Back to top

Minden, amit a betakarító adapterekről tudni kell

Sokan azt mondják, a titok a részletekben rejlik. Az Optigép Kft. legnagyobb erőssége a napraforgó és kukorica betakarító adapterek gyártása, illetve fejlesztése, több világszintű szabadalommal rendelkeznek. Az európai kontinensen, de Észak–Amerikába vagy Kelet-Európába nagyon sok terméket szállítanak, értékesítenek.

Minden, amit a betakarító adapterekről tudni kell | MMG

„Folyamatos fejlesztő munka zajlik nálunk, fejlesztjük a gyártási kapacitásunkat, a technológiánkat is”- avat be a munkastílusba Patkás János, a cég ügyvezetője.

Adaptereik kompatibilisek szinte az összes kombájngyártó gépeivel, egy-két egyedi eszköz kivételével, ugyanakkor arról is híresek, hogy flexibilis a cég, igyekszik mindent megoldani. Amint megjelenik egy új kombájn, már tervezik is hozzá a csatlakozásokat. Elmondható, esetükben valóban nem csak gyártó, hanem igazi fejlesztő cégről is van szó.

Fotó: Mizsei Károly

„Több új terméket szeretnénk az elkövetkezendő években bevezetni”- vázolja terveiket a szakember hozzátéve, ezek csak egy részéről tehet említést. Azt viszont elárulta,

a vevőigényekhez igazodva új típusú napraforgó adaptereket fejlesztenek. Ezen a területen, nem túlzás, Európában piacvezetők, most a sorfüggetlen adapterek irányába tartanak.

Jellemzően soros adaptereket gyártanak, melyeknél jóval alacsonyabb a szemveszteség. Ugyanakkor vannak olyan piacok, ahol többfajta sortávval dolgoznak, illetve hagyománya van a sorfüggetlen adaptereknek. Hiába jobbak a soros adapterek betakarítási tulajdonságai, nehéz erről a vevőket meggyőzni, így elébe mennek az igényeknek, és megteremtik a választás lehetőségét.

A környező európai országokban, a keleti piacokon is jelen vannak, orosz, ukrán, kazah, moldáv felhasználók vásárolják az adaptereiket, Észak-Amerikában, az USA-ban, illetve Kanadában értékesítenek nagyobb mennyiségű gépet.

Fontos szempont az alkatrész ellátás és a szerviz. Mivel sok piacon vannak jelen, ezért a szervizt a távolabbi helyeken nem a cég látja el, hanem az ottani viszonteladóikkal egyeztek meg, hogy ők készletezik az alkatrészeket, illetve biztosítják a háttérszolgáltatást.

„Mi kigondolunk valamit, azt a gyakorlatban a gazdák tesztelik, ők tudnak a tapasztalataik alapján fejlesztési javaslatokat adni”- magyarázta Patkás János, ezekre a visszajelzésekre alapozzák a fejlesztéseiket. A szakember hozzátette, nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy már fiatal korban találkozzanak a leendő mérnökökkel, és ki tudják válogatni azokat a kollégákat, akikre a későbbiekben tudnak számítani.

Az Optigép palettáján találunk néhány kiegészítő terméket, de igazából a 99 százalékban napraforgó és kukorica betakarító adapterekkel foglalkoznak. Természetesen gyártanak adapterszállító kocsikat, melyek kapcsolódnak az adapterekhez, illetve van még egy speciális termékük, ez az OptiRak-150/M szemestermény felszedő- és rakodógép.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A mezőgazdaság pozitív hatása a napelemekre

Az Applied Energy folyóiratban megjelent Cornell Egyetem új kutatása szerint a napelem parkokban a mezőgazdasági növények termesztése növelheti az élelmiszertermelést, valamint javíthatja a napelemek teljesítményét és élettartamát.

Két évtizede készülnek CLAAS erőgépek Le Mans-ban

Húsz évvel ezelőtt, 2003. február 23-án írta alá Helmut Claas a Renault Csoport részeként traktorgyártással foglalkozó Renault Agriculture többségi tulajdonrészének felvásárlását rögzítő szerződést. Azóta a CLAAS – teljes gépesítési rendszereket kínáló szolgáltatóként – fokozatosan erősítette pozícióját a nemzetközi piacokon, különös hangsúlyt fektetve a hatékonyságra és a termelékenységre, valamint a korszerű gyártási folyamatokra.

Gólyalábon a költségek

A hivatalos adatok szerint a burgonya tavalyi termőterülete nem érte el a 8 ezer hektárt. Évtizedek óta csökken a vetésterülete, de arra kevesen számítottak, hogy 2022-ben összesen 7900 hektáron ültetnek krumplit.

Megkóstolná a nyomtatott tortát?

Egy kutatótcsoport olyan robotot tervezett, mely képes egy torta megsütésére, elkészítésére maximum hét összetevő felhasználásával. Ez jelenleg a legtöbb összetevő, melyeket kezelve egy robot képes ételt "nyomtatni".

„Kettő-öt évünk van, hogy a gázpedálra lépjünk”

Átalakul a világgazdaság, azon belül az állattenyésztés és a takarmányipar. Hogyan érdemes reagálni erre a hosszú távú fennmaradás érdekében? Erről beszélt Varga Ákos, az UBM csoport igazgatósági elnöke a Portfolio Agrárium 2023 konferenciáján, Kecskeméten.

A kalászfuzáriózis megelőzése segíti az élelmiszerbiztonság javítását

Európában a kalászos kultúrákat egyre nagyobb mértékben szennyezik egyes gombafajok által termelt káros mikotoxinok, amelyek betegséget okozhatnak az állatokban és emberekben egyaránt. A különböző gombás fertőzések nem csak a terméshozamot csökkenthetik, de jelentős élelmiszerbiztonságot veszélyeztető hatásuk is van.

A Krone bemutatja a GX univerzális szállítókocsi új változatát

A 2022/23-as értékesítési szezon óta a Krone a GX univerzális, merev oldalfalú szállítókocsit is kínál hidraulikus teleszkópos raktérbővítéssel. Ezzel a most már alapfelszereltségként konfigurált változattal a Krone bővíti a GX univerzális szállítókocsik kínálatát.

El kell kerülni a gabonapiaci válság további mélyülését

A gabonafélék és az olajos magvak tekintetében súlyos piaci zavar tapasztalható Magyarországon, hónapok óta áll a hazai piac. Veszélybe kerülhet 3 millió hektár szántóföld hasznosítása, mivel a termelők teljes kiszolgáltatottságban vannak.

Sugárzóan okos megoldás – egyelőre kihasználatlanul

Ha valakitől megkérdeznénk, hogy evett-e már sugárkezelt élelmiszert, valószínűleg habozás nélkül rávágná, hogy nem. Pedig senki nem lehet biztos benne. Akadnak ugyanis olyan termékek, amelyeket nagy valószínűséggel ezzel az eljárással szabadítottak meg a nem kívánatos mikroorganizmusoktól. Ilyen például a fahéj, a kesudió, a kurkuma vagy a pisztácia.

Ukrán napraforgóexport nyugtatta meg az étolajpiacot

Ukrajna lerohanása miatt az ország továbbra is csak korlátozottan tud napraforgóolajat exportálni, de áthidalásként nyers magvakat exportálnak a termelők, ami stabilizálta az étolaj globális piacát.