A borvidék szereplői azért tartották fontosnak a verseny elindítását, mert az elmúlt évek tendenciái alapján folyamatosan nő a rozé- és a fehérborok fogyasztása. Az Egri borvidék pedig, mint kivételes adottságú termőterület, sokszínű fajtaválasztékának és hűvös klímájának köszönhetően különösen alkalmas arra, hogy ezen borkategóriákban is magas minőséget töltsön palackba.

A hagyományos borvidéki borversenyt időben megelőző regionális mustra ezáltal lehetővé teszi, hogy a helyi borászatok az eredményekről a megszokottnál korábban beszámolhassanak a fogyasztóknak és a szakmának.
„A helyi borászok részéről régóta megfogalmazott gondolat, hogy egy korábban megrendezett újborversenyen bemutathassák boraikat. Ezen friss, reduktív borok esetében ugyanis különösen nagy a jelentősége annak, hogy az eddigiekhez képest fél évvel korábban, a borok piacra történő bevezetésekor szakmai visszajelzést kapjunk a munkánkról, és jó eredmény esetén be tudjunk számolni az eredményekről” – nyilatkozta Soltész Gergő, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának alelnöke, az Ostoros Családi Pincészet vezetője.

A verseny szakmai zsűrijének tagja, Herczeg Ágnes, borstratégiai tanácsadó így értékelte a mezőnyt:
Ez számomra visszaigazolja a helyi szőlészek és borászok magas szaktudását a régióban. Különösen szépek voltak a rozék: intenzív gyümölcsös jegyeik, friss savaik több rozéstílusban is megmutatták értékeiket. Az egri csillagok pedig ismét bizonyították, hogy a házasítások gazdag ízvilágú és jól iható borokat eredményeznek ebben a műfajban is.”