Back to top

Komplex növényvédelmi megoldások, új hatásmód, biológiai védekezés

A fenntarthatóság jegyében bővítették portfóliójukat a nagy növényvédőszer-gyártók vetőmag-üzletággal, biológiai módszerekkel és digitális megoldásokkal, derült ki az AGROmashEXPO kiállításon a termelői kihívásokról rendezett fórumon.

Bevezető előadásában Hajnal Gábor, a BASF marketingvezetője azt hangsúlyozta, hogy a jövedelmezőség és a fenntarthatóság nem egymást kizáró fogalmak. Állítását az innovatív gyártók képviselői további példákkal támasztották alá.

Hajnal Gábor: A BASF technológiái a fenntartható és jövedelmező gazdálkodást szolgálják
Hajnal Gábor: A BASF technológiái a fenntartható és jövedelmező gazdálkodást szolgálják
Fotó: Csatlós Norbert
A BASF új fejlesztései között a jobb nitrogénhasznosítást és a kevesebb inputanyag-felhasználást lehetővé tevő készítmények érdemelnek figyelmet a fenntarthatóság szempontjából, mutatta be Hajnal Gábor. Általában a földekre kijuttatott nitrogén nagy része nem hasznosul, ezt a veszteséget lehet 20-70%-kal csökkenteni a jó nitrogén-menedzsmenttel, ráadásul a hozam is növekszik, mert a növények számára akkor áll rendelkezésre a nitrogén, amikor szükségük van rá.

Nitrogén-inhibitorokat fejlesztett ki a cég a szilárd karbamid, a folyékony Nitrosol és a hígtrágyák jobb hasznosítására.

A Limus Clear csökkenti az ammóniaképződést, ezáltal nem illan el a kijuttatott nitrogén. De nem csak az inhibitorok segítenek a jobb nitrogénhasznosításban. Gabonában például a növekedésszabályozó Medax Max kijuttatásával lehet erősebb gyökérzetet, nagyobb zöldtömeget és ezáltal nagyobb termést elérni, repcében hasonlóan kedvező hatású a Caramba Turbo. Gombaölő hatóanyagtól is várhatunk ilyen hatást: a piraklostrobin amellett, hogy remekül hat a kórokozó gombákra, visszafogja a növények éjszakai légzését, ezáltal több nitrogén marad meg a növényben.

Fotó: Csatlós Norbert
Az input és üzemanyag-felhasználás csökkentésére jó példa a Systiva gombaölő csávázószer, amivel a búzatermesztés során egy permetezés takarítható meg, a vele járó üzemanyag- és vízmennyiséggel együtt.

Ugyancsak a hatékonyabb, gazdaságosabb megoldásokat támogatják a digitális megoldások, öntéstámogató rendszerek, okos eszközök.

Ezen a téren a BASF a Xarvio rendszert fejlesztette ki, amivel többek közt a tápanyagellátás és a növényvédelem optimalizálható oly módon, hogy a növény igényeinek megfelelően adagolhatjuk a tápanyagokat, illetve csak a szükséges esetben végzünk növényvédelmi permetezést. Még ezen is túltesz az okospermetező, amivel 70%-kal lehetett csökkenteni a posztemergens gyomirtás során kipermetezett herbicidmennyiséget. Tavaly már több mint ezer hektáron dolgozott hazánkban ez a berendezés.

Vajda Beáta: A Bayer áttörést ért el a repce rovarkártevői elleni védekezésben
Vajda Beáta: A Bayer áttörést ért el a repce rovarkártevői elleni védekezésben
Fotó: Csatlós Norbert
A kerekasztal beszélgetésen az előadó mellett Vajda Beáta, a Bayer marketingvezetője, Borsos László, a Corteva ügyvezetője és Dobai Tibor, a Syngenta kereskedelmi igazgatója ismertette cégeik fenntarthatósággal kapcsolatos elkötelezettségét és eddigi eredményeit.

Megoldást kell találnunk a klímaváltozás következményeire, és minden nagy gyártó társadalmi felelősségvállalást tett ennek érdekében, mondta Vajda Beáta.

Elmúlt az az idő, amikor csak növényvédelemben vagy csak vetőmagban gondolkodtunk, a komplex megoldások megtaláláshoz szükség van a döntéstámogató rendszerekre, új hatóanyagokra és biológiai módszerekre is.

Minden résztvevő cég rendelkezik vetőmag üzletággal, és a hagyományos növényvédő szerek fejlesztése mellett digitális és biológiai megoldásokat is keres a problémák megoldására.

Dobai Tibor: Tavaly óta használható a Syngenta biológiai gombaölő szere a szőlőlisztharmat és a szürkepenész ellen
Dobai Tibor: Tavaly óta használható a Syngenta biológiai gombaölő szere a szőlőlisztharmat és a szürkepenész ellen
Fotó: Csatlós Norbert
Dobai Tibor azt hangsúlyozta, hogy a nehézségek új lehetőségeknek nyitnak utat, nem kell nagyon elkeseredni. Egységes szemléletben kell kezelni a gazdálkodásunkat, amiben mindegyik említett területnek megvan a helye.

A BASF támogatja az uniós tárgyalókat abban, hogy képviseljék a mezőgazdasági termelők érdekeit a növényvédőszer-használat szabályozása terén, hangsúlyozta Hajnal Gábor.

A legújabb fejlesztések közül Hajnal Gábor a két éve bevezetett, alacsony kockázatú Revycare gabona-gombaölő szert említette, Dobai Tibor a digitalizáció terén a precíziós kijuttatásról és a hibridválasztást segítő alkalmazásokról szólt, valamint elmondta, hogy

a Syngenta tavaly vezette be szőlőben a tisztán biológiai gombaölő szerét lisztharmat és szürkerothadás ellen.

Biostimulátorokban is erősít a cég és jövőre nitrogén-inhibitort is kínál majd.

Borsos László: A Corteva új hatásmódú gombaölő hatóanyagot fejlesztett ki
Borsos László: A Corteva új hatásmódú gombaölő hatóanyagot fejlesztett ki
Fotó: Csatlós Norbert
A Corteva teljesen új hatásmódú, új hatáshelyen működő gombaölő molekulát fejlesztett, ami ezáltal rezisztenciatörésre is alkalmas. Tavasszal várhatóan megszületik a levegő nitrogénjének növény általi hasznosítását lehetővé tevő készítményük hazai engedélye is.

A Bayer áttörést ért el a repce rovarkártevői elleni védekezésben, idén vezetik be az új hatóanyagú készítményt.

A közeljövőben a kalászosok gombabetegségek elleni védelmére fókuszálnak, ugyanis két évig használható már csak a tebukonazol, ami ma a legtöbb készítményben megtalálható. Idén várható a Bayer új, biológiai hatóanyaga. Jól vizsgázott a cég döntéstámogató rendszere, tavaly a használatával minimalizálni lehetett a szárazságból eredő károkat, sorolta az eredményeket Vajda Beáta.

Görög Róbert, a Növényvédelmi Szövetség ügyvezetője, a beszélgetés moderátora fölvetette, hogy az EU-ban 14% az illegális növényvédő szerek forgalma. A gyártók képviselői mindannyian hangsúlyozták, hogy mennyire veszélyes és végső soron komoly veszteséghez vezető választás, ha engedünk az olcsó szer csábításának.

A csomagoláson általában egyértelműen látszik, hogy eredeti termékről van-e szó, és az ismert, legális kereskedelmi forrás is biztonságot jelent.

Emellett a Syngenta okostelefonos alkalmazást is fejlesztett, amivel a címke beolvasása alapján megtudható, hogy eredeti növényvédő szerről vagy hamisítványról van-e szó.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Jó szomszédok a veteményesben

Egyik tavalyi számunkban már foglalkoztunk a vegyeskultúra előnyeivel, szerepeivel. Ebben a cikkben egy konkrét módszert mutatok be azoknak, akik szeretnének a növények társításával kertészkedni, de nem tudják, hogy fogjanak hozzá. A Gertrud Franck-féle öngyógyító vegyeskert hosszú távon könnyen fenntartható, ha sikerült alaposan megtervezni.

Növényorvos a közterületen - a rügypattanással ébrednek a kártevők is

A rügypattanással, tehát a táplálék megjelenésével párhuzamosan ébrednek fel téli álmukból a kéregrepedésekben, az ágvillákon a rovarok és az atkák. Néhány faj a rügypikkelyek alatt telel át, most szabaddá válik az út előttük, kijöhetnek a téli búvóhelyükről. Ekkor csíphetjük el a lemosópermetezéssel a rügypikkelyek alól kibújókat és a kéregrepedésekből a zöld levélkék felé vándorló éhes kártevőket is.

Jó úton jár a UPL

Gyors ütemben fejlődik a UPL, egymásra épülő öt ágazatával a nyitott mezőgazdaságot szolgálja. A biostimulátorok terén vezető cég kereskedői tanácskozásán a fenntarthatóság volt a fő téma.

Innovatív termékekkel a repce kártevőkben kialakult rezisztencia megtörésére

A jelenlegi növényvédelmi megoldások javarészt választ adnak a gazdálkodók kártevők okozta kihívásaira, de a klímaváltozás, az újabb és ellenálló rovarok megjelenése, a hatóanyagok számának csökkenése, valamint az egyoldalú szerhasználat a piacon jelenlévő növényvédő szerek hatékonyságának csökkenését okozhatják.

A Nufarm Magyarország megújul

A hatóanyag-visszavonások és a várható új termékek átrajzolják a termékportfóliót, a csapat is bővül és a cég határozott célja a dinamikus növekedés – hangzott el a Nufarm Hungária tájékoztatóján. A cég kilátásai mind rövid, mind hosszú távon továbbra is pozitívak.

Megjelent az Agro-ökológiai Program részleteit bemutató kiadvány

Az Agro-ökológiai Program (AÖP) a 2023-tól induló Közös Agrárpolitika (KAP) Stratégiai Terv által meghatározott I. pilléres támogatási keretrendszer talán legfontosabb új támogatási eleme, amely évente 202 millió eurónyi forrás felhasználásával működik majd. Az előzetes kalkulációk alapján 80 eurónyi támogatás lehetőségét biztosítja hektáronként.

Kisebb vetésterület, nagyobb hozam, jobb minőség

A jobb eredményekhez hozzásegítő termesztéstechnológiai tanácsok és hasznosítható gyakorlati tapasztalatok is elhangzottak a Nunhems Hungary Kft. által szervezett legutóbbi hagymaklubban, Martfűn. Az előadások után azt is megtudtuk, hogy ki kapta az idén a Nunhems-fajtákkal elért legjobb termésátlagért járó vándorserleget.

A Lucza kertész praktikum rendezvénysorozat helyi témakörei

Médiatámogatóként már hírt adtunk a Lucza kertész praktikum országos szőlő-gyümölcs továbbképzés és határszemle-sorozatról, ami a talajtan, talajbiológia, a növényvédelem, a növény- és stresszélettan újdonságait és a szabályozási rendszert mutatja be nyolc helyszínen. A jövő hétfőn induló sorozat a hazai szőlő- és gyümölcstermesztéssel foglalkozó kutatóállomások eredményeivel is megismerteti a résztvevőket.

Akár tetszik, akár nem, egymásra utaltak a termelők és feldolgozók

Mintegy kétszázhetvenen vettek részt a csemegekukorica és zöldborsó termékpálya jelenlegi helyzetét és fejlesztésének lehetőségeit taglaló konferencián Debrecenben. Termelők, integrátorok, feldolgozók is véleményt alkottak arról, hogyan lehet a zöldségágazat két kulcsfontosságú növényének a jövőjét biztosabbá tenni. Az ehhez meglévő támogatási hátteret Feldman Zsolt államtitkár ismertette.

TalentA program – másodszor

A Corteva Agriscience és a Magyar Női Unió elindította közös oktatási és támogatási programját, a TalentA 2023-as évadát. A Corteva programja keretében – amiben másodszor vesz részt támogatóként a Magyar Női Unió – idén is legalább 30 magyar női gazdálkodó vehet részt komplex online képzésben.