Back to top

Nemsokára falevéllel is fűthetünk

Igaz, még gyerekcipőben jár, de egy német önkormányzat azon dolgozik, hogyan lehetne az őszi lehullott levelekből pelletet előállítani, ami alkalmas fűtésre. Egy tudóscsapat kísérletezik a technológiai megoldáson.

A németországi Reichenbachban az önkormányzat elkezdte a parkokban a lehullott falevelekből készült pelletet használni fűtésre, ezzel egy új fűtőanyagot tesztelnek az épületek fűtésére. A kísérleti projekt  keretében pelletet állítanak elő a lehullott levelekből.

A kutatók azzal az ötlettel álltak elő, hogy ősszel összegyűjtik az utcákról és terekről a megsárgult leveleket, és ahelyett, hogy a szemétre kerülne, fűtésre használják.

Norbert Döring, a kutatócég vezetője szerint ez akár megfelelő kiút lehet az energiaválságból. A betakarított leveleket két lépésben szárítják, levegőztetik, őrlik, majd pelletté préselik, amely a kazánokba kerül. Mindezt egy olyan gazdaságban végzik, ahol erre a célra egy kisérleti feldolgozósor épült.

Egyelőre még hiányoznak ennek a nyersanyagnak a feldolgozására szánt erőforrások és a speciális berendezések. Reichenbach önkormányzata pályázott a projekt fejlesztésére, és a lakosok drukkolnak, mert remélik, hogy olcsóbban fűthetnek majd.

A fűtési technológia még tökéletesítésre szorul, az eddigi kísérletek azt mutatták, hogy a levélpellet fűtőértéke 10 százalékkal alacsonyabb, mint a fapelleté, és a hamu mennyisége valamivel magasabb.

A kutatók olyan technológiát szeretnének kifejleszteni, amely növeli ennek az fűtőanyagnak a hatékonyságát, és egyúttal csökkenti a levélpellet elégetésével járó káros kibocsátás mennyiségét.

A kutatók számításai szerint egy köbméternyi tömörített levélből 100-120 kg pellet nyerhető. A fűtési hatás itt körülbelül 50 liter fűtőolaj elégetésének felel meg. Egyelőre itt tartanak, de a tökéletesítésen tovább dolgoznak.

Tekintettel arra, hogy az elhervadt levelek eltakarítása és ártalmatlanítása jelenleg csak kiadás az önkormányzatok költségvetésében, a levelek teljesen megújuló fűtőanyaggá alakítása úttörő eredménynek számít.

Forrás: 
farmer.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kevesebb burgonya, alma

A berlini Nemzetközi Zöld Hét alkalmából a Türingiai Statisztikai Hivatal összesítette a tartomány tavalyi mezőgazdasági teljesítményét.

Ismét összemérhetik tudásukat a természet iránt érdeklődő tanulók

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a madarak és fák napja alkalmából újra meghirdeti országos természetismereti versenyét az általános iskola felső tagozatos tanulói számára.

A cuki gyümölcs jobban fogy

A spanyol SanLucar zöldség-gyümölcs nagykereskedő cég a 101 kiskutyával pörgeti fel az eladásait, egyelőre csak Németországban és Ausztriában. Ráadásul spanyolországi narancsültetvény-látogatást is nyerhetnek a dalmatás csomagolású termékek vevői. Az ötlet nem rossz.

Még mielőtt feledésbe merülne

Egy sor olyan zöldséget ismerünk mi is, amelyek nélkül egy generációval korábban még elképzelhetetlen volt a téli étrend, most pedig az adja a folyamatos témát az ágazatnak, hogy miként lehetne a forgalom visszaesését megállítani. Nyugat-Európa tradicionális téli zöldsége, a halványított cikória is ezzel küzd, a Belgiumban másodszor megrendezett cikóriahét fogyasztásélénkítő hatása azonban úgy tűnik, meggyőző.

Januártól a Nébih felületén kell vezetni az elektronikus permetezési naplót

A Nébih elektronikus gazdálkodási napló (e-GN) rendszerébe integrálódik az elektronikus permetezési napló. A felületen január 1-jétől a 10 hektárnál nagyobb összterületen gazdálkodóknak naprakész nyilvántartást kell vezetniük a szántóföldi kultúrában végzett rovarölő szeres kezelésekről.

Még nem tért teljesen magához a sörpiac a pandémia után

Nőtt tavaly a magyarországi söripari cégek értékesítése az előző évhez képest, de továbbra is elmaradt a 2019. évitől, a hazai termelés 2022-ben a 2021-es szint közelében alakult. A termékek között - az előző évek tendenciáját folytatva - tovább emelkedett a prémium- és szuperprémium kategóriájú, illetve az alkoholmentes sörök aránya - mondta el Kántor Sándor, a Magyar Sörgyártók Szövetsége igazgatója az MTI kérdésére.

Német–francia együttműködés

Az Élysée-szerződés aláírásának 60. évfordulója alkalmából megtartott francia–német miniszteri tanácskozáson Cem Özdemir német mezőgazdasági miniszter és francia kollégája, Marc Fesneau szoros együttműködésről állapodtak meg a kulcsfontosságú európai agrárpolitikai projektek során.

A türelem orchideát terem

Csak nagyon kevesen vállalkoznak orchidea termesztésére üzemi körülmények között, mégis a tordasi Botta Kertészet egy különleges szépségnek, a cymbídium orchidea (csónakorchidea) termesztésére szakosodott. A családi kertészet az orchideát vágottvirágként és cserepes dísznövényként is értékesíti, évről évre igyekeznek gazdag szín- és fajtaválasztékkal kielégíteni a piaci igényeket.

Az újrahasznosított műanyag művészete

Szobrot állítottak az újrahasznosított műanyagnak. A szobor mi másból is készülhetett volna, mint újrahasznosított műanyagból. A különleges művészeti alkotással a Desch cég a műanyag újszerű értelmezésére szeretné felhívni a figyelmet.

A dobogó tetején

Az erdő mélyének csöndje a tanyája, ahová csak a vad talál, sűrű lombú fák alatt ballag, mert az erdőben leli nyugalmát. Ez az érzés él azokban, akik lelkükben őrzik a természet iránti tiszteletet és vonzalmat, és e belső késztetésüktől vezérelve döntenek majdani hivatásukról.