Back to top

Muraközi Szakmai Nap

A Muraközi Ló Tenyésztéséért Egyesület októberben ötödik alkalommal rendezte meg a Muraközi Szakmai Napot, amelyet idén a tenyésztőinknek szóló képzéssel egészítettünk ki.

Ebben az évben két alkalommal szerveztünk szakmai képzést a tagságunknak. Míg tavasszal a lovak bírálatra, kiállításra való felkészítéséről tartott előadást Thomka Iván, addig ősszel, a tavaszi fonalat folytatva, a muraközi ló küllemi és mozgásbírálatáról, a bírálati szempontokról tanulhattak a résztvevők. A képzés célja, hogy a fajtarekonstrukció alatt álló muraközi állomány homogénebbé tételéhez a tenyésztőink fel tudják mérni saját egyedeiknek az erősségeit és hibáit, azokat súlyozni tudják, és ennek megfelelően hozzák meg tenyésztői döntéseiket.

A képzéshez az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság biztosította a helyszínt. Az elméleti oktatást követően a gyakorlati képzés a Széll Kálmán majorban volt, ahol egy tenyészkancát, illetve egy fiatal tenyészmént bíráltunk. Az elővezetett lovakat a résztvevők az előre kiosztott bírálati lapokon értékelhették, majd a bírálatokat követően közösen végigvettük, megbeszéltük az egyes szempontokat.

Tenyésztőink között akad patkolókovács, lovasedző, fogathajtó-versenyző, takarmányozási szakember, így nagyon értékes beszélgetés alakult ki a bírálat közben, amely során kivétel nélkül mindenki hasznos információkkal gazdagodhatott.

Calypso (Csalfa csikója)
Calypso (Csalfa csikója)
Másnap rendeztük meg az 5. Muraközi Szakmai Napot. Úgy gondoljuk, egyesületünk nem csupán a tenyésztésszervezésért és a tenyésztési program betartatásáért felel, hanem a muraközi ló népszerűsítése, arculatépítése, piacának felkutatása is a feladatunk része. Fajtarekonstrukciós programunk akkor lehet sikeres, ha minél több magántenyésztőt tudunk bevonni a programba, akikkel közös nevezőre tudunk jutni. Míg a képzési programok leginkább a tenyészőinknek szóltak, a szakmai napok könnyedebb hangvételű, családias rendezvények, nyitva az újabb érdeklődők számára is.

Az idei szakmai nap szervezésekor úgy döntöttünk, olyan helyszínre lesz szükségünk, ahol adottak az infrastrukturális lehetőségek nagyobb nézőközönség befogadására, és egy esetleges kedvezőtlen időjárás sem lehetetleníti el a rendezvényt.

Szerencsés véletlennek köszönhetően találtunk a Nagymizdói Lovasudvarra, amely nem csupán igényes és rendezett környezetet biztosított a részvevőknek, de tárgyi feltételei is adottak egy ilyen volumenű rendezvényhez.

A legszebb kancacsikó, Vanda, felvezetője Szabó Gábor és rajongói körében
A legszebb kancacsikó, Vanda, felvezetője Szabó Gábor és rajongói körében
A tulajdonos Pölöskei család önzetlenül és nagyvonalúan segítette a rendezvény szervezését és lebonyolítását, akiknek nem lehetünk elég hálásak odaadó segítségükért. Erre szükségünk is volt, hiszen nagyjából 200 fő tisztelt meg bennünket jelenlétével.

A szakmai napra összegyűlteket Kovács-Mesterházy Zoltán, az egyesület elnöke köszöntötte. Köszöntőjében hangoztatta, hogy az állattenyésztésnek mindig komoly helye és szerepe volt hazánkban, amit remél, így is marad. „A lótenyésztés nincs könnyű helyzetben, a hagyományos agráriumból nagyrészt kiszorult, de nekünk, lótenyésztőknek, meg kell minden fajtának találni a helyét a modern társadalomban, legyen az sport-, családi ló, vagy csak egyszerűen bioterület-­kezelő.

Anno 2003-ban, amikor nekifogtunk a muraközi rekonstrukciójának – nyugati minták alapján – tenyészcélunkként egy családi lónak alkalmas állat lebegett a szemünk előtt.”

Az egyesület dinamikusan fejlődik, nagy hangsúlyt fektetünk a szakmai tudás gyarapítására és tenyésztőink segítésére.

A szombati napon a főszerep a magántenyésztőké volt, akik összesen 23 lóval érkeztek a helyszínre. Tenyészkancák és csikóik showbírálatával kezdődött a rendezvény, ahol az első három helyezett kancát és a legszebb mén- és kancacsikókat díjaztuk. Ösztönözve a lovak megfelelő felkészítését (gondolva itt kiképzésre, ápolásra), díjaztuk a legjobban felkészített lovat, illetve a Rácz család jóvoltából különdíjat kapott a legjobb felvezető is. Mivel kíváncsiak voltunk a közönség véleményére, megszavaztattuk a legszebb kancát és a legszebb csikót. Nagy örömmel töltött el minket, hogy a legszebb kanca kiválasztásában egyetértettek a bírálók és a nézők. A felvezetett kancákat és csikóikat katalógusszámonként szólítottuk és állíttattuk fel, hogy mind a bírálók, mind a közönség alaposan megszemlélhesse őket.

A lovas berkekben jól ismert Bartók László kommentálta az eseményeket, aki a tőle megszokott lelkesedéssel és lendülettel beszélt a muraközi lóról, ismertette a fajtarekonstrukciós program tenyészcélját és a használt tenyésztési eljárásokat, illetve egyesével értékelte az elővezetett lovakat, így segítve a közönség azon részét, akik még csak ismerkednek fajtarekonstrukciós programunkkal.

Remény nevű kanca
Remény nevű kanca

Külön szeretnénk kiemelni a lovak felvezetőit, hiszen minden lovat nagyszerűen felvezettek a bírálaton, így hitelesen és méltósággal tudták prezentálni a családi lovat. A kancák nagy részéről elmondható, hogy először hagyták el a megszokott környezetüket, ennek ellenére kivétel nélkül kifogástalan viselkedésű lovakat láthattunk.

Az ebéd utáni programot egy 2018-as születésű fiatal kanca bemutatója nyitotta, aki ez év májusában kezdte meg nyereg alatti munkáját. A pályán egy nagyon kiegyensúlyozott, átengedő lovat láthattunk, aki egy cseppet sem szeppent meg a nézőközönségtől, hangosítástól. Remény egyébként terepen és fogatban is megbízható hobbiló, aki kitűnően reprezentálja milyen sokoldalú a muraközi fajta.

Ezután a szemenyei Gulyás Csárda látványos és szórakoztató pusztaötös és csikós bemutatója következett. Hat lóval és három fiatal csikóssal érkeztek hozzánk.

A lovak képzettsége, a csikósok ügyessége és karikás játéka nem csak a lovas embernek volt bámulatos, a közönség laikus részének is élvezetes volt.

Végezetül Bognár Károly pattant fel a szó szoros értelmében Anci nevű 4 éves kancájára és mutatta meg, hogyan kell muraközit kötőfékben, szőrén, iskolalovakat megszégyenítő módon megülni minden jármódban. Aki akart, maga is felülhetett egy körre.

Reményeink szerint töretlen lesz a lelkesedés a muraközi ló iránt, hiszen volt, aki üres lószállítóval érkezett a rendezvényre és választási csikóval tért haza, illetve tudomásunk szerint több méncsikó is gazdára talált a közönség soraiban, így okkal bízunk benne, hogy rendezvényünk erősítette a fajta iránti érdeklődést és mindenki elégedetten tért haza. Azoknak, akik lemaradtak az idei szakmai napról, csüggedésre nincs okuk, hiszen jövőre újra megrendezzük. Terveink szerint a növendékkancákat fogjuk górcső alá venni, így évről évre látható lesz a kancaállomány fejlődése. Mivel egyre nagyobb számú muraközi lovat tanítanak be, szeretnénk, ha a közönségprogramok során egyre többel találkozhatnánk munka közben, és amennyiben a kellő létszám meglesz, egy kisebb ügyességi versenyt is rendezünk a muraközi lovaknak.

Várhelyi Vanda, Kovács-Mesterházy Zoltán
Muraközi Ló Tenyésztéséért Egyesület

Fotók: Kovács-Mesterházy Janka, Rózsás Richárd

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2022/12 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A megelőzésen legyen a hangsúly

A zöldterületek és kertek növényei a levegő minőségét és közérzetünket egyaránt javítják, a fajok egy része azonban allergén hatású. A fafajok hazai allergenitási vizsgálatáról, az eredményekről és a fatelepítésekkel kapcsolatos javaslatokról Magyar Donátot, a Nemzeti Népegészségügyi Központ aerobiológusát kérdeztük.

Megalakult a Magyarországi Precíziós Állattartásért Egyesület

31 taggal megalakult a hazai precíziós állattartás fejlesztését célul kitűző egyesület. A civil szervezet alapítói állattenyésztési szakemberek, állattartók, kutatók, és az állattartáshoz kapcsolódó szolgáltatásokat nyújtanak a cégek, köztük kiadónk, a Magyar Mezőgazdaság Kft. is.

Borjúkorban dől el a tehénkori egészség!

Az Eurofins Vetcontrol legutóbbi online szemináriumán Vass-Bognár Barbara azt elemezte, hogy a borjú- és növendékkori stressz hogyan befolyásolja a tehenek későbbi életteljesítményét.

Emelkedhet a bárány felvásárlási ára a húsvéti időszakban

A szűkös kínálat miatt kisebb mértékben emelkedhet a bárány felvásárlási ára a húsvéti időszakban - közölte a Juh Terméktanács az MTI-vel.

Kuvaszok segítik a polgárőrök munkáját

Fel kell hívni a figyelmet a kuvaszokra, ismertté kell tenni őket, mert azt szeretnénk, ha minél többen magyar kutyafajtát választanának, mikor házi kedvencet szeretnének maguknak - jelentette ki V. Németh Zsolt, magyar életmód és nemzeti értékeink védelméért felelős miniszterelnöki biztos az Országos Polgárőr Szövetség részére felajánlott három kuvasz kölyök átadásakor, Dunakeszin.

Kína újranyitása kis haszonnal jár a helyi baromfiiparnak

A kínai csirketermelők csekély azonnali haszonra tesznek szert azzal, hogy a kelet-ázsiai ország gazdasága újranyílik, de a beruházások a jövőt célozzák.

A britek vadmarhái ritkábbak, mint a pandák

Az Egyesült Királyság északi részén egy különös gulya legel: az utolsó vadonélő szarvasmarhák. Eredetüket homály fedi, de valaha a szigetország erdőségeiben elterjedtek voltak ezek a visszavadult patások.

Demonstráltak az erdélyi gazdák, emésztőgödörbe öntötték a tejet

Demonstrációt tartottak az erdélyi tejtermelők szövetségének tagjai szerdán; emésztőgödörbe öntöttek egy tartálykocsinyi tejet, tiltakozásul amiatt, hogy nincs vevő a termékükre.

Ismertetni kell az ágazattal a kistermelői divattippeket

A Magyar Mezőgazdaság Kiadó gondozásában havonta megjelenő Kistermelők Lapját 1956-ban alapították. Korábbi főszerkesztőjének – jelenleg szenior főszerkesztőjének –, Lengyel Zoltánnak a neve összeforrt a lappal, évtizedeken keresztül hiteles és hasznos információt szolgáltatott a hazai kistermelők számára.

A Cápával szemben – Beszélgetés Moldován Andrással

A lóval kapcsolatban nincs olyan dolog, amit lehet nem szeretni, vallja a Cápák között című üzleti show-műsor egyik befektetője, Moldován András, akinek egyebek között sertés­integráció, étteremlánc és állattenyésztési szoftver kötődik a nevéhez. Nem mellesleg pedig a fogathajtás a legnagyobb szenvedélye.