0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A méhek elhagyták a kaptárakat januárban

A Szahara felől érkező kivételesen meleg levegő annyira megemelte a hőmérsékletet Lengyelország egyes részein, hogy január első napjaiban 19 Celsius-fokot mértek.

A korábbi években kivételesen meleg volt a december és a január, de januárban még soha nem fordult elő, hogy a hőmérséklet megközelítette volna a 20 Celsius-fokot árnyékban.

A rekordot a déli országrészben, Jodłownik faluban mérték, ahol az év első napján 19,0 Celsius-fokot mutatott a hőmérő.

Érdekes módon a legmelegebb helyek között volt Varsó is, amely távol fekszik a hegyvidéki területektől, itt az Okęcie repülőtéren 18,9 fokot mértek.

Az évszakhoz képest szokatlanul meleg időjárás beindította a vegetációt, bár természetesen csak korlátozott mértékben.
A krókuszok, hóvirágok és százszorszépek virágoznak, megjelentek a legyek és szúnyogok, a méhek pedig elhagyták kaptáraikat és gyűjtik az idei év első virágporait.

Ha ez így folytatódik, annak nem lesz jó vége, hiszen még csak a tél elején vagyunk, még a közepén sem járunk, és a hőmérséklet az ország számos régiójában akár 10-15 Celsius-fokkal is eltér a megszokottól, mutatnak rá a termelők. A korábbi évek normájától való ilyen nagymértékű eltérések aggodalommal tölthetik el az embert. Ha az ilyen időjárás még néhány napig így folytatódik, sok növény sokkal könnyebben elfagy, amikor később jön a hideg.

Forrás: sadyogrody.pl