Back to top

A madárinfluenza legnagyobb vesztese a fekete hattyú lehet

Az ausztrál fekete hattyú egyedi genetikája miatt a faj sebezhető az olyan vírusos betegségekkel szemben, mint a madárinfluenza - derült ki a Queenslandi Egyetem (UQ) kutatásából.

Fekete hattyú a Balatoni Madárkertben
Fekete hattyú a Balatoni Madárkertben
Fotó: Tóth-Gál Enikő
Az UQ által vezetett tanulmány először állította elő a fekete hattyú genomját, amelyből kiderült, hogy a fajból hiányzik néhány olyan immungén, amely más vadon élő vízimadaraknak segít a fertőző betegségek leküzdésében - írja a Phys.org.

Kirsty Short, az UQ Kémiai és Molekuláris Biotudományok Iskolájának docense elmondta, hogy az ausztrál fekete hattyúk földrajzi elszigeteltsége miatt ritkábban találkozik a világ más részein általánosan elterjedt kórokozókkal, ami miatt kevésbé ellenálló az immunrendszerük.

"A tőkés récékkel ellentétben például a fekete hattyúk rendkívül érzékenyek a magas patogenitású madárinfluenzára (HPAI), amelyet gyakran madárinfluenzának neveznek, és három napon belül elpusztulhatnak tőle"

- mondta Dr. Short.

A tudósok adatai arra utalnak, hogy a fekete hattyú immunrendszere olyannyira felkészületlen, hogyha az élőhelyén egy új madárvírus ütné fel a fejét, az a faj kipusztulását okozná.

"Jelenleg Ausztráliában nincs magas patogenitású madárinfluenza, de Ázsiából Észak-Amerikába, Európába, Észak-Afrikába és Dél-Amerikába is átterjedt.

Amikor új helyekre, például Chilébe és Peruba  hurcolták be a patogént, vadon élő tengeri madarak ezrei pusztultak el.

Tehát az Ausztrália egyik legkülönlegesebb és legszebb madarát fenyegető veszély nagyon is valós, és fel kell készülnünk, ha meg szeretnénk védeni".

Dr. Short szerint a UQ tanulmányából származó ismeretek birtokában a kutatók és a természetvédők remélik, hogy nemcsak a fekete hattyút, hanem más fogékony fajokat is jobban meg tudnak majd védeni világszerte.

"Szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy Ausztrália madárfajai mennyire sebezhetőek a madárinfluenzával szemben, és hogy milyen rendkívül bizonytalan helyzetben vannak" - mondta Dr. Short.

A kutatás a Genome Biology című tudományos folyóiratban jelent meg.

Forrás: 
phys.org

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hűtő és melegítő hatásúak

Nyáron túl meleg van, télen pedig hideg, mondhatnánk, az időjárás soha nem optimális az ember számára, legalábbis így érezzük. A táplálkozásunk során ezt a kellemetlenséget tudományos alapon is korrigálhatjuk, hiszen egyes növényeknek hűtő, míg másoknak melegítő hatásuk van.

Étel, mint gyógyszer? Közel sem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik

A kutatások azt mutatják, hogy az egészségügyi szakemberek által javasolt ételek javíthatják a jólétet, de az étel nem egy tabletta, és a szakértők ajánlásai sokkal bonyolultabbak ennél.

Spanyol nyérc farmon jelent meg a madárinfluenza

Egy galíciai nyérc farmon hirtelen megnőtt a mortalitás még 2022 októberében. Az állatorvosok első körben a SARS-CoV-2 vírusra gyanakodtak, mely már több más országban is okozott problémákat a nyérctenyészetekben. Azonban a laboratórium a H5N1-es madárinfluenza vírusát mutatta ki. A hatóságok azonnal karantén alá vették az egész farmot, beleértve az ott dolgozó embereket is.

Másképpen hatnak a gyógyszerek a nőkben, mint a férfiakban

A nők felelősségteljesebbek, ha az egészségi állapotukról van szó. Korábban fordulnak orvoshoz, ha valamilyen panaszuk van; lelkiismeretesebben beszedik a gyógyszereket, amelyeket felírnak nekik. De ki gondol arra, hogy ezek a bizonyos gyógyszerek alkalmasak-e a női szervezet számára vagy sem?

Vizes élőhely-rekonstrukciók a Balatonnál

Az elmúlt uniós fejlesztési ciklusban mintegy 38 milliárd forint jutott 100 ezer hektárnyi természeti környezet állapotának megjavítására, amely munka a következő ciklusban a Környezeti és energiahatékonysági operatív program Plusz 42 milliárd forintos keretéből folytatódhat - mondta az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára a balatoni vizes élőhely-rekonstrukciók projektzáró ünnepségén csütörtökön Fonyódon.

Horvátországban egy 39 megawatt teljesítményű naperőmű építését tervezik

Egy 39 megawatt teljesítményű naperőmű építését tervezi a legnagyobb francia zöldenergia-termelő cég horvátországi leányvállalata, a Neoen Renewables Croatia a Zárához (Zadar) közeli Policnik járásban - közölte a Poslovni Dnevnik című horvát gazdasági napilap.

Egyszerű lépések az állatbarát kert kialakítása felé

Rengeteg területet elhódítottunk már a természettől gyárak építése, lakhatás és mezőgazdasági termesztés miatt. Ezzel megszámlálhatatlan élőlény életét nehezítettük meg, hiszen a természetes élőhelyek egyre csak fogyatkoznak, ahogy az emberiség mind jobban belakja, beépíti a Földet. Lelkiismereti kérdés, hogy ezek után segítsünk nekik, amiben csak tudunk.

A 8 legjobb ital a szervezetben lévő gyulladás fékentartására

A szervezetben lévő gyulladás egy természetes folyamat, amely valójában segíthet az egészség megőrzésében. Problémák akkor merülhetnek fel, ha krónikusan magas a gyulladás szintje, ami számos egészségi állapottal jár együtt.

Átadták az Európai hulladékcsökkentési hét díjait

Az egyik legnagyobb kihívásnak nevezte az átállást a körforgásos gazdaságra az Energiaügyi Minisztérium (EM) környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára Szentendrén, ahol átadta a 2022-es Európai hulladékcsökkentési hét elismeréseit.

A sebeket gyógyító és testápoló cukor

A cukornak is lehetnek jó tulajdonságai? Talán csak nagyon titkolja? A cukornak tényleg van néhány különös erénye, de egyik sem a fogyasztásával kapcsolatos. A cukor legjobb tulajdonságait a sebgyógyírásban és a házi kozmetikában hasznosíthatjuk.