Back to top

A szőlő gombaölő szeres kezelése Magyarországon

Lassú, de fokozatos csökkenés jellemzi a szőlő növényvédőszer-piacát. A szőlő-növényvédelmi piac elméleti értéke is csökken, de kevésbé, mint a felhasznált termékek hektárszáma.

Fotó: Deutz-Fahr

A Kynetec Hungary Kft. (volt Kleffmann és Partner Kft.) független piackutató cég 1995 óta tevékenykedik Magyarországon. Kizárólag gazdálkodóktól származó információk alapján méri fel a vetőmag-, a műtrágya- és a növényvédőszer-piacot. Alábbi összeállítás megosztásával is szeretnék megköszönni, ha valamelyik kutatásukban segítségünkre voltak a gazdálkodók! Tavaly 378 termelő válaszolt felmérésükben a kérdésekre, akik összesen 8612 hektár szőlőt műveltek. A Kynetec által 2022-re becsült magyarországi szőlőterület 60 549 hektár volt.

1. ábra
1. ábra
Fotó: Kynetec Hungary
Lassú, de fokozatos csökkenés jellemzi a szőlő növényvédőszer-piacát, amit az 1. ábra mutat. A szőlő-növényvédelmi piac elméleti értéke is csökken, de kevésbé, mint a felhasznált termékek hektárszáma. Ezzel szemben a levéltrágyák és a biostimulátorok piaca például stabil, sőt, valamennyit még nőtt is 2022-ben. Ez főleg a piacértékre vonatkozik, mert a felhasználás szinte megegyezett a 2021-essel.

A gombaölő szegmens teszi ki a szőlő növényvédelmére fordított kiadások mintegy 80 százalékát. A gombaölő szerek átlagos ára 4,7 százalékkal emelkedett, a termékekre vetített hektárköltség pedig 2,6 százalékkal 2021-hez képest. A szőlőfungicid-piac nagysága termékhektárban kifejezve összesen 760 ezer hektár volt 2022-ben, míg az elméleti piacértéke nettó 4,5 milliárd forint.

Az előző évihez képest értékben 10 százalékkal, a felhasznált termékek volumene hektáralapon pedig 12 százalékkal esett vissza.

A 760 ezer hektárnyi 2022-es felhasználás a Kynetec által felmért összes kultúrában kijuttatott termékek 6 százalékát teszi ki, piacértéke alapján pedig a Kynetec által felmért teljes növényvédőszer-piac valamivel több, mint 3 százalékát. Összegészében tehát a növényvédőszer-felhasználás és piacérték alapján a szőlő-gombaölőszerek piaci súlya csökkent 2022-ben.

2. ábra
2. ábra
Fotó: Kynetec Hungary
A 2. ábrán az általunk felmért technológiai paraméterek főbb jellemzői láthatók. Az adatok a gombaölő szerrel vagy szerekkel kezelt területre vonatkoznak, ami minden évben a termőterület több, mint 99 százaléka. A kezelés/ha mutató azt mutatja, hogy 1 kezelt hektárt átlagosan hányszor kezelnek valamilyen fungiciddel a ter­m­elők. Magyarországon az 1 hektárra jutó kezelések átlagos száma 6,2 volt tavaly, vagyis valamivel kevesebb, mint az előző években.

A kezelés/ha és az egy tankban kijuttatott termékek számának a szorzata azt mutatja, hogy 1 kezelt hektárra átlagosan hány gombaölő szert juttattak ki a gazdák. Általánosságban nagyjából 1,5 termékkel kevesebbet juttattak ki a 2022-es szezonban a termelők, mint 2021-ben, vagyis átlagosan 12,8 terméket juttattak ki. A gyűjtőcsomagolású termékeket, ha önálló márkanév alatt forgalmazzák és egy tankkeverékben juttatták ki őket, ebben az esetben egy termékként számoljuk.

3. ábra
3. ábra
Fotó: Kynetec Hungary
A legfontosabb hatóanyag termékhektár alapon továbbra is a kén, amit a réz, a folpet, a tebukonazol, a metiram és a fluxapiroxad követnek.

A 3. ábra a szőlőben kijuttatott gombaölő szerek összesített termékhektár alapú megoszlását mutatja a különböző feno­ló­giai stádiumokban, a kérdőívünkre adott érvényes válaszok alapján. A legjobban kiugró értékeket a virágzás után, valamint a bogyó- és a fürtképződés fenofázisban figyelhetjük meg. Adataink alapján 2022-ben a felhasználás több, mint fele a virágzás és a fürtzáródás közé esett. Tavaly a fürtzáródáskor végezték a legtöbb kezelést, átlagosan 1,3-at, tehát a szőlőtermelő gazdaságok egyharmada legalább kétszer kezeli a szőlőt fürtzáródáskor gombabetegségek ellen, és egy tankkeverékben átlagosan 2,2 gombaölő szert juttatnak ki.

4. ábra
4. ábra
Fotó: Kynetec Hungary
A szántóföldi kultúrák esetében a növényvédőszer-használat intenzitása nagyban függ a kultúra méretétől. A 4. ábrán a szőlőben is megvizsgáljuk, hogyan befolyásolja a szőlőterület mérete a gombaölő szeres kezeléseket.

A méretkategóriák szerint a kezelések száma és a kijuttatott termékek darabszáma alapján szinte egyenes vonalat lehetne húzni. Az almaültetvényekhez hasonlóan szőlőben is körülbelül a 10 hektáros kultúraméret jelenti az átlagos felhasználást. A teljes felhasználás átlaga 6,2 kezelés és 12,8 gombaölő szer alkalmazása.

Ha az elmúlt három évben felhasznált gombaölő szereket a hatásmódjukat alapul véve vizsgáljuk, akkor a felszívódó termékek hektár alapú és piacérték alapú részesedése tavaly csökkent, és bár a felhasználás arányát tekintve a kontakt termékek tették ki a kezelt terület kétharmadát, a két szegmens piaci értékét azonosnak becsüljük (5. ábra).

5. ábra
5. ábra
Fotó: Kynetec Hungary

Végezetül ez úton is köszöni a Kynetec Hungary a kutatásaikban részt vevő gazdáknak és szakembereknek, hogy válaszoltak kérdéseikre, és 2023-ban is sikeres gazdálkodást kívánnak nekik!

A szőlőfelmérést idén is elvégzik. Válaszoljon Kynetec Hungary Kft. kérdéseire Ön is!

Forrás: 
Kynetec Hungary/Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2023/4 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Genetikai szelekció a hazai ciroknemesítésben

A karcagi székhelyű Alfaseed Kft. a 2010-es években fogott bele a tematikus ciroknemesítésbe, amelyet megelőzően a főként hazai nemesítésű fajták és hibridek vetőmagtermesztésével foglalkozott. A cég 2010 után európai ismertségre tett szert, elsősorban szudáni fű-, illetve silócirokhibridjei által.

Moníliafertőzések ideje – növényvédelmi előrejelzés 12. hét

A későn fakadó növények rügyei is megmozdultak, ezzel lezárult a tél végi lemosópermetezés időszaka. Máris koncentrálhatunk azonban a moníliára, ami virágzáskor fertőzi a csonthéjasokat. Emellett kelnek a levéltetvek és bújnak elő a telelőhelyükről a poloskák is, már most látszik, hogy az idén is gond lesz velük.

Díj a legjobb borászatnak, borkereskedőnek, étteremnek, borszakírónak, oktatónak

A Magyar Sommelier Szövetség idén kilencedik alkalommal döntött a Par Excellence díj odaítéléséről, amelyet hat kategóriában lehet elnyerni. A jelöltekről döntést az elnökségi tagok hozzák annak figyelembe vételével is, hogy a maga területén kiválóan teljesítő vállalkozások, illetve szakemberek tevékenysége mennyire járul hozzá a szervezet alapszabályában megfogalmazott általános célkitűzésekhez.

Jó szomszédok a veteményesben

Egyik tavalyi számunkban már foglalkoztunk a vegyeskultúra előnyeivel, szerepeivel. Ebben a cikkben egy konkrét módszert mutatok be azoknak, akik szeretnének a növények társításával kertészkedni, de nem tudják, hogy fogjanak hozzá. A Gertrud Franck-féle öngyógyító vegyeskert hosszú távon könnyen fenntartható, ha sikerült alaposan megtervezni.

Késleltetett baromfiszezon

Merjünk nagyok és bátrak lenni! Az ugocsai Tiszahát gazdái közül valószínűleg senki sem fogalmazta meg így ezt a jelmondatot bő húsz esztendővel ezelőtt – tehát az ezredforduló táján –, mégis sokan ennek megfelelően cselekedtek. Ugyanis amikor a kolhozrendszert véglegesen felszámolták, hatalmas rés keletkezett a lakosság előnevelt baromfival való ellátásában.

Szilvafa tavaszi metszése - Két klasszikus irányzat

A hagyományos szilvafajták egyik részére a nagyobb, kerekebb termések jellemzők, amelyekben a gyümölcshús nem válik el jól a magtól, míg a másik csoportba a magvaváló, klasszikus szilvaformájú terméseket soroljuk.

Online vásárláskor fontos a növényútlevél!

Az ültetésre szánt növények távértékesítése kizárólag növényútlevéllel megengedett, mely igazolja, hogy a termesztés és előállítás a növényegészségügyi követelmények betartásával történt. A termesztők, kereskedők jogkövető magatartása mellett a vásárlók is sokat tehetnek azért, hogy megelőzzék a gazdasági és környezeti veszteséget okozó károsítók elterjedését és megtelepedését: online vásárláskor mindig keressék a növényútlevelet!

Az eukaliptusztól az áfonyáig

A német Heinje faiskola korszerű, innovatív fajtáiról, valamint különleges értékesítési módszereiről híres. Kínálatában olyan klasszikusok találhatók meg, mint a díjnyertes Rosy Boom rózsafajta, a Three Sisters és a Switch hortenziák, valamint a Lucky Berry áfonyafajta. Az ismert faiskola az IPM kiállításon mutatta be idei piaci újdonságait.

A dió sekély kéregrákja

Hazánkban tíz éve azonosították a diófák új, veszélyes baktériumos betegségét. A sekély kéregrák a tengerentúlról érkezett Európába, és az utóbbi harminc évben terjed földrészünkön.

Paradicsom: várható mennyiségek, árak

A paradicsom-feldolgozókat tömörítő WPTC (World Processing Tomato Council) február közepi, Sacramentóban megrendezett ülésén kiadta a 2023-as évre vonatkozó első hivatalos előrejelzését. A szervezet szerint a világon összesen várhatóan 41,8 millió tonna paradicsomot dolgoznak fel, 10%-kal többet, mint tavaly.