Back to top

Új fajták mutatkoznak be a berlini Fruit Logistica kiállításon

A zöldség-gyümölcs ágazat egyik legnagyobb kiállítása a Fruit Logistica, ahol minden alkalommal számos újdonságot mutatnak be. 2023-ban február 8-10-én kerül sor a rendezvényre, amely 112 ezer négyzetméteren, csaknem 2000 kiállítóval várja a látogatókat. A kiállítás honlapján már tanulmányozhatók a Berlinben bemutatkozó új fajták.

Fotó: Fruit Logistica
Az olasz Agricola Lusia – Citrus Specialist különösen lédús narancsfajtákból álló márkát hozott létre, I Succosi néven. Ebben minden gyümölcs egyformán sok édes levet tartalmaz, függetlenül a fajtájától vagy eredetétől. A márka megalapozását az a hatéves kutatás tette lehetővé, amit a cég és a velencei Ca’ Foscari Egyetem közösen végzett.

Az volt a céljuk, hogy az új módszerrel nevelt narancs minden darabja egyformán lédús legyen, aminek több előnye is van.

A különleges termék termesztése jövedelmezőbb a gazdálkodóknak, és az egységes minőségű gyümölcshöz várhatóan a vásárlók is hűségesek lesznek. Egyedi csomagolásban kerül piacra az I Succosi márkájú narancs, amivel ráadásul 30%-kal kevesebb műanyagot használnak fel.

Az egyetemmel közösen kidolgozott módszert szabadalmaztatták és a 2010-ben Firenzében létrehozott treedom platformon keresztül a feltörekvő országok narancstermesztőinek is javasolják.

Fotó: Fruit Logistica

Fehér szamócát visz a Fruit Logistica kiállításra a kaliforniai Ekland Marketing Company. A Florida Pearl® márka számmal jelölt fajtája nemcsak megjelenésében, hanem ízében is teljesen új.

Szép kúp alakú, fehér gyümölcse enyhén ananászízű, és 50-60 nappal ültetés után már szedhető.

A Floridai Egyetemen nemesített szamóca hozama tövenként egy kilogramm. A Florida Pearl® sorozatba tartozó szamócafajták fehér vagy halvány rózsaszín színűek, élénkpiros magokkal a felszínükön, a gyümölcshús is fehér.

Fotó: Fruit Logistica
A TomaTech-Nirit paradicsomnemesítő cég új fajtasorral rukkolt elő, amelynek tagjai mind rezisztensek a rendkívül fertőző és nagy kárt okozó paradicsom barna termésráncosodás (ToBRFV) vírusra. A cég kutatói a vírus eredetét vizsgálva talált olyan genetikai markereket, amelyekkel könnyen azonosíthatók az ellenálló egyedek. Ezek segítségével születtek meg az új, ellenálló fajták, amelyek hamarosan piacra kerülnek. Az ellenálló paradicsomok termesztése olcsóbb lesz, mint a vírusra fogékonyaké.

Eddig 14 rezisztens fajtát nemesítettek, amelyek más betegségekkel szemben is ellenállók, színük a sárgától a narancssárgán át a pirosig és rózsaszínig, méretük a 10 grammtól 25 grammig terjed.

A Syngenta új kantalup típusú sárgadinnyéi azért különlegesek, mert színváltozással jelzik az érettséget.

Fotó: Syngenta
Amikor szedhetővé válnak, a zöld héjuk szép szalmasárgára színeződik. Ez a szemmel látható jellemző lehetővé teszi, hogy valóban minden dinnyét a kellő érettségben szedjenek le, és ritkábban is elég szedni. Az újdonságot az USA piacán vezették be, azután Közép- és Dél-Amerikában, Afrikában, Spanyolországban Olaszországban és Ausztráliában kezdték vizsgálni. Az IDEAL Melon márka két újdonsága a ColorFlavor és a ColorSweet kantalup típusú sárgadinnye-fajta.

A 2023. február 8-10. között Berlinben megrendezésre kerülő Fruit Logistica 2023 kiállításra több mint 130 országból legalább 40 ezer látogatót várnak a szervezők. 

Belépőjegyek csak elővételben, kizárólag online vásárolhatók 85 eurós áron, illetve napijegy is kapható 45 euróért. A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara jóvoltából lehet kedvezményes árú jegyet vásárolni, ehhez a kiállítás magyar képviseleténél kell egy kódot igényelni a simon-lutring@ahkungarn.hu e-mail címen.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/fruitlogistica.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Európai fenntarthatósági fórum

Bár a fenntarthatóságról sokat beszélünk, a fogyasztók számára még mindig nehezen értelmezhető fogalom.

A friss fogyasztáson túl

A Cegléden folyó több mint hét évtizedes kutatómunka eredményeként ma a hazánkban is kapható kajszi- és szilvafajták legtöbbjéről már tudjuk, milyen feldolgozási módra alkalmas leginkább. A rendszeres bírálatokon pedig az évjáratok hatása is lemérhető.

Hóvirágok a kertben

A hóvirág nemzetségneve (Galanthus) a görög mitológiában a nehezen, de a tél szorításában is megszülető tavaszt szimbolizálja. A nemzetség 21 fajt foglal magába, a Kárpát-medencében csak a kikeleti hóvirág (Galanthus nivalis) őshonos, amely az Európai Unióban 2005 óta védett, így sem gyűjteni, sem ültetni nem szabad.

Csúcsot döntött a perui áfonya

Ismét rekordmennyiségű áfonya termett Peruban, a dél-amerikai országban mintegy 287 ezer tonna termést szüreteltek tavaly.

Méltányos kereskedelem

A Fairtrade-védjegyes virágok nagy részét, hozzávetőleg 97%-át kelet-afrikai virágkertészetekben termelik. De vajon megéri a tanúsítvány a farmoknak és dolgozóiknak? Ezt járta körbe egy közelmúltban elkészült tanulmány.

A megelőzésen legyen a hangsúly

A zöldterületek és kertek növényei a levegő minőségét és közérzetünket egyaránt javítják, a fajok egy része azonban allergén hatású. A fafajok hazai allergenitási vizsgálatáról, az eredményekről és a fatelepítésekkel kapcsolatos javaslatokról Magyar Donátot, a Nemzeti Népegészségügyi Központ aerobiológusát kérdeztük.

Fadoktorok, faápolók

Hazánkban évről évre nő az erdőterület nagysága, és településeink is egyre több fásítást vállalnak, hogy zöldebbé tegyék a lakókörnyezetet. Az egészséges fák árnyékukkal teszik elviselhetővé a nyári meleget, megkötik a járművek által felvert port, tompítják a város zajait, és rengeteg állatnak teremtenek élőhelyet. A város „zöld közművei” így jóval nagyobb értéket képviselnek, mint ahogy azt sokan gondolják.

Igazolták hazánkban a Ralstonia pseudosolanacearum növénykórokozó baktérium jelenlétét

Az Európában először 2015-ben azonosított, növényekre veszélyes kórokozó kapcsán Magyarországon jelenleg három vármegye: Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Zala érintett. A fertőzés eredetének tisztázása további vizsgálatokat igényel. A veszélyes zárlati károsító terjedése csak a növényegészségügyi intézkedések szigorú és következetes betartásával előzhető meg.

Egyszerűsítés és díjmentesség a fúrt kutaknál

Továbbra is díjmentesen lehet üzemeltetni a korábban létesített és bejelentési kötelezettségnek eleget tevő kutakat - közölte Nagy István agrárminiszter.

A virágültetést népszerűsítették

Az első tavaszi napsugarakkal együtt minden növényrajongó lázasan kezdi el tervezni kertjének, teraszának vagy balkonjának növénybeültetéseit. Hazánkban a húsvéti ünnepek a virágkereskedelem szempontjából is kiemelkedően fontos ünnep, hiszen ha az időjárás is engedi, jellemzően ilyenkor látnak neki az emberek a virágzó növények ültetésének, ilyenkor indul el az igazi ültetési „szezon”.