Back to top

Kosárka József, a nagykövet, a bornagykövet

Kevesen vannak, akik ne ismerték volna a magyar bor hazai és nemzetközi szinten is elkötelezett küldöttét. Kosárka József meghatározó szereplője volt a magyar borszakmának. Alázatos és hozzáértő borszakírói tevékenységével, szakértelmével és tudásának átadásával, oktatói tevékenységével is a magyar borkultúrát szolgálta, egészen az utolsó időkig. Tavaly év végén vettünk búcsút a 71 éves korában elhunyt szakembertől.

A Magyar Borszakírók Körének alapítója és elnöke volt. Már szinte a kezdetektől, 1994-től tagja a Magyar Bor Akadémiának, és szerves részét képezte a Magyar Sommelier Szövetségnek, valamint a Tokaji Borlovagrendnek.

Munkája egész Latin-Amerikában ismert és elismert, a magyar és nemzetközi borkultúra szaklapjaiba egyaránt írt cikkeket, számtalan publikációja jelent meg spanyol nyelven. Nagykövetként is sokat tett azért, hogy a világ megismerje a magyar borkultúrát és gasztronómiát.

Barátok, ismerősök, a borász és gasztro szakma képviselői vettek végső búcsút. Álljon itt rövid kivonat Nyikos István borakadémikus búcsúztató beszédéből.

Hivatalos nyugállományba 2013-ban, 62 évesen került, nyugállományba mégsem vonult. „...akkor már régen kivívtad magadnak a magyar bor nagyköveti státuszát. Ezzel a feladattal soha, senki nem bízott meg és senki sem finanszírozta, mindent, amit elértél azt magad menedzselted.

Képviselted a magyar bort a világ minden pontján, hét nyelven kommunikáltál – a spanyol mellett angolul, németül, franciául, olaszul, oroszul és japánul is. És nem a bögrecsárdák színvonalán és nem középiskolás fokon...

Idehaza sem tétlenkedtél. Szorgalmasan róttad a hazai borversenyeket és ami még fontosabb, tudósítottad róla a nagyvilágot. Szigorú bíráló voltál, tűpontos, megvesztegethetetlen és részrehajlás nélküli. Mindig a minőséget tekintetted iránytűnek.

Három borrend is a soraiba fogadott: Tokaj, Szekszárd és Csopak. A Magyar Bor Akadémiában viselt tisztséged mellett elnökségi tagja lettél a Magyar Sommelier Szövetségnek, kezdeményezted a Magyar Borszakírók Körének megalakulását, amelynek elnöki posztját is Te töltötted be….

...kineveztek Magyarország mexikói nagykövetének, és örömmel újságoltad, hogy borakadémiai tagságod a legmagasabb körökhöz nyitott ajtót Mexikóban. A Magyar Bor Akadémia mintájára – kezdeményezésedre – megalakult a Mexikói Bor Akadémia. Diplomata körökben irigykedve vegyes elismeréssel nyugtázták, hogy a bort kedvelő mexikói köztársasági elnök egyedül a magyar nagykövetséget tisztelte meg látogatásával, reménykedve, hogy ott Neked köszönhetően remek borokat kóstolhat…

Mexikóban rövid idő alatt intézmény lettél. Tiszteletbeli tagjai sorába fogadott a Szőlészek Társasága, a Kulturális Intézet, a Nemzeti PR Intézet, a Nemzetközi Jogi Akadémia, és természetesen tagja lettél a Mexikói Bor Akadémiának.

Akkreditált nagykövetként Guatemala, Costa Rica és Jamaica ügyei is hozzád tartoztak. Újabb állomáshelyeden Peruban a bolíviai ügyeket is kezelted, és a borról sem feledkeztél meg. A limai San Martin Egyetem vendégprofesszor státusszal tisztelt meg, de ugyanezt megkaptad a következő állomáshelyeden, Santiago de Chilében is, ahol az egyetemen borászati kurzusokat tartottál.

A világra nyitott magyar borászoknak számos alkalommal segítettél a szakmai kapcsolatok kialakításában és ápolásában.”

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Soproni tavasz Budapesten

Azt sokan tudják, hogy a termőhelyi gondolat mennyire fontos a borászatban is. A termőhely, mint hívószó évről évre fontosabb nem csak a szakma, de a borfogyasztók körében is, amit jól mutat az a keresletnövekedés, ami lejátszódott az elmúlt évtizedben az ilyen borok tekintetében.

A jövő agrárszakmai elitje találkozik – Egy hét múlva rajtol a 36. OTDK Agrártudományi Szekciója Kaposváron

Egy hét múlva ismét az agrárszakma érdeklődésének középpontjába kerül Kaposvár, hiszen két évtized után tér vissza az OTDK Agrártudományi Szekciója a somogyi vármegyeszékhelyre. Az esemény beharangozó sajtótájékoztatóján Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora arról beszélt: a hungarikumnak számító tudományos diákköri munka nem csupán a tehetséggondozás, hanem a tudományos utánpótlás biztosításának egyik legfontosabb alappillére is.

Kékfrankos, ami a miénk!

Megint itt van egy szőlőfajtánk, amely bármilyen értékes is, sok gondunk van vele. Na nem az erényeivel, inkább azzal, hogy fajtaborként nehezen értékesíthető. A Kékfrankosról van szó, a hazai kékszőlők szürke eminenciásáról. A Magyarországon legnagyobb felületen termelt kékszőlő pedig megérdemelné a törődést. A legjobb rozék alapanyagát adja, s nem hagyható ki egyetlen vörös házasításból sem.

Magyarország kimaradt az EU mezőgazdasági mentőprogramjából

Az Európai Unió, Mezőgazdasági és Halászati Tanácsának (AGRIFISH) március 20-i ülésén Janusz Wojciechowski mezőgazdasági biztos közölte az EU mezőgazdasági minisztereivel a Bizottság azon döntését, hogy a mezőgazdasági tartalékot, 53 millió eurós (21,2 milliárd Ft) közép- és kelet európai segélyprogramra fordítja.

Érdemes alaposan tájékozódni, nem szabad megszokásból támogatást igényelni

Jó hír, hogy a támogatások gerincét adó jogcímek és az igénylés módja nem lesz teljesen ismeretlen a termelőknek, ugyanakkor a szabályokban sok a változás. A támogatási rendszer az eddiginél célzottabban segíti majd a kis- és közepes gazdaságokat, valamint jobban ösztönzi a generációváltást, illetve a környezet- és klímavédelem szempontjából előnyös gazdálkodói gyakorlatok alkalmazását.

A teljes magyar agráriumra pozitívan hat a MATE és a NAGISZ Csoport új együttműködése

A minőségi termékfejlesztés, a precíziós gazdálkodás dinamikus fejlődése és az agrárszakember-utánpótlás biztosítása érdekében a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem stratégiai együttműködési megállapodást kötött a NAGISZ Zrt.-vel Nádudvaron.

Megnyílt a a Mecsek Discovery Center (MDC) Pécs mellett

VR-technológiával, digitális terepasztallal és kilátóval is várja a látogatókat a Mecsek Discovery Center (MDC) Pécs közelében az Árpádtetőn, a Mecsextrém erdei kalandpark szomszédságában. A beruházás horvát-magyar együttműködésben, Európai Uniós támogatással egy nemzetközi ökoturisztikai fejlesztés részeként valósult meg.

Fenntarthatósági szempontok a borászatban

Ma már a környezettudatosság egyre több iparágban, tevékenység során kap szerepet. Benesch Antal főborásszal arról beszélgettünk, hogy a borászati-szőlészeti tevékenység hogyan tud környezettudatos lenni, az Érseki Pincészet esetében milyen intézkedéseket tesznek e téren.

Két év alatt 100 helyet javított a MATE a QS agrártudományi rangsorában

Újabb 50 helyet javított és ezzel a 151-200. helyet érte el a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem a világ egyik legelismertebb felsőoktatási rangsorán, a Quacquarelli Symonds (QS) 2023-as agrártudományi ranglistáján. Ezzel az eredménnyel a valaha volt legjobb pozíciót érte el az egyetem és a világ legjobb 12 százalékába került a számára legfontosabb tudományterületen.

Bárki megtanulhat gyümölcsfát oltani a Füvészkertben március 25-én

Bárki megtanulhat oltani, csak szándék kérdése – ezzel a biztató gondolattal hirdet egynapos gyümölcsfaoltó tanfolyamot az ELTE budapesti Füvészkertje március 25-re, vagyis gyümölcsoltó Boldogasszony napjára. Akinek van oltandó fája, vigye magával!