0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 18.

Díjazta az OTP az agrárium legjobbjait

A rendezvényen ismét öt mezőgazdasági, illetve élelmiszeripari vállalkozás képviselője vehette át az Agráriumért OTP Díjat. A hitelintézet idén negyedszer adta át az elismerést, amelyet azért alapított, hogy ráirányítsa a figyelmet az agrárvállalkozások értékteremtő munkájára és kiemelkedő szakmai teljesítményére, amely az ágazat minden szereplője számára példaként szolgálhat.

„A recessziót várhatóan el tudjuk kerülni idén, jövőre pedig folytatódhat a gazdasági növekedés”

– mondta Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója az OTP Agrár Gálán. Rámutatott arra is, hogy az OTP Csoport rendkívül gyorsan növekedett, az elmúlt 6 évben 11 bankot vásárolt, ami Európában is egyedülálló teljesítmény. A vállalatcsoport mérlegfőösszege már meghaladta a 90 milliárd eurót, és továbbra is nagyon jó formában van, bár a magyarországi eredményt elviszik a különböző különadók – tette hozzá Csányi Sándor.

Az agráriumról szólva az elnök-vezérigazgató aláhúzta: nagyon bízik benne, hogy Magyarország eredményesen tudja felhasználni a megújult uniós támogatási rendszer, a Közös Agrárpolitika forrásait a következő években.

„A megemelkedett keret közvetítéséhez persze sokkal nagyobb szervezettségre van szükség, mint korábban, hogy a jogosultak sikeresen le is tudják hívni ezeket a forrásokat. Az OTP Bank ebben a már meglévő támogatás-előfinanszírozási konstrukcióival segítheti a gazdákat”

– mutatott rá Csányi Sándor.

„A hazai mezőgazdaság és élelmiszeripar a magyar Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv elfogadásával több mint 5300 milliárd forint felhasználásával fejlődhet egészen 2027-ig. A magyar kormány számára a meglehetősen kiszámíthatatlan nemzetközi politikai és gazdasági körülmények ellenére kiemelt cél, hogy 2030-ra a mezőgazdaság termelékenysége a másfélszeresére, az agrártermelésünk hozzáadott értéke a kétszeresére nőjön, az agrár- és élelmiszerexportunk értéke pedig 50 százalékos növekedéssel 15 milliárd euróra emelkedjen” – hangsúlyozta az eseményen Nagy István agrárminiszter.

Díjazottak az öt kategóriában:

  • Állattenyésztés: Nyakas Farm Kft. – A hajdúnánási vállalkozás 4500 szarvasmarhát tart és évi 24 millió liter tejet termel.
  • Növénytermesztés: Simon Mezőgazdasági Kft. – A hantosi vállalkozás elsősorban szántóföldi növények termesztésével és azok értékesítésével foglalkozik, egyebek mellett repcét, répát és borsót termeszt.
  • Kertészet: Solybor Szőlőtermelő és Szolgáltató Kft. – A Gyöngyössolymoson található családi borászat termelése jelentős részét Nyugat-Európába exportálja, de a magyar borpalettát is szélesíti boraival.
  • Élelmiszeripar: Hajdúhús 2000 Kft. – A debreceni vállalkozás sertés feldolgozásával, húskészítmény-gyártással és -kereskedelemmel foglalkozik.
  • Nemzetközi tevékenység: Hungrana Kft. – A Szabadegyházán működő vállalkozás évente több mint 1 millió tonna kukoricát dolgoz föl, amelyből izo-cukrot, keményítőt, alkoholt és takarmányt állít elő.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/OTP Bank