Back to top

Van-e jövője a borturizmusnak Magyarországon?

Erre a kérdésre keresi a választ a január 26-án ötödik alkalommal megrendezendő BorÉRT Borturisztikai konferencia és BorÉRT Bortúra. A budapesti Vajdahunyadvárba szervezett esemény Magyarország egyetlen, a borturizmust középpontba helyező tematikus napja. Az érdeklődők az előző évekhez hasonlóan ismét teljes képet kaphatnak a magyar borturizmus helyzetéről és perspektíváiról.

A szakmai partnerek között találjuk az Agrárminisztériumot, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatot, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsát, valamint a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemet.

Mi a siker útja a pincétől a fogyasztó poharáig? Magyar és külföldi szakemberek egybehangzó véleménye, hogy a fogyasztók nem bort, hanem élményt keresnek. Ezért látnak egyre többen kiemelkedő lehetőségeket a borturizmusban.

Az együttlét, a borélmények, a gasztronómia egyre szorosabban kapcsolódnak össze a bortermelők és a fogyasztók fejében.

A BorÉrt Egyesület rendezvényén olyan programmal várják a látogatókat, melyben cél a bor és az élmény eredményes összekapcsolása. Az éves programsorozat nyitó állomása a borturizmussal foglalkozó esemény, ahol a szakmai érdeklődők mellett a borkedvelők is élményekkel, új ismeretekkel és kapcsolatokkal térhetnek haza. A szakmai kerekasztal beszélgetéseken pedig olyan témák kerülnek megvitatásra, mint például a borágazatra, borturizmusra jutó források köre.

Kiemelt cél a fiatalok megszólítása, ezért a tematikus nap szervezői a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel együttműködve a korábbi évekhez képest még szélesebb körben és kedvezményt kínálva szólítják meg a diákokat.

A szervezők arról is tájékoztatást adtak, hogy az egyoldalú előadói információ átadás helyett az ötödik BorÉRT nap élénkebb párbeszédre fog lehetőséget nyújtani a konferencia keretében. És, hogy senki ne maradjon szárazon a hallottak után, a Bortúra estig lehetőséget ad egy virtuális borongolásra valóságos borok társaságában, amely kötetlen párbeszédre, a jó gyakorlatok megismerésére, új kapcsolatok kialakítására is lehetőséget nyújt.

A szervezők annyit még elárultak a januári eseményről, hogy a tematikus nap kiemelt borvidéki partnere a Kunsági borvidék lesz. Az Igazi Kunság – ahogy ezt a borvidék szereplői kommunikációs programjukban megfogalmazták – már régen nem az olcsó, kétes minőségű borokról szól. Kunság a borvidék vezető borászatainak köszönhetően megmutatja igazi értékeit: a jól iható, gyümölcsös, élvezetes borok tiszták és könnyűek. A Kunság új arca nem csak az igazikunsag.hu internetes oldalon, hanem személyesen, a BorÉRT Bortúrán is megismerhető.

Alföld ízein kívül a látogatóknak lehetőségük lesz más borvidék legjobb tételeit is megismerni.

A szakmai kerekasztalt követő Bortúrán ismét lehetőség nyílik ismert és új pincészetek, határon túli termelők borainak, gasztronómiai és egyéb termékeinek kóstolására, évjáratok megismerésére, kötetlen beszélgetésre, kapcsolatok építésére.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Európai fenntarthatósági fórum

Bár a fenntarthatóságról sokat beszélünk, a fogyasztók számára még mindig nehezen értelmezhető fogalom.

A friss fogyasztáson túl

A Cegléden folyó több mint hét évtizedes kutatómunka eredményeként ma a hazánkban is kapható kajszi- és szilvafajták legtöbbjéről már tudjuk, milyen feldolgozási módra alkalmas leginkább. A rendszeres bírálatokon pedig az évjáratok hatása is lemérhető.

Új fehérborszőlő-fajta, amely 42 évet várt a tökéletességre - Ismerjük meg az "Aravelle"-t

Bemutatjuk az "Aravelle"-t, egy új fehérborszőlőt, amely 42 éve készül.

KávéBár Bazár 2023 - A Millenárison tartják meg a kávé- és bárvilág seregszemléjét

Mintegy ötven kiállító termékeiből kóstolhatnak a látogatók szombaton és vasárnap a Millenáris B csarnokában a 13. KávéBár Bazáron; magyar kávé- és bárvilág seregszemléjén szakmai versenyek és mesterkurzusok is várják a közönséget.

A sonka bizalmi termék

Komoly fejlesztési lehetőségek előtt áll, de jelenleg nagyon bizonytalan piaci környezetben kénytelen működni a hazai húsipar – derült ki a Húszsövetség hagyományos húsvét előtti sajtótájékoztatóján.

„Az újságban nincs AdBlocker”

A több mint 30 éves Magyar Mezőgazdaság Kiadó Kft. szerteágazó tevékenységi körrel rendelkezik.

Soproni tavasz Budapesten

Azt sokan tudják, hogy a termőhelyi gondolat mennyire fontos a borászatban is. A termőhely, mint hívószó évről évre fontosabb nem csak a szakma, de a borfogyasztók körében is, amit jól mutat az a keresletnövekedés, ami lejátszódott az elmúlt évtizedben az ilyen borok tekintetében.

A jövő agrárszakmai elitje találkozik – Egy hét múlva rajtol a 36. OTDK Agrártudományi Szekciója Kaposváron

Egy hét múlva ismét az agrárszakma érdeklődésének középpontjába kerül Kaposvár, hiszen két évtized után tér vissza az OTDK Agrártudományi Szekciója a somogyi vármegyeszékhelyre. Az esemény beharangozó sajtótájékoztatóján Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora arról beszélt: a hungarikumnak számító tudományos diákköri munka nem csupán a tehetséggondozás, hanem a tudományos utánpótlás biztosításának egyik legfontosabb alappillére is.

Kékfrankos, ami a miénk!

Megint itt van egy szőlőfajtánk, amely bármilyen értékes is, sok gondunk van vele. Na nem az erényeivel, inkább azzal, hogy fajtaborként nehezen értékesíthető. A Kékfrankosról van szó, a hazai kékszőlők szürke eminenciásáról. A Magyarországon legnagyobb felületen termelt kékszőlő pedig megérdemelné a törődést. A legjobb rozék alapanyagát adja, s nem hagyható ki egyetlen vörös házasításból sem.

A teljes magyar agráriumra pozitívan hat a MATE és a NAGISZ Csoport új együttműködése

A minőségi termékfejlesztés, a precíziós gazdálkodás dinamikus fejlődése és az agrárszakember-utánpótlás biztosítása érdekében a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem stratégiai együttműködési megállapodást kötött a NAGISZ Zrt.-vel Nádudvaron.