Back to top

Költségek és károsanyag-kibocsátás csökkentése a marhahústermelésben

A Queenslandi Egyetem által vezetett kutatócsoport olyan eszközt fejlesztett ki, amely segít a marhahúsiparnak egyszerre csökkenteni a költségeket és az üvegházhatású gázok kibocsátását, miközben globálisan kielégíti a hús iránti keresletet.

Fotó: Csatlós Norbert
A csapat felmérte a különböző szarvasmarha-takarmányok gazdasági hatásait és károsanyag-kibocsátását a világ különböző pontjain, annak érdekében, hogy egy keretrendszert dolgozzon ki az ipar fenntarthatósági erőfeszítéseihez.

Adam C. Castonguay, az egyetem Állatorvostudományi Karának posztdoktori kutatója elmondta, hogy tanulmányukban kimutatták, hogy a kibocsátások 85 százaléka csökkenthető anélkül, hogy az „gazdasági csapást mérne” a marhahúságazatra.

„Ez úgy érhető el, ha hatékonyabb a takarmányozás és megfelelőbb helyszínen folyik a termelés. Ahol pedig az állattartás nem hatékony, ott helyreállítják az erdőket. Így nem növelik a globális termelési költségeket és nem kell visszafogni a marhahús iránti keresletet sem”

- mondta Adam Castonguay.

Fotó: Csatlós Norbert

„Feltérképeztük, a világon hol a leghatékonyabb a marhahús előállítás. Ezek a térképek változnak, amint olyan tényezők is változnak, mint például az, hogy a társadalom mennyire értékeli, ha a termelési költségek csökkentése helyett a károsanyag-kibocsátást csökkentik.”

„Ez példátlan betekintést enged a globális marhahústermelés „mit, hol és miért”-jébe, így az iparág jövőjével kapcsolatos döntéseket kompromisszumok és lehetőségek megadásával lehet meghozni.”

A kutatócsoport szerint az eszközt a kormányok és az ipar is használhatná a politikák és stratégiák kidolgozására.

„A marhahús iránt továbbra is globális kereslet lesz, és rengeteg megélhetési forrás kapcsolódik hozzá, ezért ennek a kutatásnak az a célja, hogy megfelelő egyensúlyt találjon az ágazat alsó szintjének fenntartásához” – mondta a kutató.

Fotó: Csatlós Norbert

„A további gazdasági modellezés és az adatok finomhangolása az egyes helyekre vonatkozóan feltárná a változások következményeit, beleértve a marhahús fogyasztói árát is.”

Adam Castonguay elmondta, hogy a csapat által kifejlesztett optimalizálási módszer a térképészeti technológiát alkalmazott a környezeti-gazdasági egyensúly megtalálása érdekében.

„Sok olyan újítás létezik a szarvasmarha takarmányozásában, amely a termelékenység növelését vagy a kibocsátás csökkentését célozza, de amelyeket nem elemeztek úgy, hogy kompromisszumot keressenek más értékekkel és célokkal is”

- mondta.

Fotó: Csatlós Norbert

„Eredményeink rávilágítanak a marhahús-előállításunkban rejlő hatalmas lehetőségekre, amelyek elősegítik a globális fenntarthatósági célok elérését is. Az, hogy milyen mértékben csökkentjük a kibocsátást és a termelési költségeket, a társadalom értékeitől vagy preferenciáitól is függ.”

Ez a kutatás a Nature Sustainability folyóiratban jelent meg.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/Nature Sustainability

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Bill Gates is befektetett egy ausztrál startupba, amelynek célja a tehenek metántermelésének csökkentése

Bill Gates más milliárdosokhoz csatlakozott, akik egy ausztrál klímatechnológiai startupba fektetnek. A startup célja, hogy laboratóriumban előállított takarmány-adalékanyaggal csökkentik az állattenyésztés metánkibocsátását.

Étel, mint gyógyszer? Közel sem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik

A kutatások azt mutatják, hogy az egészségügyi szakemberek által javasolt ételek javíthatják a jólétet, de az étel nem egy tabletta, és a szakértők ajánlásai sokkal bonyolultabbak ennél.

Spanyol nyérc farmon jelent meg a madárinfluenza

Egy galíciai nyérc farmon hirtelen megnőtt a mortalitás még 2022 októberében. Az állatorvosok első körben a SARS-CoV-2 vírusra gyanakodtak, mely már több más országban is okozott problémákat a nyérctenyészetekben. Azonban a laboratórium a H5N1-es madárinfluenza vírusát mutatta ki. A hatóságok azonnal karantén alá vették az egész farmot, beleértve az ott dolgozó embereket is.

A 8 legjobb ital a szervezetben lévő gyulladás fékentartására

A szervezetben lévő gyulladás egy természetes folyamat, amely valójában segíthet az egészség megőrzésében. Problémák akkor merülhetnek fel, ha krónikusan magas a gyulladás szintje, ami számos egészségi állapottal jár együtt.

Átadták az Európai hulladékcsökkentési hét díjait

Az egyik legnagyobb kihívásnak nevezte az átállást a körforgásos gazdaságra az Energiaügyi Minisztérium (EM) környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára Szentendrén, ahol átadta a 2022-es Európai hulladékcsökkentési hét elismeréseit.

Élelmiszer-szabályozással kapcsolatos összeférhetetlenségek után kutatnak a brittek

A kutatás, amelyet Tim Lang, a Londoni Egyetem emeritus professzora és Erik Millstone, a Sussexi Egyetem kutatócsoportjának emeritus professzora közösen tett közzé, azt sugallja, hogy a Környezetvédelmi, Élelmiszerügyi és Vidékügyi Minisztérium (Defra) vagy az Élelmiszer-szabványügyi Hivatal (FSA) tanácsadói közül egyik sem mentes az összeférhetetlenségtől.

A város, amelynek először lett klímastratégiája

A Magyar Önkormányzati Főkertész Szövetség tavalyi, Tatabányán megrendezett évzáró konferenciáján a házigazda település zöldfelület-gazdálkodását ismerhettük meg.

Egy kalandos szezon értékelése

Amikor e sorokat írom, már közeledik a téli nyugalom ideje, de néha még felsejlik bennem, mi minden történt az 2022-es méhészeti évben. Ez az esztendő is tele volt élménnyel, kalanddal, tanulsággal és természetesen kihívással. Jelen írásomban a 2022-ben tapasztalt gondokat, hibákat, örömöket, tapasztalataimat szeretném megosztani az olvasókkal.

Együttműködési megállapodás az állatvédelem népszerűsítésére a nyugdíjasok körében

Ovádi Péter állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos bejelentette, hogy együttműködési megállapodást kötnek a Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetek Országos Érdekképviseleti Szövetségével, a közös munka célja az állatvédelem népszerűsítése a nyugdíjasok körében.

Kína szójababimportja 2030-ra várhatóan lecsökken

Egy új Rabobank-jelentés előrejelzése szerint Kína szójababimportja a következő években lelassul, és végül 2030-ig csökkenni is fog. Ennek az az oka, hogy lelassul az ország állattenyésztésének a növekedése, folyamatosan javulnak a gazdálkodási gyakorlatok, és ami még fontosabb, országszerte elterjed az alacsony szójatartalmú takarmányok alkalmazása.