Back to top

A világon elsőként engedélyeztek vakcinát mézelő méheknek

Az Amerikai Egyesült Államokban a világon először engedélyeztek vakcinát mézelő méheknek. A szer egy baktériumos fertőzés, a nyúlós költésrothadás ellen hatásos, mely a fiatal álcákat érinti.

Fotó: Medgyesi Milán
Az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) a héten adott zöld utat a vakcinának, idézte a BBC  kifejlesztő biotech cég közleményét.

Beporzóként a mézelő méhek fontos szerepet játszanak az ökoszisztémában, és a vakcinától nagy áttörést remél a cég a védelmük terén - írta egy nyilatkozatban a Dalan Animal Health vezérigazgatója, Annette Kleiser.

A vakcinával a betegséget okozó baktérium (Paenibacillus larvae) inaktív változatát juttatják be a méhpempőbe, melyet a méhanya fogyaszt el.

A szer egy része megmarad az anya petefészkében a biotechnológiai cég szerint, mely kifejezetten a rovarok egészségére és immunitására szakosodott. Ezzel pedig tovább tudja adni az immunitást az utódainak, így csökken a betegség miatt elpusztult álcák száma.

Az USA-ban 2006 óta csökken a mézelő méhek állománya. Emögött több, egymást erősítő tényező is áll, mely a rovarok egészségét veszélyeztetik, beleértve parazitákat, kártevőket és kórokozókat is, illetve az úgynevezett elnéptelenedési szindrómát (angolul "Colony Collapse Disorder"), mely során egy méhkolóniában a dolgozó méhek hirtelen nagy számban eltűnnek. Az anya, a fiatal méhek, a fiasítás, a méz és a virágpor megmarad.

A nyúlós költésrothadás nagy kihívást jelent a méhészeknek, mivel igen fertőző és nincs rá gyógymód. Az egyetlen megoldás, hogy a fertőzött kolóniát és azzal kapcsolatba került felszerelést is elégetik, és a közeli családokat antibiotikumokkal kezelik.

A kaliforniai méhészek egyesületének tagja, Trevor Tauzer szerint a vakcina egy izgalmas lépés előre. "Ha meg tudjuk akadályozni, hogy a (méh)családjaink megfertőződjenek, akkor elejét vehetjük a drága kezeléseknek, és energiánkat a méheink egészségének megőrzéséhez szükséges más fontos elemekre összpontosíthatjuk."

A cég tervei szerint a vakcinát "korlátozott mértékben" kezdi terjeszteni a kereskedelmi méhészek körében, és vélhetően még ebben az évben piacra kerül az Egyesült Államokban.

Forrás: 
BBC

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hűtő és melegítő hatásúak

Nyáron túl meleg van, télen pedig hideg, mondhatnánk, az időjárás soha nem optimális az ember számára, legalábbis így érezzük. A táplálkozásunk során ezt a kellemetlenséget tudományos alapon is korrigálhatjuk, hiszen egyes növényeknek hűtő, míg másoknak melegítő hatásuk van.

Bill Gates is befektetett egy ausztrál startupba, amelynek célja a tehenek metántermelésének csökkentése

Bill Gates más milliárdosokhoz csatlakozott, akik egy ausztrál klímatechnológiai startupba fektetnek. A startup célja, hogy laboratóriumban előállított takarmány-adalékanyaggal csökkentik az állattenyésztés metánkibocsátását.

Étel, mint gyógyszer? Közel sem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik

A kutatások azt mutatják, hogy az egészségügyi szakemberek által javasolt ételek javíthatják a jólétet, de az étel nem egy tabletta, és a szakértők ajánlásai sokkal bonyolultabbak ennél.

Spanyol nyérc farmon jelent meg a madárinfluenza

Egy galíciai nyérc farmon hirtelen megnőtt a mortalitás még 2022 októberében. Az állatorvosok első körben a SARS-CoV-2 vírusra gyanakodtak, mely már több más országban is okozott problémákat a nyérctenyészetekben. Azonban a laboratórium a H5N1-es madárinfluenza vírusát mutatta ki. A hatóságok azonnal karantén alá vették az egész farmot, beleértve az ott dolgozó embereket is.

Másképpen hatnak a gyógyszerek a nőkben, mint a férfiakban

A nők felelősségteljesebbek, ha az egészségi állapotukról van szó. Korábban fordulnak orvoshoz, ha valamilyen panaszuk van; lelkiismeretesebben beszedik a gyógyszereket, amelyeket felírnak nekik. De ki gondol arra, hogy ezek a bizonyos gyógyszerek alkalmasak-e a női szervezet számára vagy sem?

Ültessünk méhlegelőt! Ültessünk méhlegelőt?

Ez az írás az emlékezés szándékával, és nem a siránkozásért íródott.

Egyszerű lépések az állatbarát kert kialakítása felé

Rengeteg területet elhódítottunk már a természettől gyárak építése, lakhatás és mezőgazdasági termesztés miatt. Ezzel megszámlálhatatlan élőlény életét nehezítettük meg, hiszen a természetes élőhelyek egyre csak fogyatkoznak, ahogy az emberiség mind jobban belakja, beépíti a Földet. Lelkiismereti kérdés, hogy ezek után segítsünk nekik, amiben csak tudunk.

A 8 legjobb ital a szervezetben lévő gyulladás fékentartására

A szervezetben lévő gyulladás egy természetes folyamat, amely valójában segíthet az egészség megőrzésében. Problémák akkor merülhetnek fel, ha krónikusan magas a gyulladás szintje, ami számos egészségi állapottal jár együtt.

Képalkotó eljárással felfedhető a rejtett kártétel is

A gyümölcsök mellett a paradicsomot is előszeretettel szívogatja a Kelet-Ázsiából hazánkba bekerült ázsiai márványospoloska. A korai károsítás hatására megjelenő foltok meghiúsíthatják a bogyók értékesítését. A szedés környéki szívogatás tünete általában rejtve marad, ám nagyban ronthatja a termés eltarthatóságát. Kísérleteink szerint azonban a rejtett károsítás is kimutatható komputertomográfiás vizsgálattal.

A sebeket gyógyító és testápoló cukor

A cukornak is lehetnek jó tulajdonságai? Talán csak nagyon titkolja? A cukornak tényleg van néhány különös erénye, de egyik sem a fogyasztásával kapcsolatos. A cukor legjobb tulajdonságait a sebgyógyírásban és a házi kozmetikában hasznosíthatjuk.