0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Import helyett inkább klónozzák a jól teljesítő teheneket

Három klón-borjú jött világra a kínai holdújévet megelőző időszakban, melyek nagy teljesítményű tehenek tökéletes másolatai genetikai szempontból. Kínában jelenleg tízezer tehénből mindössze öt olyan állat van csak, mely képes 100 tonna tejet termelni élete során, így érdemes az ilyen génállományú egyedeket megőrizni.

A kínai Északnyugati Mezőgazdasági és Erdészeti Tudományos és Technológiai Egyetemen klónozott állatok Ninghszia tartományban születtek a kínai holdújévet megelőző időszakban a tartomány állami lapjának tudósítása szerint – írja az Inforádió a CNN-re hivatkozva.

A Holstein fríz fajta legjobbjai egy év alatt 18 tonna, életük során pedig 100 tonna tejet adnak. Ez 1,7-szerese annak a mennyiségnek, amelyet 2021-es adatok szerint egy Amerikában tartott tehén ad.

Az első a három klónozott állat közül egy már december 30-án megszületett: császármetszéssel kellett világra segíteni nagy, több mint 56 kilós súlya miatt.

A tudósok összesen 120 embriót klónoztak tehenek fülsejtjeiből, és ezeket ültették be tehenekbe.

Csin Japing vezető kutató szerint eredményük áttörést jelent, mert így Kína gazdaságos módon juthat hozzá a lehető legjobb tehenekhez. Kínában jelenleg tízezer tehénből mindössze öt képes 100 tonna tej adására teljes élete során. Ezeket az állatokat érdemes szaporítani, sokuk esetében azonban csak életük vége felé derül ki, hogy ennyire jó a tejhozamuk. A Global Times szerint a kínai tejelő tehenek 70 százalékát a tengerentúlról hozzák be.

Csin Japing szerint

két-három év alatt egy ezer tehénből álló állományt tudnak létrehozni, amely jó alap ennek a függőségnek a megszüntetésére.
Forrás: Inforádió