Back to top

A Zöld Hét nem hivatalos kísérőrendezvénye – Ismét tízezren tüntettek Berlinben

A Nemzetközi Zöld Hétnek több mint egy évtizede klasszikus, nem hivatalos kísérőrendezvényei a tüntetések. Idén is tízezrek vonultak az agrárminisztérium és a Bundestag elé traktorokkal, transzparensekkel, és követelték a fair agrárpolitikát.

A hatalmas szabású agrárfesztivált és agrárpolitikai találkozót, a berlini Nemzetközi Zöld Hetet (Internationale Grüne Woche, IGW) övező

médiafigyelmet kihasználva ilyenkorra időzíti a tüntetését egy csomó szervezet, amelyek ilyen vagy olyan okból kritikusak a hivatalos agrárpolitikával szemben.

Tavaly és tavalyelőtt a pandémia miatt esélytelen volt bármilyen tömegrendezvényben gondolkodni, idén azonban újra tízezres tömeg várta Berlinben a politikusokat. Üzenetük ugyanaz volt, mint korábban: gondoljuk újra az agrárpolitikát; a minőségi élelmezés alapjog.

Tízezren tüntettek Berlinben a Zöld Hét első hétvégéjén
Tízezren tüntettek Berlinben a Zöld Hét első hétvégéjén
Fotó: Nick Jaussi/www.wir-haben-es-satt.de

A szervező ismét a „Wir haben es Satt” (magyarul kb. „torkig vagyunk”) mozgalom volt, illetve a mögötte álló tagszervezetek: nagyon színes társaság, a bio- és konvencionális kisgazdálkodóktól és az őket képviselő szervezetektől kezdve a zöld mozgalmakon át az egyházi segélyszervezetekig rengetegen fognak össze a közös célért.

Mint idei közleményükben fogalmaznak, azt szeretnék elérni, hogy

az agrárkormányzat komolyabban foglalkozzon a családi gazdaságok támogatásával, a rovarvilág pusztulásának megállításával, a klímaválság kezelésével, az állatvédelemmel, illetve azzal, hogy mindenkinek jusson minőségi élelmiszer.

„Sokkal többet vártunk Cem Özdemirtől és a kormánytól”, fogalmazott Inka Lange, a Wir haben es Satt szövetség szóvivője a tüntetésen annak apropóján, hogy egy éve van hivatalban az új szövetségi kormánykoalíció, illetve a zöldpárti agrárminiszter, Cem Özdemir.

A minőségi élelmiszer mindenkinek jár
A minőségi élelmiszer mindenkinek jár
Fotó: Nick Jaussi/www.wir-haben-es-satt.de

Külön közleményt adott ki a Wir haben es Satt-féle tüntetésen részt vevő Bioland is. Ők két vezérmotívum köré szervezték az aktivistáikat, az egyik a rovarvilág sokszínűségének védelme volt – erre utalva jelentek meg szitakötőjelmezben a tüntetőik –, a másik pedig a géntechnológia elleni tiltakozás. Mint fogalmaztak,

az ellen van kifogásuk, hogy a géntechnológiát „a hátsó ajtón át” akarják becsempészni az uniós jogba,

és amennyiben sikerül a felismerhetetlenségig puhítani a jelenlegi jogszabályokat, akkor sem a gazdálkodók, sem a fogyasztók nem fognak tudni élni a szabad választás lehetőségével, mert nem fog kiderülni sem a vetőmagról, sem a végtermékről, hogy érintett-e géntechnológiával. A Bizottságnak ezt nem szabad hagynia, hangsúlyozták a tüntetésen.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kevesebb burgonya, alma

A berlini Nemzetközi Zöld Hét alkalmából a Türingiai Statisztikai Hivatal összesítette a tartomány tavalyi mezőgazdasági teljesítményét.

A cuki gyümölcs jobban fogy

A spanyol SanLucar zöldség-gyümölcs nagykereskedő cég a 101 kiskutyával pörgeti fel az eladásait, egyelőre csak Németországban és Ausztriában. Ráadásul spanyolországi narancsültetvény-látogatást is nyerhetnek a dalmatás csomagolású termékek vevői. Az ötlet nem rossz.

Kevesebbet vásároltunk decemberben

Tavaly decemberben a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers adat szerint 4,8, naptárhatástól megtisztítva 3,9 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Erdészeti és vadgazdálkodási kérdésekről tárgyalt a magyar és a szlovén agrárminiszter

Magyarország és Szlovénia kölcsönösen előnyös együttműködésre törekszik az erdőgazdálkodás, a vadgazdálkodás területén, továbbá a két ország egyaránt fontosnak tartja az állategészségügyi megelőző lépések összehangolását - jelentette ki Nagy István agrárminiszter szombaton a Vas megyei Felsőszölnökön, ahol megbeszélést folytatott Irena Sinko szlovén mezőgazdasági, erdészeti és élelmezési miniszterrel.

Német–francia együttműködés

Az Élysée-szerződés aláírásának 60. évfordulója alkalmából megtartott francia–német miniszteri tanácskozáson Cem Özdemir német mezőgazdasági miniszter és francia kollégája, Marc Fesneau szoros együttműködésről állapodtak meg a kulcsfontosságú európai agrárpolitikai projektek során.

Az újrahasznosított műanyag művészete

Szobrot állítottak az újrahasznosított műanyagnak. A szobor mi másból is készülhetett volna, mint újrahasznosított műanyagból. A különleges művészeti alkotással a Desch cég a műanyag újszerű értelmezésére szeretné felhívni a figyelmet.

Kárpátaljai gazdákat támogat a FAO partnerség az Európai Unió finanszírozásában

Vidéki háztartások, mezőgazdasági kistermelők és mezőgazdasági kisvállalkozások részesülnek az Európai Unió (EU) által finanszírozott és az Egyesült Nemzetek Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által megvalósított, 15,5 millió dolláros (5,58 milliárd Ft-os) projektből, amelynek célja a mezőgazdasági, halászati és erdészeti értékláncok erősítése, a háborús körülményekhez való igazodása.

USA: Hová lett a föld?

Az USA-ban 2013/14 óta mintegy 6,5 millió hektár mezőgazdasági terület tűnt el a statisztikákból. Ez megegyezik Németország teljes gabonatermő területével. Mi történt ezekkel a talajokkal? És ami a piac szempontjából fontos, szükség esetén újra művelésbe lehet őket vonni?

A legnépszerűbb egyetemek között a MATE a keresztféléves felvételin

A keresztféléves felvételi eljárásban 251 fő nyert felvételt a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) képzéseire. A legnépszerűbb szak a növényorvosi mesterképzés volt, amelyen Gödöllőn, Budapesten és Keszthelyen összesen 52 fő kezdheti meg tanulmányait februártól.

Közel 110 ezer gazdálkodónak kell megújítania az egységes kérelem beadásához szükséges meghatalmazást

Minden évben az egységes kérelmek mintegy 70 százalékát, megközelítőleg 108 ezer kérelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászainak közreműködésével nyújtják be a gazdálkodók. Idén a jogszabályi változások és az elektronikus közigazgatási rendszer fejlesztése miatt meg kell újítani az ehhez szükséges meghatalmazásokat.