0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 18.

Az online számlaadatai buktatták le a boltost

Online számlaadatokon bukott meg egy élelmiszerboltot működtető egyéni vállalkozó, aki az ellene indított vizsgálat hatására majdnem 7,5 millió forint adókötelezettséget vallott be - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint az adóhivatal folyamatosan figyeli az online pénztárgépek bevételi adatait, és összeveti az Online Számla rendszer információival és a beadott bevallásokkal is. Így került a látókörükbe egy élelmiszerboltot működtető egyéni vállalkozó, aki áfabevallásában a kelleténél kevesebb bevételt tüntetett fel, szja- és járulékbevallásait pedig be sem nyújtotta.

Az adózót először levélben tájékoztatták a feltárt eltérésekről, azonban erre nem reagált, és nem pótolta a hiányosságokat sem. Ezután jogkövetési vizsgálat indult.

Az ellenőrzéskor a vállalkozó részben pótolta a hiányzó bevallásokat, de csaknem 2 millió forint összegben még mindig akadtak olyan számlái, amelyeket nem vallott be, és a pénztárgépes bevételei is eltértek az áfabevallások adataitól.

Közölték, hogy a revízió végén, a megkapott NAV-jegyzőkönyv hatására a vállalkozó végül rendbe tette áfabevallásait: a téves összegeket önellenőrzéssel módosította, benyújtotta a hiányzó járulékbevallását és szja-bevallását is.

Kiemelték, hogy összességében majdnem 7,5 millió forint adókötelezettséget vallott be.

A más, fennálló tartozásával együtt több mint 10 millió forintos hátralék rendezésére részletfizetési lehetőséget kért és kapott, eddig csaknem 2,5 millió forintot már meg is fizetett

– olvasható a NAV közleményében.

Forrás: MTI