Back to top

Színes lesz a Zöld Hét

A szürke, hideg tél közepén 2023. január 20-tól harsány színkavalkádba fordul a Berlinben megrendezésre kerülő Nemzetközi Zöld Hét (Internationale Grüne Woche).

Több kiállításrészt is szentelnek a sokszínűségnek; az 1000 Gute Gründe (magyarul kb. „ezer jó ok”) nevű kezdeményezés például mindazokat a kisebb-nagyobb csodákat igyekszik bemutatni, amelyeket a természet nap mint nap alkot. A Wild about nature néven futó installációkhoz és kompozíciókhoz mintegy 15 ezer virágos és zöld növényt, vágott virágot, valamint cserjét fognak felhasználni. A több mint 2000 négyzetméteres csarnok díszítéséhez a természetből merítenek ihletet.

A kiállítóteremben sétálva mindenhol természetközeli motívumok jelennek meg: tigrisek, kígyók, pillangók vagy épp krokodilok, papagájok képei rajzolódnak ki a virágok és növények felhasználásával.

A virágcsarnok a szervezők ígérete szerint olyan hely lesz, ahol a látogatók megnyugodhatnak és feltöltődhetnek. Akik nem tudnak ellátogatni Berlinbe, vagy épp a Nemzetközi Zöld Hét után még vágynak a természet művészi alkotásaira, azok felkereshetik a Wild about nature kampány hivatalos közösségimédia-oldalait, ahol egész évben beszámolnak majd a különböző eseményekről. A kampányról bővebben a www.1000gutegruende.de oldalon lehet olvasni.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet/dega.de
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2023/1 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Európai fenntarthatósági fórum

Bár a fenntarthatóságról sokat beszélünk, a fogyasztók számára még mindig nehezen értelmezhető fogalom.

A friss fogyasztáson túl

A Cegléden folyó több mint hét évtizedes kutatómunka eredményeként ma a hazánkban is kapható kajszi- és szilvafajták legtöbbjéről már tudjuk, milyen feldolgozási módra alkalmas leginkább. A rendszeres bírálatokon pedig az évjáratok hatása is lemérhető.

Hóvirágok a kertben

A hóvirág nemzetségneve (Galanthus) a görög mitológiában a nehezen, de a tél szorításában is megszülető tavaszt szimbolizálja. A nemzetség 21 fajt foglal magába, a Kárpát-medencében csak a kikeleti hóvirág (Galanthus nivalis) őshonos, amely az Európai Unióban 2005 óta védett, így sem gyűjteni, sem ültetni nem szabad.

Csúcsot döntött a perui áfonya

Ismét rekordmennyiségű áfonya termett Peruban, a dél-amerikai országban mintegy 287 ezer tonna termést szüreteltek tavaly.

Méltányos kereskedelem

A Fairtrade-védjegyes virágok nagy részét, hozzávetőleg 97%-át kelet-afrikai virágkertészetekben termelik. De vajon megéri a tanúsítvány a farmoknak és dolgozóiknak? Ezt járta körbe egy közelmúltban elkészült tanulmány.

A megelőzésen legyen a hangsúly

A zöldterületek és kertek növényei a levegő minőségét és közérzetünket egyaránt javítják, a fajok egy része azonban allergén hatású. A fafajok hazai allergenitási vizsgálatáról, az eredményekről és a fatelepítésekkel kapcsolatos javaslatokról Magyar Donátot, a Nemzeti Népegészségügyi Központ aerobiológusát kérdeztük.

A hagyomány tovább él

Holland virágok tízezrei árasztják el a Húsvétkor a római Szent Péter teret, már 1986 óta. A koronavírus-járvány csaknem véget vetett ennek a szép szokásnak, ám 2023-ban ismétmegérkeznek a „Virágok a pápának”- olvasható a Vatikán hivatalos honlapján.

Fadoktorok, faápolók

Hazánkban évről évre nő az erdőterület nagysága, és településeink is egyre több fásítást vállalnak, hogy zöldebbé tegyék a lakókörnyezetet. Az egészséges fák árnyékukkal teszik elviselhetővé a nyári meleget, megkötik a járművek által felvert port, tompítják a város zajait, és rengeteg állatnak teremtenek élőhelyet. A város „zöld közművei” így jóval nagyobb értéket képviselnek, mint ahogy azt sokan gondolják.

Igazolták hazánkban a Ralstonia pseudosolanacearum növénykórokozó baktérium jelenlétét

Az Európában először 2015-ben azonosított, növényekre veszélyes kórokozó kapcsán Magyarországon jelenleg három vármegye: Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Zala érintett. A fertőzés eredetének tisztázása további vizsgálatokat igényel. A veszélyes zárlati károsító terjedése csak a növényegészségügyi intézkedések szigorú és következetes betartásával előzhető meg.

Egyszerűsítés és díjmentesség a fúrt kutaknál

Továbbra is díjmentesen lehet üzemeltetni a korábban létesített és bejelentési kötelezettségnek eleget tevő kutakat - közölte Nagy István agrárminiszter.