatások is igazolták, hogy a hazai mezőgazdaságban a hatékonyság javítása céljából minél előbb széles körben kell alkalmazni a precíziós és digitális eszközöket, valamint át kell térni az adatalapú döntéshozásra. Ezt segíti elő

a Digitális Agrárakadémia is, melynek legfőbb célja a precíziós technológiák használatának elterjesztése, valamint a termelők felkészítése a precíziós agrármegoldások, a helyspecifikus eszközök és szolgáltatások felhasználására.

December 5-én a Digitális Agrárakadémia konzorciuma – azaz a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, az Állatorvostudományi Egyetem, a Széchenyi Egyetem és a Digitális Jólét Nonprofit Kft. – nevében ismerték el azokat a gazdálkodókat, akik folyamatosan fejlesztve, kísérletezve, gondolkodva törekednek a helyspecifikus, adatalapú gazdálkodásra és a magyar mezőgazdaság fejlesztésére.

daa-dijatado2-jakab-istvan_1.jpg

Fotó: Balázs Gusztáv
Jakab István, az Országgyűlés alelnöke és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke a Szent István Campuson lezajlott díjátadón hangsúlyozta, a mezőgazdaságban nincs annál fontosabb téma, mint a digitalizáció és az újszerű gazdálkodási módok alkalmazása, terjesztése. A mai díjátadó pedig azt jelzi, hogy

már nemcsak beszélünk ezekről, hanem a munka már folyik, méghozzá jól szervezetten és nagyon magas színvonalon, a teljes Kárpát-medence területén.

gyuricza.jpg

Fotó: Balázs Gusztáv
Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora kiemelte, az agrárium egy olyan dinamikusan fejlődő terület, amelyben csak szoros összefogásban tudunk versenyképesek és hosszútávon fenntarthatóak maradni. A közös munka az oktatásnál, a kutatásnál és a tudásátadásnál kezdődik, melyben azokkal a gazdákkal is szorosan együtt kell működni, akik a legmodernebb technológiákat a gyakorlatban alkalmazzák.

Dr. Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora az ünnepségen rámutatott, minőségi és mennyiségi termelést ma a precíziós gazdálkodás nélkül nem lehet végezni, hiszen nincs elegendő munkaerő, az igények pedig rendkívüli ütemben nőnek. Ily módon óriási szükség van az új generációra és azokra a díjazott gazdaságokra, akik a gazdáknak be tudják mutatni e technológiák működését.

daa-dijatado1_1.jpg

Fotó: Balázs Gusztáv

Digitális Bemutató Gazdaság Díjat nyert el:

Abonyi Ferenc

Agro-Tár Mezőgazdasági és Kereskedelmi Kft.

Agrospol Hontianske Nemce

Cilip Árpád

Dravá Frucht Kft.

Garden Proiect SRL

Hargita Megyei Fejlesztési Ügynökség

Ikladi Mezőgazdasági Szövetkezet

Kossuth Mezőgazdasági Kft.

Kossuth 2006 Mezőgazdasági Termelő Zrt.

Kuspermező Kft.

Kuzsmiczki Szilárd

MATE Nonprofit Kft.

Pro Agricultura Hargitae Universitas Alapítvány

Sicland Coop Mezőgazdasági Szövetkezet

Forrás: 
MATE közlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az (agrár)összefogás a szülőföldön maradás záloga

Tavaly december elején tizenegyedszer szervezte meg Budapesten az Agrárminisztérium Kárpát-medencei kapcsolatokért felelős főosztálya a Kárpát-medencei Összefogás Fórumát, a Mezőgazdasági Múzeum vajdahunyadvári épületegyüttesében.

120 millió eurós agrártámogatás Finnországban

A finn kormány mintegy 120 millió eurós, azaz 48 milliárd forintos csomagot terjesztett elő az ország parlamentjében a mezőgazdaság kiegészítő támogatására. Az energia és a műtrágya drágulásának ellensúlyozására szánt támogatásból mintegy 80 millió eurót szánnak műtrágyadrágulás kompenzálására, a többit pedig az elektromos áram drágulásának az ellensúlyozására.

Tudnivalók a növényvédő szerek és növényvédelmi hatású készítmények drónos kijuttatásának kérelmezéséről

Az elmúlt időszakban számos kérdés érkezett a Nébih munkatársaihoz annak kapcsán, hogy ki, hol és hogyan kérelmezheti növényvédő szerek és növényvédelmi hatású készítmények engedélyezését drónnal történő kijuttatásra. Az alábbiakban összegyűjtötték a témához kapcsolódó legfontosabb tudnivalókat.

Képalkotó eljárással felfedhető a rejtett kártétel is

A gyümölcsök mellett a paradicsomot is előszeretettel szívogatja a Kelet-Ázsiából hazánkba bekerült ázsiai márványospoloska. A korai károsítás hatására megjelenő foltok meghiúsíthatják a bogyók értékesítését. A szedés környéki szívogatás tünete általában rejtve marad, ám nagyban ronthatja a termés eltarthatóságát. Kísérleteink szerint azonban a rejtett károsítás is kimutatható komputertomográfiás vizsgálattal.

Mire érdemes költeni pénzt és figyelmet?

Az AGROmashEXPO egyik nyitórendezvénye kiadónk, a Magyar Mezőgazdaság Kft. tizenharmadik Agrármarketing és -médianapja volt. A január 25-ei konferencián telt ház előtt ismertették a legfrissebb médiafogyasztási trendeket a piac elismert szakértői.

Magyarország gyomtérképe, avagy miként változott a fajok jelentősége

„Több, mint hatvan szakember vett részt a Hatodik Országos Gyomfelvételezés munkájában, ahol az őszi búza és a kukorica legfontosabb gyomnövényeit vették számba”- magyarázta Novák Róbert, a Nébih gyombiológiai szakértője a XXXII. Keszthelyi Növényvédelmi Fórum Plenáris ülésén. A szakember elmondta, a XX. században három radikális változás is bekövetkezett a mezőgazdasági tulajdonviszonyokban.

Új rendszer modern gazdáknak

Új elemmel bővült az AGROTEC Magyarország Kft. szervizszolgáltatási kínálata. Az Aconnect egy olyan átfogó gépüzemeltetést támogató, flottakövető rendszer, amely kiegészül a fejlett erő- és munkagépek vezérlésdiagnosztikai hálózatának átfogó ellenőrzésével és GPS alapú nyomon követésével.

Vége a csapadékos, nagyon enyhe időszaknak

A karácsonytól a hét elejéig tartott csapadékos, de az évszakhoz képest rendkívül enyhe időszak során az országban sokfelé két-háromszor több csapadék hullott az ilyenkor szokásosnál. A talajok felső egy méteres rétege telítetté vált, az Alföldön nagy területen áll a víz a földeken, ugyanakkor lassan emelkedni kezdett a talajvíz szintje is.

Az év nemzetközi dísznövénytermelője

Kertészeti Termelők Nemzetközi Szövetsége (AIPH) minden évben meghirdeti az Év nemzetközi termelője díjat. A 2009-ben alapított igen rangos szakmai díjjal a világ legjobb dísznövénytermesztő üzemeinek munkáját ismerik el.

Február 6-ig lehet jelentkezni a MATE gyümölcs- és zöldségfeldolgozó képzésére

Naprakész piaci ismeretekkel indít gyümölcs- és zöldségfeldolgozó szakirányú továbbképzést a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Budai Campusa 2023. márciusában. A megújult tananyag egyedülálló módon foglalja össze az ágazatban szükséges elméleti és gyakorlati ismereteket a nyersanyagoktól a feldolgozás-technológiákon át egészen a kereskedelemig.