0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Új magyar szőlőfajta bora lett aranyérmes az újborversenyen

A nagy érdeklődéssel várt újborok értékelésére és bemutatására szervezik a Magyarországi Újbor- és Sajtfesztivált. Az idén Budapesten, a Stefánia Palotában vonultatták fel a legjobb újborokat. Az immár 19. fesztiválon nemcsak az aranyérmeseket kóstolhatta a sok borbarát, hanem újonnan piacra lépőkkel is megismerkedhetett.

Még tavaly novemberben rendezték meg a Magyarország Legjobb Újbora borversenyt, ahol 161 pincészet 450 tételét bírálták. Mint az eredményhirdetésen Kállay Miklós professor emeritus, a borverseny elnöke elmondta, nagy munka volt ez a nyolc bizottságnak, de a bírálat a nemzetközi borversenyek szabályzatának megfelelően, 100 pontos rendszerben zajlott le. Összesen 65 aranyérmet osztottak ki, közülük a top 19 bort emelték ki a rendezvényen.

Újboraink zöme fehérbor, az aranyérmesek közt mindössze három vöröset találtunk és körülbelül egyharmad a rozék aránya. A buborékos italok iránti élénkülő keresletet jelzi, hogy mind többen készítenek pezsgőt és gyöngyözőbort, és azokkal neveztek az újborversenyre.

2022 legjobbjai

Szentpéteri Borpince – Néró rosé válogatás (nagyarany), Kékfrankos rosé (gyöngyöző)

Bodri Pincészet Kft. – Bodri Szekszárdi Chardonnay „Sári”

Bella Pince – Olaszrizling

Ösztön Pince – Chardonnay

Günzer Tamás Pincészete – Rosé cuvée;

Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet – Libás Cabernet franc

Vincellér Borbirtok – Vincellér „Első gólya” primőr soproni Zenit

Hujber Pincészet – Irsai Olivér pezsgő

Werner Pince Kft. – Rozé cuvée

Koch Borászat – Hajós-bajai Prémium Chardonnay

Tar Pincészet – Pannonhalmi Olasz rizling

Mokos Pincészet – Rozé cuvée

Garai Pincészet Kft. – Ákos Irsai Olivér, Ákos Cserszegi fűszeres

Cezar Winery Kft. – Irsai Olivér

Fodorvin Családi Pincészet – Balaton Irsai Olivér

Paulus Molnár Borház – Paulus Gold Chardonnay

A Kárpát-medence legjobb újbora: a szerbiai Dimalis Doo pincészet rozéja

Ellenálló fajtajelölt

Első bemutatkozásra aranyérmet nyert egy új magyar fajtajelölt bora: a Donátus szőlőt Kocsis László nemesítette, a bort Mogyorósi Tibor készítette.

A nemesítő célja illatos de nem tolakodó, savait jól megtartó, ellenálló szőlőfajta létrehozása volt. A Cserszegi fűszeres és Bianca keresztezéséből született Donátust már bejelentették állami elismerésre, még tart a vírusmentesítése.

Augusztus 20–31. között érik, eddig borkészítésre 19 mustfokkal szedték le, nem engedték jobban cukrosodni, hogy megőrizze élénk, üde illatát és zamatait.

Ellenálló képessége nagyon jó, a szürkerothadástól gyakorlatilag nem kell védeni, lisztharmattal szemben lombon és fürtön 10-es skálán 8-9-re értékelhető az ellenállása, a peronoszpóra a fürtöt nem fertőzi, de lombon késői fertőzés bekövetkezhet.

A gombás betegségek ellen egyszerű módszerekkel megvédhető, biotermesztésre alkalmas.

Rügyei nagyon termékenyek és jól is termékenyül, amivel könnyű visszaélni, figyelmeztet a nemesítő. Ne hagyjuk meg rajta a hajtásonként kötődni képes négy fürtöt. Lombozata kissé szétterül, a hajtásigazításra figyelni kell.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu