Back to top

Szoros versenyben dőlt el az idei Legyél Te is agrárgépész! győztese

A Legyél Te is agrárgépész! országos bajnokság szakmai versenyének döntőjét a gödöllői Gépfejlődés-történeti múzeum Tudástranszfer központjában rendezték meg február 17-én. Az Agrárminisztérium által támogatott és a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) által szervezett rendezvényre hat középiskolásokból álló csapat kvalifikálta magát 3 településről.

A résztvevő csapatok a Karcagról érkező KeményMAG, TraktorÁszok és VáltóRECSEGtető (Szentannai Sámuel Református Gimnázium, Technikum és Kollégium), a jánoshalmai DÉLSZAKI és Ugró Szarvasok (Déli ASzC Jánoshalmi Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium), valamint a Vép településről jövő Vépész Technokraták (Kisalföldi ASzC Vépi Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium) gárdája. A 4-5 fős csapatokat alkotó zsűri: Bagdán Boglárka (Agrárminisztérium agrárszakképzési miniszteri biztos), Dr. Szabó István (Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem oktatási és nemzetközi rektorhelyettes), Szalai László (MEGFOSZ alelnöke és a Szal-Agro Kft. ügyvezetője), Dr. Medina Viktor (MEGFOSZ igazgatója), Lakatos Gabriella (Euroleasing Zrt. Mezőgazdasági divízió főosztályvezető-helyettese), Pap Lajos (Pap-Agro Kft. ügyvezetője) és Lovas József (KITE Zrt. vevőszolgálati igazgatóhelyettes) hat elméleti és gyakorlati feladaton keresztül értékelte a versenyzőket.

Az egyes feladatokra általánosan 10-15 perc állt a csapatok rendelkezésére.

Az 1. feladat során egy vetőkocsit kellett átállítani kukoricáról napraforgóra, és ismertetni a zsűrivel a folyamatot. A 2. feladatban számolnia kellett a résztvevőknek, az Év Traktora, vagyis a Fendt 728 vario 15 tonnás tömegét kellett kitenni sok-sok nyomtatott „aranytömbből”, amelyek darabonként 12,5 kilogrammot nyomtak. A 3., 4. és 5. feladatban az összeszerelésé volt a főszerep: rendsodró kart, egy játéktraktort és generátort kellett szét- és összeszerelni. Természetesen a feladatokat a legrövidebb időn belül teljesítő csapat kapta a legjobb pontozást. Az utolsó feladat szintén az elmét tornáztatta meg, egy változatos témakörökből álló kvíz kérdéssorra kellet minél több helyes választ adniuk a csapatoknak.

Az eredményhirdetés előtt ismertették a Legyél Te is agrárgépész! országos bajnokság junior kategóriájának korábban megrendezett versenyének dobogósait is.

Harmadikként végzett a putnoki Gömöri Srácok (Északi ASzC Serényi Béla Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskola) csapata, az ezüstöt a jánoshalmai SZAKI ÁSZAI (Déli ASzC Jánoshalmi Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium) vehették át, míg a dobogó legfelső fokára a bajai GépÉSZbontok (Déli ASzC Bereczki Máté Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum) állhattak.

Végül a zsűri értékelte a csapatok teljesítményét, összesítették a pontokat és kialakult a végső eredmény!

A harmadik helyezett az Ugró Szarvasok, a második a TraktorÁszok, az első helyezett pedig a KeményMAG csapata lett Karcagról.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A Festetics-örökség

Festetics-örökség néven 2019-ben indult el egy tematikus turisztikai projekt több településen átívelve, hálózatba kapcsolva egy sor Festetics-kötődésű helyszínt a Keszthely–Gyenesdiás–Hévíz körzetben, négy évszakos kulturális kínálatot nyújtva ezzel. Számos egyéb intézmény mellett a MATE Georgikon Lovasoktatási és Lótenyésztési Központja is részese az együttműködésnek.

A hűség ritka érték

Manapság a hűség kezd kiveszni az emberek jellemtárából. Cserélődnek a párkapcsolatok, a barátok, a munkahelyek, az állandóságnak leáldozott, a múlt elfeledett értéke maradt csupán, mi egykoron magától értetődő volt. A nyolcvanéves Mák József még a régi szellemben nevelkedett, jól példázza mindezt, hogy szakmai életútja páratlan módon fél évszázadig egy szolgálati helyhez kötődött.

Sikerült megvédeni a magyar gazdák érdekeit Brüsszelben is

Az Ukrajnával határos öt EU tagállam közös fellépésének köszönhetően az Európai Bizottság 2023. szeptember 15-ig meghosszabbította az Ukrajnából származó egyes mezőgazdasági termékek uniós behozatalára vonatkozó importtilalmat – közölte Nagy István agrárminiszter közösségi oldalán.

Bővítette nyelvvizsga kínálatát a MATE Zöld Út Nyelvvizsgaközpontja

2023. októberétől új fejlesztésű, államilag elismert általános nyelvvizsga is tehető angol és francia nyelvből a MATE Zöld Út Nyelvvizsgaközpont vizsgahelyein, az ország 15 városában. Az új nyelvvizsga fiatalos, friss, kommunikatív szemléletével és trendi témáival különösen vonzó lehet a fiatalok számára, akik felvételi pluszpontok reményében vagy a diploma megszerzése utáni versenyelőnyként is hasznát vehetik az itt szerzett bizonyítványnak és a mögötte álló nyelvtudásnak.

A hét végéig maradnak a zivatarok

A hét eleje óta az ország nagy részén jelentős mennyiségű csapadék hullott, néhol rendkívüli csapadékot adó felhőszakadások is előfordultak. A záporos, zivataros időjárás még a hét végig velünk marad, nagy területi változékonyság mellett. A megnövekedett nedvesség a fejlődésben lévő nyári növények számára igen jól jön, de a sűrűbb állományú őszi vetésekben a kórokozók számára is nagyon kedvez.

Cseresznye szakmai napot rendeznek Érden

Intenzív művelésmódokkal, alany-nemes kombinációkkal, középidőben és későn érő cseresznyefajtákkal lehet megismerkedni Érd Elvira-majorban 2023. június 15-én csütörtökön 10 órától, a MATE és a NAK közös szakmai rendezvényén. Ismét várja a cseresznyetermesztés iránt érdeklődőket a MATE Kertészettudományi Intézet Gyümölcstermesztési Kutatóközpont érdi kutatóállomása, ahol a NAK Kertészeti és Beszállítóipari Osztálya segítségével rendeznek szakmai napot bemutatókkal és szaktanácsadással.

THE-rangsor: top 400-ban a Debreceni Egyetem - Élen a fenntarthatóságban

Legjobb magyar egyetemként a top 400-ba került a Times Higher Education (THE) legfrissebb, az ENSZ fenntarthatósági céljai alapján készült rangsoron a Debreceni Egyetem. A neves brit rangsorkészítő listáján három kategóriában és összesítésben is jelentőset lépett előre az intézmény. A Partnerségek a célokért kategóriában az első 100 között van a DE.

Szántóföldi Gépshow - Talajvédelem és öntözéstechnológia

Szalai László, a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége alelnöke a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-Mezőfalva megnyitó ünnepségén elmondta, évek alatt a nyár egyik legfontosabb rendezvénye formálódott Mezőfalván. Hiszen itt élőben, szántóföldi munka közben tekinthetők meg a gépek.

Változó klíma, alkalmazkodó gazdálkodás - NAK Szakmai színtér

A NAK és a MEGFOSZ rendezésében megtartott Szántóföldi Napok és AgrárgépShow területén 2023-ban ismét helyet kapott a NAK Szakmai Színtér. Idén a fenntarthatóság jegyében szervezett gazdag programkínálattal fogadták az érdeklődőket, kiemelten a gazdálkodás környezeti fenntarthatóságának aktív, gyakorlati megvalósítási lehetőségeivel.

Távozik a Tokaj-Hegyalja Egyetemért Alapítvány éléről Stumpf István

Az egykori kancelláriaminiszter és alkotmánybíró döntését Facebook oldalán jelentette be.