Back to top

Nagy sikerrel indult a Póni Akadémia

Első alkalommal rendezték meg hazánkban a Póni Akadémiát még az előző év végén. Ez a kezdeményezés egy tehetséggondozó program azon fiatal és ügyes pónis díjugrató lovasok számára, akik szeretnék elmélyíteni a már meglévő tudásukat és továbbfejlődni ebben a szép és izgalmas szakágban.

A Póni Akadémia első évfolyama a fedett pályás szezon elején egy hosszú hétvégét töltött a póni szakágban és az utánpótlásban dolgozó legjobb hazai szakemberekkel.

A 2022–2023-as téli szezonban 25 pónival dolgozó lovas végezte el az akadémia által biztosított programot, a 6-8 éves korosztálytól egészen a 14-16 évesekig. A tapasztalatok és a bázis ismerete alapján ez a létszám bővíthető. Lehetőség van arra is, hogy egy hosszú hétvégén vagy akár hosszabb időszakban tagoltan, egy-egy korosztályra fókuszálva valósuljon meg a képzés.

A cél, hogy minden érdeklődő számára elérhető legyen, és tökéletesen ki tudja elégíteni az igényeket az akadémiai edzőtábor.

A munka szakmai szervezését a nagy tudású póni-díjugratóedző, Varga Zoltán koordinálta a Varga Ménes keretein belül. A kétnapos esemény helyszínéül pedig a Scuderia Sonnevend lovas- és tenyészközpont szolgált, ahol a résztvevők profi körülmények között vehettek részt az elméleti és gyakorlati oktatásokon.

Varga Zoltán díjugratóedző neve a szakági versenyeken mindenki számára ismerősen csenghet. A póni kategóriában a legtapasztaltabb és legmegbízhatóbb hazai edzők egyike, de vannak nagylovas és felnőtt korú tanítványai is. Évek óta a pónik játsszák a főszerepet az életében, rendre az ő keze alól kerülnek ki hazánk legeredményesebb pónilovasai, akik utánpótlás kategóriában is szép eredményeket érnek el. Mindezek mellett fontos kiemelni, hogy az ország első és eddig egyetlen felnőtt női magyar bajnokát, Vándor Zsófiát is ő készítette fel a versenyekre hosszú éveken át. Alacsonyabb kategóriáktól a magyar bajnokságon át egészen a magas, nemzetközi szintig viszi fel a tehetséges fiatal versenyzőit. Igazi lovascsalád az övé, fia, Ábel is segíti a munkáját, eredményes díjugrató.

Az első évfolyam decemberi edzéseit ifj. Kövy András válogatott díjugrató, volt utánpótlás szövetségi kapitány vezette. A részt vevő párosok személyre szabott és fokozatosan egymásra épülő idomítóedzésekkel, gimnasztikai gyakorlatokkal és végül teljes pálya lovaglásával fejlesztették tudásukat. A gyakorlati edzéseket egészítette ki egy elméleti sportpszichológiai előadás, mely során az akadémisták megismerkedhettek a ló és a lovas közötti kapcsolat jelentőségével és a lótartás pszichológiai aspektusaival is.

– A Póni Akadémia kiemelt célja, hogy felkutassa és összegyűjtse a fiatal és elhivatott pónis díjugrató lovasokat, mindezzel erősítse a díjugratók utánpótlásbázisát.

A nemzetközi tapasztalatok is bizonyítják, hogy a leendő nagypályás bajnokok a legbiztosabb alapokat és a verhetetlenül gyors, technikás pályák lovaglását egészen fiatal kortól kezdve, pónilovakon sajátítják el – mondta a sikeres hétvége után Varga Zoltán főszervező. – Az elmúlt időszakban elindult egy pozitív fejlődés ezzel kapcsolatosan a magyar díjugratósportban is. Főként ezért hoztuk létre a Póni Akadémiát, hogy ezeket a fiatalokat és családjaikat méltóképp tudjunk segíteni és fejleszteni a sportolók későbbi karrierjének legmeghatározóbb pónis éveiben.

Úgy érzem, és ezt az első hétvége is ékesen bizonyította, hogy van értelme hazánkban is a pónis rétegre koncentrálni.

Már most nagyszámú résztvevővel dolgoztunk együtt, de reményeim szerint ez a létszám a többszörösére is nőhet. Ha a sport iránt érdeklődők látják, hogy ennek a fontos rétegnek is profi körülményeket tudunk biztosítani az edzőtáborozásra és az akadémia által nyújtott különböző speciális képzésekre, akkor biztos vagyok benne, hogy megindulhat egy még aktívabb pónis élet nemzeti szinten.

Büszke vagyok rá, hogy rögtön az első alkalommal ilyen szép sikert értünk el, és arra is, hogy a részt vevő fiatalok elégedetten értékelték a nálunk eltöltött időt.

A hétvége alatt új barátságok születtek és a meglévők tovább mélyültek a résztvevők között. A szakmai és gyakorlati feladatokon túl a fiatalok újat és valami mást is hazavittek magukkal, és szeretném, ha ez a következő alkalommal is így lenne. Hazánkban először nálunk tartott sportpszichológus előadást ennek a korosztálynak, amit mindenki hatalmas érdeklődéssel hallgatott. Munkám során minden egyes nap tapasztalom, hogy a fiatalok és a sportolók körében legalább annyira fontos a mentális felkészülés, mint a fizikai forma. Az akadémia célja az is, hogy szellemi, mentális és fizikai top formába hozza a fiatalokat. Ez mind nélkülözhetetlen a versenypályán a kiváló eredmény felé vezető úton – zárta beszámolóját Varga Zoltán.

A szép sikerre és a sok pozitív visszajelzésre való tekintettel a Varga Ménes és a Scuderia Sonnevend már a Póni Akadémia második évfolyamának programját is elkezdte szervezni.

A Scuderia Sonnevend lovas- és tenyészközpont mindössze rövid autóútnyira fekszik a fővárostól, a Pest megyei Tök községben. A néhány éve tulajdonosváltáson átesett komplexum mára már az egyik legszínvonalasabb hazai lovasbázissá nőtte ki magát. Legismertebb sportolói Gubicza Sarolt és Gubicza Dorottya, akik a póniversenyeken aratnak szép sikereket nemzeti és nemzetközi szinten egyaránt.

A minden igényt kielégítő istállók és karámok mellett jól megvilágított fedeles lovarda és a versenypálya méretű szabadtéri homokos pálya, valamint korszerű jártatógép és vágtapálya áll a lovasok rendelkezésére. A komplexumban a tenyésztéssel kapcsolatos ágazat is folyamatosan fejlődik és szép sikereket ér el. A Póni Akadémia szervezői számára így nem volt kérdés, hogy ezt a kifogástalan lovasközpontot válasszák a képzések helyszínéül.

A 2023-as év első rendezvényére a versenynaptár és a pónis érdekeltségű versenyek figyelembevételével a tervek szerint áprilisban kerülhet sor. A tavaszi eseményen még több programmal és képzési lehetőséggel, többek között neves nemzetközi edzők, coachok és a Testnevelési Egyetem bevonásával. A Póni Akadémia nagy szeretettel várja az idei évfolyam jelentkezőit!

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2023/2 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A Cápával szemben – Beszélgetés Moldován Andrással

A lóval kapcsolatban nincs olyan dolog, amit lehet nem szeretni, vallja a Cápák között című üzleti show-műsor egyik befektetője, Moldován András, akinek egyebek között sertés­integráció, étteremlánc és állattenyésztési szoftver kötődik a nevéhez. Nem mellesleg pedig a fogathajtás a legnagyobb szenvedélye.

A Budai-hegyekben lovasrendőrök ügyelnek az erdő nyugalmára

Márciustól rendszeressé válik a lovasrendőrök jelenléte a budai hegyekben. A Készenléti Rendőrség, a II. Kerületi Rendőrkapitányság és a Pilisi Parkerdő együttműködésében járőröző rendőrök elsősorban a főváros leglátogatottabb erdeiben, például a védett Hárs-hegyen segítik az erdő természetes állapotának megőrzését, illetve a természetjárókat, kutyasétáltatókat, kerékpárosokat és gyalogosokat, hogy konfliktusmentesen élvezhessék az erdei kikapcsolódást.

A távlovasok legfőbb erénye a türelem

A Pegazus olvasói nem először találkoznak dr. Fekete Patrícia nevével, távlovas rovatunk visszatérő nyilatkozója a rendkívül eredményes fiatal tehetség.

Elmar Lesch a Ludovikán

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Huszár Lovarda szervezésében hazánkba látogatott a világhírű lovastusa-szakember, Elmar Lesch, aki az NLSF Programban részt vevő militarylovas, Kaizinger Balázs munkáját is segíti. Az edzőtábor jó szezon előtti indítás volt militarylovasainknak, akik szép számmal képviselték a hazai lovastusasportot.

Susanne Behring edzőtábora

Susanne Behring, aki egykor maga is sikeres díjugrató volt, kétszeres német bajnok, többszörös német válogatott lovas, négy éven át vezette szövetségi kapitányként a svájci utánpótlás válogatottat, februárban Magyarországon tartott edzőtábort a hazai utánpótlás lovasoknak.

Még korábban ülhettek nyeregbe az első lovasok, mint azt eddig gondolták

Nagyjából 5300 évvel ezelőtt a sztyeppi népek a mai Oroszország és Ukrajna területéről nagyon gyorsan meghódították Eurázsiát. Pár évtized alatt a Jamnaja-kultúra tagjai Közép-Európától a Kaszpi-tengerig mindenütt otthagyták genetikai lenyomatukat. A régészek "keleti cowboyoknak" is nevezik őket nomád, állattartó életmódjuk miatt.

Ahol az ég a földig ér

A címben szereplő szavaknál Krúdy Gyula sokkal szemléletesebben fogalmazott, amikor így írt: „A Hortobágy egy olyan nagy puszta, amelyik az ég egyik aljából a másik aljáig ér.” A Hortobágy számos irodalmi mű ihletője, és annak ellenére, hogy Petőfi szerint a puszta télen, „mostan puszta ám igazán”, még ezekben a hideg napokban is tartogat meglepetéseket.

Munkalovaglás télen

A téli időszak sok lovas számára egyet jelent az edzések szüneteltetésével. Számos körülmény nehezíti ilyenkor a lovunkkal való munkát – a barátságtalan időjárás, a korai sötétedés és az infrastruktúra (négy évszakos pálya vagy fedeles) hiánya is akadályokat gördít a foglalkozások elé.

Bolyongás Balin – szigetek

Bali az egyik leghíresebb és legkeresettebb indonéz célpont az utazók körében, de csodás ékszerként veszik körbe a kisebb szigetek. Meglátogattuk a közeli Gili Trawangant és Nusa Penida-t.

A név kötelez – Marschall István

Marschall István sok éven ár eredményes öttusaversenyző volt, fiatal tehetségnek tartották, mígnem egyszer csak teljesen rabul nem ejtette a lovaglás érzése, a lovak szeretete, és meg nem találta igazi sportágát, a díjlovaglást.