Back to top

Mészáros Gabriella Bussay László díjas - Ünnep az ország legjobb borászaival

Sokan várjuk, amikor december elején évről-évre a Pannon Bormíves Céh megrendezi tradícionális karácsonyi rendezvényét. Nem csak kóstolásról van szó, találkozás, egymásratalálás, a magyar bor igazi ünnepe.

Fotó: viniczai
Idén először rendezték meg a hagyományos Pannon Karácsony Ünnepi Nagykóstolót úgy, hogy nem csak a szűk baráti kört hívták meg, hanem kinyitották a kapukat minden borkedvelő számára. A rendezvényen 33 borászat, mintegy 100 borát kóstolhattuk együtt, kiegészítve az eseményt a tradicionális Bussay díj átadási ceremóniával, illetve filmvetítéssel.

Lőrincz György, a Céh elnöke jelezte, az esemény különlegessége, hogy személyesen lehet a bortermelőkkel találkozni.

A vendégeket az ország legnevesebb borászai várták a december 12-én tartott ünnepre, melynek kiváló helyszíne volt a Magyar Testnevelési Sporttudományi Egyetem Rendezvényterme.

Az ünnepi eseményre minden pincészet a legnemesebb borait, a pince kincseit, a félretett tételeit hozta el. Az est folyamán érezhető volt, hogy a céh tagjai egy családként, egymás testvéreiként segítik, támogatják és ajánlják egymást, az ország szinte összes borvidékéről.

Fotó: viniczai

Az esten a kóstolás mellett a gasztrosarokban kulináris élmények is várták a vendégeket, a hangulatról pedig az egész este zenélő Vagabond Trió gondoskodott.

A rendezvényen adták át két év kényszerszünet után a Bussay László-díjat is.

Lőrincz György kiemelte, hogy az elismerést a magyar szőlő- és borkultúráért áldozatos munkát végző személyeknek adják át, ezzel emlékeznek a névadóra, aki az elnök szerint "különleges személyisége volt a magyar szőlő- és borkultúrának, nagyon elhivatott volt, orvosként dolgozott és mellette felépített egy birtokot, és nagyon magas színvonalú borokat termelt nagyon részletgazdag odafigyeléssel és innovatívan". Mint kiemelte, ez a díj nem a szőlő- és bortermelőnek szól, hanem mindenki másnak, aki tudásával, oktatói, gasztronómiai, művészeti tevékenységével a bort népszerűsíti.

Fotó: viniczai

„Bussay László nem az utolsó mohikán volt, hanem az első, aki nagyon sokat tett a magyar borkultúráért.

A díjat átvevő Mészáros Gabriella is három évtizede szolgálja az ágazatot. Mentor, tanár, stílusteremtő személy, aki a hazai borismeret alapjainak egyik lerakója” - olvasta Bussay Dorottya a laudációt. Bár nap, mint nap a borok körében tölti idejét, ma is meglepő a borok iránti olthatatlan kíváncsisága.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Új fehérborszőlő-fajta, amely 42 évet várt a tökéletességre - Ismerjük meg az "Aravelle"-t

Bemutatjuk az "Aravelle"-t, egy új fehérborszőlőt, amely 42 éve készül.

Soproni tavasz Budapesten

Azt sokan tudják, hogy a termőhelyi gondolat mennyire fontos a borászatban is. A termőhely, mint hívószó évről évre fontosabb nem csak a szakma, de a borfogyasztók körében is, amit jól mutat az a keresletnövekedés, ami lejátszódott az elmúlt évtizedben az ilyen borok tekintetében.

Kékfrankos, ami a miénk!

Megint itt van egy szőlőfajtánk, amely bármilyen értékes is, sok gondunk van vele. Na nem az erényeivel, inkább azzal, hogy fajtaborként nehezen értékesíthető. A Kékfrankosról van szó, a hazai kékszőlők szürke eminenciásáról. A Magyarországon legnagyobb felületen termelt kékszőlő pedig megérdemelné a törődést. A legjobb rozék alapanyagát adja, s nem hagyható ki egyetlen vörös házasításból sem.

Fenntarthatósági szempontok a borászatban

Ma már a környezettudatosság egyre több iparágban, tevékenység során kap szerepet. Benesch Antal főborásszal arról beszélgettünk, hogy a borászati-szőlészeti tevékenység hogyan tud környezettudatos lenni, az Érseki Pincészet esetében milyen intézkedéseket tesznek e téren.

Miniszteri elismerő oklevelet kapott a NYÍRERDŐ Zrt. osztályvezetője

Az Agrárminisztérium az Erdők Világnapja alkalmából Budapesten, a Vajdahunyadvárban rendezett kitüntetési ünnepséget, kedden délután.

Pro Silva Hungariae Díjat kapott a Hegyközi Erdészet igazgatója

Az erdő egységes rendszer, amely sérülékeny, védelemre szorul. Közös felelősségünk, hogy megértsük és tudatosítsuk: teremtett világunkkal együtt élve, abban a lehető legkevesebb kárt okozva, ökológiai egyensúlyát fenntartva kell léteznünk, hogy utódaink is megismerhessék ezt a csodát – fogalmazott Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese az Erdők Világnapja alkalmából rendezett kitüntetési ünnepségen, kedden, Budapesten, a Vajdahunyadvárban.

Másodszorra ismerték el a Folly Arborétum borát rangos nemzetközi versenyen

A 2019-es után a 2020-as évjáratú Folly Arborétum Rajnai rizling is megkapta a legjobbaknak járó „aranyérmet” Németország legrangosabb borászati versenyén, a Berliner Wein Trophy-n. A versenyen a 400 fős zsűri a 40 országból érkező, több mint 14 ezer tétel közül választotta az egyik legjobbnak a badacsonyörsi Folly Arborétum itthon is közkedvelt fehérborát.

Erdész-vadász szakemberek kaptak elismerést az Erdők Világnapja alkalmából

Az erdő egységes rendszer, amely sérülékeny, védelemre szorul. Közös felelősségünk, hogy megértsük és tudatosítsuk: teremtett világunkkal együtt élve, abban a lehető legkevesebb kárt okozva, ökológiai egyensúlyát fenntartva kell léteznünk, hogy utódaink is megismerhessék ezt a csodát – fogalmazott Farkas Sándor a 2022. évi Erdők Világnapja alkalmából rendezett kitüntetési ünnepségen.

Díj a legjobb borászatnak, borkereskedőnek, étteremnek, borszakírónak, oktatónak

A Magyar Sommelier Szövetség idén kilencedik alkalommal döntött a Par Excellence díj odaítéléséről, amelyet hat kategóriában lehet elnyerni. A jelöltekről döntést az elnökségi tagok hozzák annak figyelembe vételével is, hogy a maga területén kiválóan teljesítő vállalkozások, illetve szakemberek tevékenysége mennyire járul hozzá a szervezet alapszabályában megfogalmazott általános célkitűzésekhez.

Az év halőre 25 éve végzi munkáját

Sipos Károly hivatásos halőr, az év halőre a halak és egyben halőrök napján vette át a kitüntetést. 2017 óta a csillagászati tél és tavasz fordulónapján, március 20-án ünnepeljük a halak napját, két éve pedig ugyanekkor a halőrök napját is.