Back to top

Új magyar szőlőfajta bora lett aranyérmes az újborversenyen

A nagy érdeklődéssel várt újborok értékelésére és bemutatására szervezik a Magyarországi Újbor- és Sajtfesztivált. Az idén Budapesten, a Stefánia Palotában vonultatták fel a legjobb újborokat. Az immár 19. fesztiválon nemcsak az aranyérmeseket kóstolhatta a sok borbarát, hanem újonnan piacra lépőkkel is megismerkedhetett.

Fotó: Horváth Csilla
Még tavaly novemberben rendezték meg a Magyarország Legjobb Újbora borversenyt, ahol 161 pincészet 450 tételét bírálták. Mint az eredményhirdetésen Kállay Miklós professor emeritus, a borverseny elnöke elmondta, nagy munka volt ez a nyolc bizottságnak, de a bírálat a nemzetközi borversenyek szabályzatának megfelelően, 100 pontos rendszerben zajlott le. Összesen 65 aranyérmet osztottak ki, közülük a top 19 bort emelték ki a rendezvényen.

Újboraink zöme fehérbor, az aranyérmesek közt mindössze három vöröset találtunk és körülbelül egyharmad a rozék aránya. A buborékos italok iránti élénkülő keresletet jelzi, hogy mind többen készítenek pezsgőt és gyöngyözőbort, és azokkal neveztek az újborversenyre.

2022 legjobbjai

Szentpéteri Borpince – Néró rosé válogatás (nagyarany), Kékfrankos rosé (gyöngyöző)

Bodri Pincészet Kft. – Bodri Szekszárdi Chardonnay „Sári”

Bella Pince – Olaszrizling

Ösztön Pince – Chardonnay

Günzer Tamás Pincészete – Rosé cuvée;

Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet – Libás Cabernet franc

Vincellér Borbirtok – Vincellér „Első gólya” primőr soproni Zenit

Hujber Pincészet – Irsai Olivér pezsgő

Werner Pince Kft. – Rozé cuvée

Koch Borászat – Hajós-bajai Prémium Chardonnay

Tar Pincészet – Pannonhalmi Olasz rizling

Mokos Pincészet – Rozé cuvée

Garai Pincészet Kft. – Ákos Irsai Olivér, Ákos Cserszegi fűszeres

Cezar Winery Kft. – Irsai Olivér

Fodorvin Családi Pincészet – Balaton Irsai Olivér

Paulus Molnár Borház – Paulus Gold Chardonnay

A Kárpát-medence legjobb újbora: a szerbiai Dimalis Doo pincészet rozéja

Ellenálló fajtajelölt

Első bemutatkozásra aranyérmet nyert egy új magyar fajtajelölt bora: a Donátus szőlőt Kocsis László nemesítette, a bort Mogyorósi Tibor készítette.

Kocsis László betegség-ellenálló fajtajelöltjéből aranyérmes bor készült
Kocsis László betegség-ellenálló fajtajelöltjéből aranyérmes bor készült
Fotó: Horváth Csilla
A nemesítő célja illatos de nem tolakodó, savait jól megtartó, ellenálló szőlőfajta létrehozása volt. A Cserszegi fűszeres és Bianca keresztezéséből született Donátust már bejelentették állami elismerésre, még tart a vírusmentesítése.

Augusztus 20–31. között érik, eddig borkészítésre 19 mustfokkal szedték le, nem engedték jobban cukrosodni, hogy megőrizze élénk, üde illatát és zamatait.

A Donátus fajtajelölt
A Donátus fajtajelölt
Fotó: Mogyorósi Tibor
Ellenálló képessége nagyon jó, a szürkerothadástól gyakorlatilag nem kell védeni, lisztharmattal szemben lombon és fürtön 10-es skálán 8-9-re értékelhető az ellenállása, a peronoszpóra a fürtöt nem fertőzi, de lombon késői fertőzés bekövetkezhet.

A gombás betegségek ellen egyszerű módszerekkel megvédhető, biotermesztésre alkalmas.

Rügyei nagyon termékenyek és jól is termékenyül, amivel könnyű visszaélni, figyelmeztet a nemesítő. Ne hagyjuk meg rajta a hajtásonként kötődni képes négy fürtöt. Lombozata kissé szétterül, a hajtásigazításra figyelni kell.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Minden adott a jó szőlőterméshez

Az időjárási viszontagságok, elsősorban a hűvös miatt lassan fejlődik a szőlő, minden esély és feltétel adott hozzá, hogy idén kiváló borok készüljenek a jó minőségű szőlőből, mondja Kocsis László szőlőnemesítő és szőlőtermesztő, akinek cége, a Göcsej Gyümölcse Bt. Zalaapátiban rendelkezik ültetvénnyel.

A Dunakanyar legszebb borai - újjáéledő hagyományok

Jól tudjuk, Magyarország szinte egy nagy, egybefüggő borvidék. Ráadásul olyan kiváló adottságokkal, amelyet a franciák is megsüvegelnének. Elfeledett területekkel, melyek jellemzően a filoxéra vészt követően tűntek el, s nem volt aki jó másfél évszázadon át újjáélessze.

Egy egész sor károsítónak kedvez az idő – növényvédelmi előrejelzés 22. hét

Alig van növényfaj, ami ne lenne levéltetves, rajzik az almamoly, fertőz a lisztharmat, mindent lerágnak a csigák, kezdődik a cseresznyelégy szezonja, és még hosszan sorolhatjuk. Egyedül a tűzelhalás nem fertőz még, de az időjárási feltételek ahhoz is egyre kedvezőbbek.

Tíz napon át várják a látogatókat Veszprémben a Rozé, Rizling, Jazz Napok programjai

Tíz napon át várja a látogatókat ingyenes programjaival a 13. Rozé, Rizling és Jazz Napok július első felében Veszprémben. A blues, a jazz és a funkzene mellett környékbeli borászatok kínálják italaikat - közölte az MTI-vel a fesztiváligazgató.

Megújuló konferencia borászoknak Egerben

Eger Wine Meetup néven újul meg a húszéves múlttal rendelkező szőlészeti és borászati konferencia Egerben. Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem szakmai programja két napon át tart június 16-17-én, és felöleli a fenntarthatóság, a birtoképítés, a klímaváltozás és a terroir témaköreit.

Kabáról indult hazai térhódítása

A chilipaprika érdekes helyet foglal el a kultúrnövények között. Zöldségként termesztik, de élvezeti termékként, fűszerként fogyasztják. A gyógyhatással is rendelkező bogyót egyre többen kedvelik hazánkban is, és gyorsan terjedő népszerűségéhez jelentősen hozzájárult a Chili Hungária Manufaktúra.

Borfesztiválozunk – a borászok és a fesztiválozók

Május elején kitör a fesztiváli láz, ami eltart októberig. Fél éven keresztül zajlik ez a színes forgatag, amelyben minden hazai borász megtalálhatja önkifejezésének lehetőségeit. A szervezők Erdőbényétől Sopronig sokat áldoznak arra, hogy a kiváló borokon kívül jó program, mindenekelőtt viszonylag színvonalas zene és a bóvlitól a minőségi egyediségig ívelő kézműves vásár színesítse a programot.

Már online is elérhető a Badacsonyi borvidék

Badacsony, Magyarország egyik legkedveltebb és legismertebb borvidéke, igazodva az erősödő olvasói online jelenléthez, elindította online magazinját, mely szervesen kapcsolódik a Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület, badacsony.com weboldalához.

Jégbe álmodott pezsgő a Törley-től

Egy rejtélyes és hatalmas, négytonnás jégkocka jelent meg egy hete a Millenáris Széllkapu Parkban. Az olvadó műalkotás mélyén pedig egy 80 cm magas Törley Ice palack lapult. Ezzel fény derült az idei nyár egyik legnagyobb rejtélyére is.

Ciderfesztivál a hétvégén Etyeken

A helyszín azért lesz különleges, mert a BudaPrés Cider pincészet épületében és az előtte húzódó almásban zajlanak majd az események. Fűben ücsörgésből, ciderezésből, pizzázásból és akusztikus koncertekből áll majd a program.