Back to top

A Zöld Hét nem hivatalos kísérőrendezvénye – Ismét tízezren tüntettek Berlinben

A Nemzetközi Zöld Hétnek több mint egy évtizede klasszikus, nem hivatalos kísérőrendezvényei a tüntetések. Idén is tízezrek vonultak az agrárminisztérium és a Bundestag elé traktorokkal, transzparensekkel, és követelték a fair agrárpolitikát.

A hatalmas szabású agrárfesztivált és agrárpolitikai találkozót, a berlini Nemzetközi Zöld Hetet (Internationale Grüne Woche, IGW) övező

médiafigyelmet kihasználva ilyenkorra időzíti a tüntetését egy csomó szervezet, amelyek ilyen vagy olyan okból kritikusak a hivatalos agrárpolitikával szemben.

Tavaly és tavalyelőtt a pandémia miatt esélytelen volt bármilyen tömegrendezvényben gondolkodni, idén azonban újra tízezres tömeg várta Berlinben a politikusokat. Üzenetük ugyanaz volt, mint korábban: gondoljuk újra az agrárpolitikát; a minőségi élelmezés alapjog.

Tízezren tüntettek Berlinben a Zöld Hét első hétvégéjén
Tízezren tüntettek Berlinben a Zöld Hét első hétvégéjén
Fotó: Nick Jaussi/www.wir-haben-es-satt.de

A szervező ismét a „Wir haben es Satt” (magyarul kb. „torkig vagyunk”) mozgalom volt, illetve a mögötte álló tagszervezetek: nagyon színes társaság, a bio- és konvencionális kisgazdálkodóktól és az őket képviselő szervezetektől kezdve a zöld mozgalmakon át az egyházi segélyszervezetekig rengetegen fognak össze a közös célért.

Mint idei közleményükben fogalmaznak, azt szeretnék elérni, hogy

az agrárkormányzat komolyabban foglalkozzon a családi gazdaságok támogatásával, a rovarvilág pusztulásának megállításával, a klímaválság kezelésével, az állatvédelemmel, illetve azzal, hogy mindenkinek jusson minőségi élelmiszer.

„Sokkal többet vártunk Cem Özdemirtől és a kormánytól”, fogalmazott Inka Lange, a Wir haben es Satt szövetség szóvivője a tüntetésen annak apropóján, hogy egy éve van hivatalban az új szövetségi kormánykoalíció, illetve a zöldpárti agrárminiszter, Cem Özdemir.

A minőségi élelmiszer mindenkinek jár
A minőségi élelmiszer mindenkinek jár
Fotó: Nick Jaussi/www.wir-haben-es-satt.de

Külön közleményt adott ki a Wir haben es Satt-féle tüntetésen részt vevő Bioland is. Ők két vezérmotívum köré szervezték az aktivistáikat, az egyik a rovarvilág sokszínűségének védelme volt – erre utalva jelentek meg szitakötőjelmezben a tüntetőik –, a másik pedig a géntechnológia elleni tiltakozás. Mint fogalmaztak,

az ellen van kifogásuk, hogy a géntechnológiát „a hátsó ajtón át” akarják becsempészni az uniós jogba,

és amennyiben sikerül a felismerhetetlenségig puhítani a jelenlegi jogszabályokat, akkor sem a gazdálkodók, sem a fogyasztók nem fognak tudni élni a szabad választás lehetőségével, mert nem fog kiderülni sem a vetőmagról, sem a végtermékről, hogy érintett-e géntechnológiával. A Bizottságnak ezt nem szabad hagynia, hangsúlyozták a tüntetésen.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kizárólag helyi spárgát és szamócát kínál

A németországi Aldi Süd április eleje óta kizárólag német spárgát értékesít, május közepétől pedig csakis német szamócát tart, ezzel is támogatva a helyi gazdákat.

Zavarosan indult a felvidéki agrár-ágazat éve

Nehéz időket kell megtapasztalniuk a szlovákiai gazdáknak. Nyakukon a támogatási kérelmek leadása, de újak és sokszor kidolgozatlanok, előkészítetlenek a követelmények. A kormány – és vele az agrárminiszter – cseréje emellett csak mellékes eseménynek tűnik. Az agrárminisztérium vezetőinek cseréjéhez lassan már hozzászoknak.

Embertelen körülmények a német ültetvényeken

A német ültetvényeken dolgozó idénymunkások olyan körülmények között dolgoznak, amelyek az emberi méltóságot csorbítják, derül ki az Oxfam nemzetközi humanitárius szervezet legfrissebb felméréséből.

"Made in Germany"

A német kormány jóváhagyta a Cem Özdemir szövetségi élelmiszer- és mezőgazdasági miniszter által előterjesztett, az eredetmegjelölésről szóló rendeletet. Ez azt jelenti, hogy a jövőben a csomagolatlan húsokon is fel kell tüntetni a származás helyét.

A Lufthansa szendvicsjáratai

A Lufthansa légitársaság új szolgáltatást vezetett be a külföldi útvonalakon: az utasok még leszállás előtt megvásárolhatják az el nem adott ételeket, amelyeket magukkal vihetnek - sokkal olcsóbban.

A falusi élet

Zebegény Szőnyi szemével – A falusi élet címmel nyílt meg május 20-án a Szőnyi István Emlékmúzeum kétrészes kiállítássorozatának első tárlata Zebegényben.

Kína népességcsökkenése a dollár megerősödését eredményezte

A magyar élelmiszer-termelés kihívásairól és lehetőségeiről rendezett konferenciát a Gazdálkodás agrárökonómiai tudományos folyóirat szerkesztőbizottsága május 25-én, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen. Az évente megrendezett tematikus konferencia célja, hogy támogassa a hazai agrárgazdaság elméleti és gyakorlati témáiról, kérdéseiről szóló, minőségében színvonalas publikációkat.

Hogyan ne okozzon fejtörést az e-permetezési napló?

2023. január 1-jétől a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felületén kell vezetni az elektronikus permetezési naplót. A gazdálkodók tapasztalatai szerint ez akár napi több óra adminisztrációt is jelenthet, így sokan igyekeztek a kitöltést a növényorvosokra testálni, holott az nem az ő dolguk. Erre jelenthet megoldást a napokban piacra került applikáció.

Marad a záporokkal tarkított kora nyári idő

A május közepét jellemző esős időjárás után az elmúlt egy hétben már kevesebb helyen öntözte záporokból, zivatarokból származó csapadék a földeket. Az előzőleg átnedvesedett talajon a meleg idő hatására gyors fejlődésnek indultak szántóföldi növényeink, de az időjárás most a gyomok növekedéséhez és a kórokozók elszaporodásához is kedvező körülményeket teremtett.

Gyors, egyszerű megoldás az MBH Banknál a mezőgazdasági támogatások előfinanszírozására

Az Egységes Kérelmek keretében járó mezőgazdasági támogatások akár napokon belüli előfinanszírozását lehetővé tévő termékkel bővítette kínálatát az MBH Bank.