0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 18.

A zöldfelületek szolgáltatásait mérik

Német kutatók vizsgálják, hogyan lehetne a parkok ökoszisztéma-szolgáltatásait mérhetővé tenni, és a várostervezés során az adatokat felhasználni. Ezeket a szolgáltatásokat mindig egyedi szempontok alapján kell értékelni, ami megnehezíti a mérést. Ennek a problémának az áthidalására hozták létre Németországban az IMECOGIP projektet

A városi parkok és zöldfelületek jelentősen hozzájárulnak a lakosság jólétéhez. A természet ezen hozzájárulását az emberek jó közérzethez ökoszisztéma-szolgáltatásoknak nevezzük. Két német kutató Christin Busch és Dr. Kathrin Specht évek óta vizsgálja, hogyan lehetne ezeket az ökoszisztéma-szolgáltatásait mérhetővé tenni a várostervezésben.

A szolgáltatások, mint például a zöldterületek rekreációs vagy esztétikai jellegű haszna, eddig alig játszottak szerepet a várostervezésben Christin Busch szerint.

A tervezés eddig elsősorban az ellátási szolgáltatásokra, valamint a szabályozási szolgáltatásokra, például a természeti katasztrófák enyhítésére irányult.

A parkok ökoszisztéma-szolgáltatásait mindig egyedi szempontok alapján kell értékelni, ami megnehezíti a mérési feladatokat. Ennek a problémának az áthidalására hozták létre az „IMECOGIP” projektet, amelynek keretén belül a különböző tudományágak kutatóiból álló csapat egy olyan eszköztárat fejleszt, amely segít a különféle ökoszisztéma-szolgáltatások értékelésében és megjelenítésében.

A hozzáadott kulturális érték mérése Christin Busch szerint azért fontos, mert közvetlenül kapcsolódik a városi lakosság mentális és fizikai egészségéhez.

A kutatók azt remélik, hogy eredményeiket beépítik a jövőbeli tervezési és döntéshozatali folyamatokba. Azonban az ökoszisztéma-szolgáltatások tervezésbe való integrálása újragondolást igényel, a hangsúly pedig azokon a társadalmi előnyökön van, amelyek más intézkedésekkel, például a lakásépítéssel ellentétben gyakran hosszabb távú hatással bírnak. A projektet a német oktatási minisztérium finanszírozza a „Városi régiók fenntartható fejlődése”  kutatási program részeként.

Forrás: www.magyarmezogazdasag.hu/gabot.de