Back to top

Újabb ASP elleni oltás a láthatáron

A Connecticuti Egyetem (UConn) és az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) tudósai egy „ígéretes” afrikai sertéspestis (ASP) elleni vakcinajelöltet fejlesztettek ki, amelyet a kereskedelmi fejlesztésre átadtak a Zoetisnek.

Illusztráció
Illusztráció
Fotó: mmg archív
Az UConn sajtóközleménye szerint az egyetem technológiai kereskedelmi szolgálata (TCS) és az USDA olyan megállapodást kötött, amely lehetővé teszi az USDA számára, hogy állategészségügyi cégekkel tárgyaljon arról, hogy a vakcinát kereskedelmi forgalomba hozzák.

Dr. Guillermo Risatti, az UConn Mezőgazdasági, Egészségügyi és Természettudományi Kollégiumának patobiológus professzora és a Connecticut-i Állatorvosi Diagnosztikai Laboratórium igazgatója együttműködött az USDA tudósaival, Dr. Manuel Borcával és Douglas Gladue-val az ASFV-G-DMGF nevű vakcinajelölt kifejlesztésében.

„Az évek során kipróbáltak élő, legyengített kórokozót tartalmazó vakcinákat, elölt vakcinákat, illetve a vírus védekezési mechanizmusában szerepet játszó fehérjekombinációkat, de egyikből sem lett vakcinajelölt.”

– mondta Risatti a sajtóközleményben.

Az egyetem szerint a biztonságos és hatékony módosított élő vakcinák sikeres fejlesztése új lehetőséget jelent a sertések ASP elleni védelmében. Hozzátette, hogy a Zoetis és a németországi Friedrich-Loeffler-Institute (FLI) kutatói vaddisznókon élő csalétekkel tesztelték az oltóanyagot, házi sertéseken pedig izomba injektálva. Mindkét módszer hatékonynak bizonyult az ASP elleni immunizálásra.

„Összességében az eredményeink megerősítik, hogy

az ASF-G-DMGF a legígéretesebb vakcinajelölt, amely lehetőséget nyújthat a jól szervezett és ellenőrzött immunizálási kampányokhoz”

– írták a Zoetis és az FLI kutatói a Pathogens folyóiratban megjelent cikkükben.

Illusztráció
Illusztráció
Fotó: mmg archív

Problémák az előző vakcinával

2022 augusztusában több tucat sertés pusztult el Vietnámban, miután megkaptak egy új ASP-oltást, amelyet a NAVETCO National Veterinary Joint Stock Co. Vietnámban tesztelt.

A sertéspusztulás után az ország ideiglenesen felfüggesztette a vakcina alkalmazását. Később kiderült, hogy az állatok pusztulásának oka az volt, hogy a vakcinázást „nem a vietnámi Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) által meghatározott iránymutatásoknak megfelelően végezték”.

„Az USDA-hoz eljuttatott információk alapján elmondható, hogy a sertések vakcinázás utáni elhullása annak tudható be, hogy a vakcinát nem megfelelő életkorban és helytelen adagolásban adták be, vagyis nem követték a szállító és a vietnámi minisztérium állategészségügyi útmutatásait”

– mondta akkor az amerikai agrárminisztérium.

Forrás: 
feedstrategy.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hűtő és melegítő hatásúak

Nyáron túl meleg van, télen pedig hideg, mondhatnánk, az időjárás soha nem optimális az ember számára, legalábbis így érezzük. A táplálkozásunk során ezt a kellemetlenséget tudományos alapon is korrigálhatjuk, hiszen egyes növényeknek hűtő, míg másoknak melegítő hatásuk van.

Bill Gates is befektetett egy ausztrál startupba, amelynek célja a tehenek metántermelésének csökkentése

Bill Gates más milliárdosokhoz csatlakozott, akik egy ausztrál klímatechnológiai startupba fektetnek. A startup célja, hogy laboratóriumban előállított takarmány-adalékanyaggal csökkentik az állattenyésztés metánkibocsátását.

Étel, mint gyógyszer? Közel sem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik

A kutatások azt mutatják, hogy az egészségügyi szakemberek által javasolt ételek javíthatják a jólétet, de az étel nem egy tabletta, és a szakértők ajánlásai sokkal bonyolultabbak ennél.

Spanyol nyérc farmon jelent meg a madárinfluenza

Egy galíciai nyérc farmon hirtelen megnőtt a mortalitás még 2022 októberében. Az állatorvosok első körben a SARS-CoV-2 vírusra gyanakodtak, mely már több más országban is okozott problémákat a nyérctenyészetekben. Azonban a laboratórium a H5N1-es madárinfluenza vírusát mutatta ki. A hatóságok azonnal karantén alá vették az egész farmot, beleértve az ott dolgozó embereket is.

Másképpen hatnak a gyógyszerek a nőkben, mint a férfiakban

A nők felelősségteljesebbek, ha az egészségi állapotukról van szó. Korábban fordulnak orvoshoz, ha valamilyen panaszuk van; lelkiismeretesebben beszedik a gyógyszereket, amelyeket felírnak nekik. De ki gondol arra, hogy ezek a bizonyos gyógyszerek alkalmasak-e a női szervezet számára vagy sem?

Egyszerű lépések az állatbarát kert kialakítása felé

Rengeteg területet elhódítottunk már a természettől gyárak építése, lakhatás és mezőgazdasági termesztés miatt. Ezzel megszámlálhatatlan élőlény életét nehezítettük meg, hiszen a természetes élőhelyek egyre csak fogyatkoznak, ahogy az emberiség mind jobban belakja, beépíti a Földet. Lelkiismereti kérdés, hogy ezek után segítsünk nekik, amiben csak tudunk.

A 8 legjobb ital a szervezetben lévő gyulladás fékentartására

A szervezetben lévő gyulladás egy természetes folyamat, amely valójában segíthet az egészség megőrzésében. Problémák akkor merülhetnek fel, ha krónikusan magas a gyulladás szintje, ami számos egészségi állapottal jár együtt.

Élelmiszer-szabályozással kapcsolatos összeférhetetlenségek után kutatnak a brittek

A kutatás, amelyet Tim Lang, a Londoni Egyetem emeritus professzora és Erik Millstone, a Sussexi Egyetem kutatócsoportjának emeritus professzora közösen tett közzé, azt sugallja, hogy a Környezetvédelmi, Élelmiszerügyi és Vidékügyi Minisztérium (Defra) vagy az Élelmiszer-szabványügyi Hivatal (FSA) tanácsadói közül egyik sem mentes az összeférhetetlenségtől.

A sebeket gyógyító és testápoló cukor

A cukornak is lehetnek jó tulajdonságai? Talán csak nagyon titkolja? A cukornak tényleg van néhány különös erénye, de egyik sem a fogyasztásával kapcsolatos. A cukor legjobb tulajdonságait a sebgyógyírásban és a házi kozmetikában hasznosíthatjuk.

Egy kalandos szezon értékelése

Amikor e sorokat írom, már közeledik a téli nyugalom ideje, de néha még felsejlik bennem, mi minden történt az 2022-es méhészeti évben. Ez az esztendő is tele volt élménnyel, kalanddal, tanulsággal és természetesen kihívással. Jelen írásomban a 2022-ben tapasztalt gondokat, hibákat, örömöket, tapasztalataimat szeretném megosztani az olvasókkal.