Back to top

27 liter schnaps főzése adómentes

Minden osztrák gazdálkodónak joga van adómentesen schnaps-ot készíteni a saját maga által termesztett gyümölcsből. A mennyiségi határ 27 liter, Tirol és Vorarlberg tartományokban 50 liter.

Fotó: Pixabay
Ausztriában mintegy 50 000 gazdaság és magánszemély dolgozza fel saját gyümölcsét schnaps-á, úgynevezett „kompenzációs lepárlóként” (azaz átalányadózás alapján). És bár Ausztria több mint 25 évvel ezelőtt csatlakozott az EU-hoz, egy 1835 óta létező hagyományos szabályozás továbbra is érvényben van.

Ausztriában az alkoholadó törvény új módosításával, a jogosult gazdák legfeljebb 27 liter házi schnaps-ot állíthat elő adómentesen saját gyümölcsből. Tirolban és Vorarlbergben 50 literig lehet előállítani.

A két tartomány esetén különös oka van a nagyobb mennyiség meghatározásának. Nyugat-Ausztriában a schnaps-ot tehenek esetén gyógyszerként, ellés utáni bedörzsölésre és fertőtlenítésre is használják.

A jogszabály kitér arra, hogy az erdei bogyókból és gyökerekből, feldolgozásból származó melléktermékekből, gabonából, répából, gyümölcsborból, borból és almaborból azonban már nem lehet adómentesen házi szeszes italt előállítani!

2022. január 1-től az is a szabályozás részét képezi, hogy az adómentes hazai schnaps-ot harmadik félnek térítés ellenében nem lehet továbbadni (értékesíteni).

Forrás: 
top agrar Österreich

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Lakott területeken is lőhetik a vaddisznókat a Balatonnál

Rendőrségi engedéllyel, télen és kora tavasszal belterületen is ki lehet lőni vaddisznót Balatonmáriafürdőn, mivel egyre többen vannak.

Az élelmiszerlánc-biztonság mindenki érdeke

A magyar emberek az egyik legfontosabb szakterületnek tartják az élelmiszerlánc-biztonságot, melynek teljesítményével kiemelten elégedettek - ismertette egy tavaly őszi reprezentatív közvélemény kutatás eredményeit dr. Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára.

A spanyolok szigorítottak az állatjóléti törvényükön

Legfeljebb három napig lehet magára hagyni egy háziállatot, a macskákat kötelező ivartalaníttatni és chippel ellátni, a kutyatulajdonosoknak felelősségbiztosítást kell kötniük - egyebek mellett ezek szerepelnek az új állatjóléti törvényben, amelyet csütörtöki ülésén fogadott el a spanyol parlament Madridban.

Új területen kápráztatta el a világ szakmai elitjét a Törley Pezsgőpincészet!

A világ egyik legjelentősebb borversenyén, a németországi Mundus Vini-n nyert aranyérmet a Törley Alkoholmentes Rosé. Az immár hagyományosan megrendezett tavaszi fordulón idén első alkalommal írtak ki bor alapú, alkoholmentes kategóriát, ahonnan az első magyar érmet a Törley Pezsgőpincészet Kft. hozta el.

Zöld levegő adó: a Kanári-szigetek nem akar fizetni

A szén-dioxid-kibocsátás csökkentése mellett tette le a voksot az Európai Unió. Ennek elérése érdekében több intézkedés született, többek között a zöld levegő adó bevezetése.

Nagyobb az esély a lebukásra

A magyarországi általános forgalmi adó mértéke is oka lehet, hogy viszonylag gyakran lehetett hallani jogosulatlan adó-visszaigényléssel kapcsolatos bűncselekményekről. A lebukás esélye azonban jelentősen megnőtt az online pénztárgépek és az EKÁER bevezetésével.

Az szja-bevallási tervezetek szerdától érhetők el

Idén már több mint 5,6 millió embernek készítette el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a személyi jövedelemadó (szja) bevallási tervezetét, amelyek március 15-től elérhetőek a NAV honlapján - közölte a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára az MTI-vel.

Megváltozott az ólomsörét vadászati használata

Hazánkban vizes élőhelyeken ólomsörétet 2005-óta nem lehet használni. Azonban, mint ahogy Semjén Zsolt, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke az idei FeHoVa megnyitóján megemlítette, február 15-től a vizes élőhelyeken nemcsak az ólomsörét használata, de már a hordozása is tilos az Európai Parlament és a Tanács rendelet-módosítása értelmében.

Gyümölcspárlatok egyenesen Erdélyből

Antalfi Zoltán Marossárpatakon él, 1991 óta, több mint 30 éve készít pálinkakülönlegességeket, az Erdélyi Pálinka Lovagrend alapító tagja, nagymestere. A hobbinak induló tevékenységből mára megélhetés lett, munkájának minőségét jelzi, hogy akár 150 kilométerről is hozzák a cefrét a bérfőzők. Szilva érkezik Magyarországról, Bulgáriából, de Románia távolabbi területeiről is.

Közel 300 hordó 170 éves whisky várja, hogy a felszínre kerülhessen

Több, mint 280 hordó 170 éves whiskyt rejt a The Westmoreland nevű hajóroncs, amely 1854-ben süllyedt el a Michigan-tónál. Becslések szerint a rakomány értéke meghaladhatja a 800 millió dollárt.