0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 19.

Káprázatos szépségű úszó erdő épült

Míg számunkra az utóbbi időben inkább az aszály jelentett fejtörést, a világ másik felén éppen az árvizek megszaporodása okoz nehézséget. Jellemzően mindig az aktuális problémánkat érezzük a legkomolyabbnak, mivel a megoldása meghaladja a meglevő képességeinket.

Mégis van ezeknek egy különleges tulajdonságuk, mégpedig az, hogy feladják ugyan a leckét, viszont teljesíthetők. A nanchangi lebegő erdő egy szemet gyönyörködtető bizonyíték erre.

Az erdő egy olyan életközösség, amelyet fák, cserjék, egynyári és évelő lágyszárúak, valamint a hozzájuk kapcsolódó állatfajok alkotnak. Összeillő és összeszokott közösség. Amelyben meghatározó szerepet töltenek be a fák. Hiszen nélkülük nem is lehetne erdőnek nevezni.

A fák azonban még alapvető hasonlóságuk ellenére sem gyűjthetők egy kalap alá. Mivel rendelkeznek olyan sajátosságokkal, amelyek egyedivé teszik őket. A fák többszáz millió éve csiszolgatják magukat, hogy képesek legyenek életben maradni különösen szélsőséges körülmények között is. Míg néhány képes dacolni a forrósággal és sivatagi körülményekkel, mások éppen a farkasordító hideghez adaptálódtak.

Sokan közülük nem szeretnek vízben állva fuldokolni, viszont akadnak köztük olyanok, akik még kedvelik is, ha egész életük során vízbe lógathatják a „lábukat”. Éppen ezért minden erdő más és egyedi.

youtube://v/VbTLcJ_FpYQ

Úszó erdő

Elismerésre méltó a Nanchang városban található Fish Tail Park, mégha csak egy emberek által létrehozott aprócska erdőről van is szó, és nem egy természetes társulásról. Sőt, talán éppen azért.
Ez egy olyan kezdeményezés, amely megoldással igyekezett szolgálni a monszun által sújtott régiók számára. Amelyeknek időről- időre szembe kell nézniük a hatalmas mennyiségben érkező csapadék megjelenésével és pusztításával. A tervezők ezért csupa olyan fafajt választottak, amelyek ilyen kritikus körülmények közepette is megállják a helyüket. Például a Taxodium distichum, a Taxodium distichum var. imbricatum és a Metasequoia glyptostroboides képesek elviselni az időszakosan jelentkező vízszintemelkedéseket. Rajtuk kívül, a partokon évelő és egynyári növények is helyet kapnak. A projekt része egy hatalmas vízelnyelő tó, mely szükség esetén 1 millió köbméter vizet képes befogadni.

Oázis a városban

A Jangce folyó árterületén „ficánkoló” 51 hektáros, felettébb látványos park azon túl, hogy segít a víz szabályozásában, élőhelyként funkcionál vadállatok számára, és egyben rekreációs szerepet is betölt. Számos olyan zónát alakítottak ki benne, ahol a lakosság kikapcsolódhat, szórakozhat, játszhat. Hiszen sok előnye ellenére mégsem könnyű nagyvárosban élni. Mindenkinek szüksége van arra, hogy – legalább hébe- hóba – elidőzzön egy olyan helyen, ahol testközelből érezheti a természet közelségét.

Ragyogó ötlet az újrahasznosításra

A megvalósítás közben rengeteg hulladék valami értékes bölcsőjévé válhatott azzal, hogy az erőművekből származó hamut és a halastó szennyező anyagait használták fel a szigetek kialakításánál.

Reprodukálható

A Turenscape tervezőcsapata által létrehozott hely mintaként szolgál azoknak a területeknek, amelyek hasonló csónakban eveznek. Kongjian Yu és kollégái a mocsárvidékeken való gazdálkodásból és az azték lebegő kertrendszerből (chinampa) merítettek ihletet.

Amivel egyébként 2022-ben megnyerték a AZ Awards-ot tájépítészet kategóriában. (Az AZURE nemzetközi építészeti és formatervezési versenye 2011 óta minden évben keresi a legkiválóbb és leginnovatívabb elgondolásokat, hogy növelje az ismertségüket és elismerésben részesítse azokat.)

Nanchangban egy sérült és elhanyagolt terület nem csupán funkciót kapott, hanem szépséggel és élettel töltődött meg.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu